Eurasia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kart over Eurasia.

Geografisk er Eurasia et kontinent som omfatter verdensdelene Europa og Asia, eller en del av superkontinentet Eurafrasia. Arealet er på omkring 54 millioner km².

Platetektonisk har Eurasia vært en sammenhengende plate siden trias, 250 millioner år siden, bestående av Europa og det meste av Asia, med unntak av India (det indiske subkontinentet), den arabiske halvøya (det arabiske subkontinentet), området øst for Verkhoyanskkjeden i Øst-Sibir og Filippinene.

Politisk er betegnelsen Eurasia brukt som et fellesnavn for de tidligere sovjetrepublikkene, spesielt Russland, de sentralasiatiske og de transkaukasiske republikkene.

De første som seilte rundt hele Eurasia var en ekspedisjon ledet av finlandssvenske Adolf Erik Nordenskiöld i 1878–79.

Skillet mellom Europa og Asia[rediger | rediger kilde]

Grensen mellom Europa og Asia er en konvensjon med stor symbolverdi, men uten historisk folkerettslig betydning. Vanligvis er grensen trukket nordfra langs Uralfjellene og videre ned elva Ural til Kaspihavet. Mellom Kaspihavet og Svartehavet er det ulike meninger om hvor grensen bør trekkes. Det vanligste er at grensen går over vannskillet i Kaukasus. I så fall er Elbrus Europas høyeste fjell. Den videre grensen trekkes siden klassisk tid gjennom Bosporos, Marmarahavet, Dardanellene og Egeerhavet.