Hopp til innhold

«Et selskab af danske kunstnere i Rom»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Et selskab af danske kunstnere i Rom»
KunstnerConstantin Hansen
Sjangergruppeportrett
År 1837
Dimensjoner × cm
PlasseringStatens Museum for Kunst
Material(er)oljemaling, lerret

«Et selskab af danske kunstnere i Rom» er et maleri utført av Constantin Hansen i 1837. Det viser en gruppe danske kunstnere som har samlet seg i et rom og som diskuterer sitt kunstneriske arbeid. Motivet adskiller seg fra andre malerier som fremstiller danske kunstnere fra samme tid, som blant annet «Danske kunstnere i osteriet La Gensola» av Ditlev Blunck hvor motivet er et festlig lag.

Som skildring av et ukonvensjonelt samvær mellom likesinnede som diskuterer sitt kall, avspeiler bildet kunstnernes nye selvbevissthet i det kunstdyrkende borgerlige samfunn.

Etter å ha fått et reisestipend av Fonden ad usus publicos reiste Hansen til Roma i 1835. To år etter bestilte Kunstforeningen et bilde fra Roma med selvvalgt motiv og «Et selskab af danske kunstnere i Rom» er et resultat av dette.

Constantin Hansen gikk grundig til verks da han malte bildet. Han malte studier av hver av kunstnerne som er avbildet og fikk vennen Albert Küchler til å male en studie av ham selv.

Kunstnerne på maleriet er fra venstre, Hansen selv, på gulvet ligger Michael Gottlieb Bindesbøll, videre på venstre side følger Martinus Rørbye. Ute på verandaen står fra venstre Wilhelm Marstrand og Albert Küchler med Ditlev Blunck i døråpningen. Jørgen Sonne sitter oppå bordet til høyre og bortenfor han ligger en hund på en stol.

Kilder[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata