Albert Küchler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Albert Küchler
Albert Küchler.jpg
Albert Küchler
Maleri av Jørgen Roed i 1886.
Thorvaldsens Museum
Født2. mai 1803
Død16. februar 1886 (82 år)
Utdannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi
UtdannelseKunstakademiet
Beskjeftigelse Kunstmaler og katolsk munk
Nasjonalitet Dansk

«Correggios død» fra 1834.
Thorvaldsens Museum

Albert Küchler (født 2. mai 1803, død 16. februar 1886) var en dansk maler og katolsk munk.

Küchler var født i København som sønn av en snekker. Han begynte tidlig i lære hos faren. Senere kom han inn på Kunstakademiet hvor han etter hvert tok flere av de gjeveste medaljene, den store gullmedaljen oppnådde han i 1829.[1] Han var elev av C.W. Eckersberg inntil 1830.

Hans tidligste komposisjoner viser tydelig inspirasjon fra den romantiske litteraturen som f.eks. Oehlenschläger. Küchler malte flere sjangermalerier med motiver fra København på slutten av 1820-tallet.[2] Til C.F. Hansens Christiansborg laget han fem dørstykker i grisaille med emblemer. Høsten 1830 reiste han til Roma hvor han bosatte seg for resten av livet.

I de første årene malte han innimellom portretter, svært ofte av landsmenn som var på besøk i byen for kortere eller lengre tid. Han har malt H.C. Andersen, Fritz Petzholdt og H.W. Bissen, selv om det etter bosettingen i Roma ble sjangermaleriet som ble hans fag.

I 1844 konverterte han til katolisismen og i 1852 gikk han i kloster hos fransiskanerordenen under navnet Fra Pietro.[2] Mens han var i kloster malte han flere verker med religiøse motiver.

Albert Küchler døde i Roma.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]