Sørvágur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sørvágur
Sørvágur
LandDanmark Danmark
Autonomt områdeFærøyene Færøyene
SysselVágar
KommuneSørvágur
TidssoneWET (UTC+0)
Befolkning1 027 (2009)

Sørvágur med utsikt mot Mykines i vest

Sørvágur (IPA: [ˈsœrvɔavʊr], dansk: Sørvåg) er et tettsted på Færøyene, vest på øya Vágar. Stedet danner sentrum i Sørvágs kommuna, som omfatter vestre Vágar, samt Mykines. Sørvágur ligger innerst inne i Sørvágsfjørður, og stammer sannsynligvis fra det færøyske landnåmet omkring år 825. Verken Sørvágur eller Vágar er nevnt i Færøyingesagaen, men utgravninger viser at Sørvágur og Sandavágur har vært befolket tilbake i Færøyenes tidligste historie. Sørvágur er første gang nevnt i Hundebrevet.[1]

1. januar 2009 bodde det 1 027 personer i Sørvágur, mot 975 på samme tid i 1985.[2]

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet Sørvágur oversettes ofte til Sørvåg, eksempelvis på dansk. Mens den siste halvdelen av navnet, vágur, har en klar betydning, er første halvdel noe mer usikker, da retningen sør heter suðurfærøysk. Legenden forteller at den første mannen som bosatte seg på stedet het Sørli, og at stedet fikk sitt navn til ære for ham. En annen forklaring er at sør kommer fra norrøne seyr, som betyr sand (men også regnvær med tåke), hvilket ville bety at navnet Sørvágur har samme opprinnelse som Sandavágur. Sørvágur har en forholdsvis stor sandstrand, og derfor har det vært spekulert i om det opprinnelige navnet var Seyrvágur. I den første halvdelen av 1900-tallet forsøkte folket i Sørvágur å «gå tilbake» til å bruke navnet Seyrvágur. Den trenden døde dog senere ut, noe som kan forklares med at det ikke finnes noen historiske kilder som kan bekrefte en tidligere bruk av Seyrvágur.

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Sørvágur ligger i kort avstand fra Vágar lufthavn, og denne sentrale beliggenheten (samt tilgangen på arbeidsplasser) har gjort sitt til at stedet er et av de voksende på Færøyene. Hotel Vágar hører også til stedets infrastruktur, samt gode handlemuligheter. Havnen har i tillegg til betydningen som fiskeriindustrien, en viktig funksjon i fergetrafikken til Mykines. I Sørvágur ligger det også et lite museum, Sørvágs Bygdarsavn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Heimabeiti Arkivert 15. juli 2015 hos Wayback Machine.
  2. ^ Hagstova Føroya Arkivert 26. februar 2012 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sonni Jacobsen: Sørvágur og sørvingar. 2 bind, Forlagið Ytstifjórðingur, 1995–1996. (Utdrag: [1] [2])

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]