G.F. Hetsch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
G.F. Hetsch
GF Hetsch.jpg
G.F. Hetsch
Født28. august 1788
Stuttgart[1]
Død7. september 1864 (76 år)
København[2]
Ektefelle Gift 2 ganger, begge ganger med døtre av C.F. Hansen[3]
Utdannet ved Eberhard-Karls-Universität Tübingen
UtdannelseUniversitetet i Tübingen
Beskjeftigelse Arkitekt og designer
Nasjonalitet Tysk, men virket i Danmark

Gustav Friederich Hetsch (født 28. august 1788 i Stuttgart, død 7. september 1864 i København[4]) var en tysk arkitekt og designer som var virksom i Danmark.

Sankt Ansgar kirke i Bredgade i København.[5] Kirken er domkirke for alle katolikker i Danmark og sognekirke for katolikkene i det sentrale København.
Svanninge kirke på Fyn slik den ser ut i dag etter G.F. Hetchs restaurering i 1836–38.[6]
Synagogen i Krystalgade er tegnet av Hetsch og oppført i årene 1831-1833 på en tomt som medlemmer av Det mosaiske trossamfunn hadde kjøpt i 1799. Synagogen ble innviet 12. april 1833.[7]

Hetsch studerte arkitektur i Paris hos arkitektene Charles Percier og Louis-Hippolyte Lebas. I 1812 reiste han til Italia, hvor han traff den danske arkitekten Peder Malling. I 1815 ble Hetsch med Malling til København der Hetsch ble lærer ved Det Kongelige Danske Kunstakademi. I 1835 ble han utnevnt till professor i arkitektur.

Hetsch arbeidet for C.F. Hansen med utsmykkingen av Christiansborg slott. Han utformet dessuten møbler og dekorasjoner til Christian Frederiks palé på Amalienborg.

Hetsch ansees for å ha hatt svært stor innflytelse på den danske arkitekturen og kunsthåndverket, men utførte relativt få verk som praktiserende arkitekt. Han tegnet synagogen på Krystalgade (1833) og den katolske Sankt Ansgar kirkeBredgade (1842, nå domkirke) i tillegg til noen privathus i København (på Sankt Annæ Plads og i Bredgade) og et par herregårder. Hetsch var påvirket av den tyske arkitekten Karl Friedrich Schinkel og representerer en senklassisistisk arkitektur med inspirasjon fra den greske og romerske antikken.

Verkliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • von Folsach, Kjeld: Fra nyklassicisme till historicisme Köpenhamn 1988