Friedrich von Schelling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Friedrich von Schelling
Nb pinacoteca stieler friedrich wilhelm joseph von schelling.jpg
Født Friedrich Wilhelm Joseph Schelling
27. januar 1775
Leonberg
Død 20. august 1854
Bad Ragaz
Ektefelle Caroline Schlegel, Pauline Gotter
Barn Clara Schelling
Alma mater Eberhard-Karls-Universität Tübingen
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Bayerische Akademie der Wissenschaften, Det ungarske vitenskapsakademiet, Det prøyssiske vitenskapsakademiet
Utmerkelser Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste, Pour le Mérite

Friedrich Wilhelm Joseph Schelling (født 27. januar 1775 i Leonberg, Württemberg, døde den 20. august 1854 i Bad Ragaz, Sveits) var tysk filosof, professor i Jena, Württemberg, München og Berlin. Sto sentralt i utviklingen av tysk idealisme og romantikken.

Fortolkningen av Schellings filosofi er blitt oppfattet som krevende, ikke minst fordi den synes være preget av stadige brudd og nye begynnelser. Schellings tidligere tenkning antar en teosofisk karakter og samler seg om den menneskelige frihet og det absolutte, forholdet mellom menneske og natur; og erkjennelsespotensialet i kunsten; hans senere tenkning antar en mer konfesjonell teologisk posisjon som vektlegger menneskets forhold til Gud, og der det onde fremholdes som en forutsetning for friheten.[trenger referanse]

Hans metafysikk ble tidlig oppfattet som gammeldags og overvunnet, og Schelling ble derfor lenge kun betraktet som en overgangsfigur fra Kant til Hegel. Gjennom de senere tiårene er hans tenkning blitt møtt med økende interesse fra fagfilosofer og teologer.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Schelling ble født i Leonberg i den protestantiske enklaven Württemberg, i det sydtyske Schwaben. Hans far var en fremstående prest og professor i orientalske språk ved klosterskolen i Bebenhausen. Det intellektuelle miljøet i Schellings barndomshjem ble dominert av protestantisk mystikk og pietistisk inderlighet preget av de schwabiske fedre, som Bengel og Oetinger. Fra 1783 til 1784 gikk Schelling ved latinskolen i Nürtingen, der Hölderlin hadde oppdrådt som en beskyttende storebror for ham. Han ble så innskrevet ved sin fars skole. Schelling hadde tidlig vist seg som et enestående vidunderbarn; allerede 12 år gammel behersket han latin og gresk, men også hebraisk, arabisk og grunnleggende sanskrit. Allerede i 1789 ble 14-åringen akseptert ved det protestantiske eliteseminaret i Tübingen etter en særskilt regelendring, men faren fant det likevel best å vente til neste høst.

Bare 17 år gammel og ett år før hans jevnaldrende engang hadde påbegynt studiet, får den flittige begavelsen sin magistergrad med en fremstillng på latin om det ondes opprinnelse. Tre år senere leverer han sin teologiske doktorgradsavhandling om kirkefaderen Marcions utlegning av Paulus. Under studietiden i Tübingen deler han rom med Hölderlin og Hegel, begge fem år eldre enn ham.

S

1:113-148). De neste femten årene opprettholdt Schelling en vold-som publikasjonstakt. Raskt hadde han staket ut en akademisk karriere som først – etter et par år som huslærer for en aristokratisk familie – brakte ham til professoratet i Jena 1798, bare 23 år gammel.

Schelling var allerede opptatt i en alder av 15 i Theological Seminary ( "pin") i Tübingen, hvor han knyttet vennskap med Hölderlin og Hegel. Sammen med dem, studerte han Platon, Leibniz og Kant. Med en latinsk avhandling om opprinnelsen til det onde, fikk han sin grad i 1792; 1795 Avhandlingen ble fullført, Marcione Paullinarum epistolarum emendatore. I 1793 spilte han hovedrollen i Paulus 'Memorabilien. Som en privat lærer for to unge adelsmenn han foretok turer og tilbrakte 1796-1797 i Leipzig, hvor han også studerte naturvitenskap, matematikk og medisin. Gjennom formidling av Goethe i 1798 fikk han et professorat i Jena, i utgangspunktet uten fast lønn, og praktisert det på Fichte side og under påvirkning av ham en oppsiktsvekkende filosofiske undervisningsaktiviteter. Han kom under i personlig kontakt med ham beundret Goethe og Schiller, som han aldri inngått noen intimt forhold.

Av større betydning for ham var selskapet av förromantikerna (Jenaromantikerna), brødrene august Wilhelm Friedrich Schlegel, Novalis og andre, fremfor alt med A. W. Schlegel og hans kone Caroline, som skilte seg fra sin mann og ble Schelling kone i 1803. Personlige uenigheter og filosofiske kamper hadde imidlertid snart gjort forholdene utålelig for Jena Schelling, og samme år giftet han seg, flyttet han til Würzburg, 1803-1806, hvor han var professor i filosofi. I 1806 ble han medlem av akademiet i München, og etter sin berømte tale av Das Verhältnis of Fine Arts zu der Natur generalsekretær i forming Arts Academy der (1807). Schelling ble inkludert i 1812 i et nytt ekteskap med Pauline godbiter. 1820-1826 jobbet han som akademisk lærer i Erlangen og i 1827 ble professor i filosofi ved det nyopprettede universitetet i München.

Når den såkalte hegelsk Venstre, etter Hegels død, dro ut fiendtlig innvirkning på kristendommen fra hegeliansk doktrinen (tidligere betraktet som state filosofi of Prussia), kalt Schelling 1841 av Frederick William IV til Berlin for å bekjempe "hegeliansk panteisme dragens tenner". Han ville komme "ikke som en vanlig professor, men som Gud valgte og til fremtidige lærere kalles filosof hvis visdom, erfaring og karakterstyrke kongen av å styrke sin egen makt ønsket i sin nærhet." På sine første forelesninger ved Universitetet i Berlin var ikke nok, det største auditoriet for publikum som ønsket å lytte til "positive" filosofi, der Schelling "ville endelig forene tro og vitenskap." Men de overspente forventninger spottet. Etter publikums sedlene ble utstedt mot sin vilje hans foredrag om "Mythologie und Offenbarung", dels av Julius Frauenstädt (1842) og H. E. Paul G. (1843) og utsatt for en nådeløs kritikk. Schelling tok kampen til retten, som han anklaget Paulus for ulovlig ettertrykkelig. Da Paulus ble frikjent, arkivert Schelling til statsråden et brev der han erklærte seg ute av stand til å fortsette hans forelesninger, da han ikke nyte beskyttelse under loven. Siden han pensjonerte seg i 1843 tilbake fra verden og levde sine siste tolv årene helt i hjemmet og for familien så vel som hans filosofiske spekulasjoner

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Ideen zu einer Philosophie der Natur (1797),
  • Von der Weltseele (1798),
  • System des transcendentalen Idealismus (1800),
  • Philosophie der Kunst (Forelesning) (1802/1803),
  • System der gesamten Philosophie und der Naturphilosophie insbesondere (Nachlass) (= «Wurzburger-» oder «1804system») 1804
  • Philosophische Untersuchungen über das Wesen der menschlichen Freiheit (1809),
  • Weltalter (1811: es gibt noch andere Versionen dieser Schrift),
  • Philosophie der Mythologie (Forelesning) (1842),
  • Philosophie der Offenbarung (Forelesning) (1854).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]