Hopp til innhold

Sandhedsfaklen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandhedsfaklen
LandDanmark
TypeTidsskrift
Grunnlagt1834

Sandhedsfaklen var et dansk ukeblad utgitt av krigsassessor Hald i perioden 183435.

Sandhedsfaklen var inspirert av den bølgen av polemiske blader som dukket opp i 1830-årene etter inspirasjon fra Politivennen som kom ut først. I motsetning til de fleste andre etterliknerne var Sandhedsfaklen vesentlig mer avdempet i sin språkbruk. Det ble utgitt av en krigsassessor Hald, som haltet sterkt og derfor kaltes «den halte Hald» eller «Haltefanden» av sine motstandere, og bladets tendens var omtrent som Politivennens.

Krigsassessor Hald var i en skriftlig feide med daværende syngemester professor Giuseppe Siboni. Hald hadde i rykket inn en satirisk annonse Adresseavisen som etterlyste «en tyk Moppe af italiensk Race, lydende navnet «Siboni».» Senere forsvarte han seg i samme blad mot beskyldningen om at han med annonsen hadde ment syngemesteren med forsikring om at en slik mops virkelig var kommet bort og at den egentlig het «Symfoni», men at hans barn hadde vennet seg til å kalle den «Siboni» og at den også bare lød dette navnet. Det var lignende toner som ble videreført i Sandhedsfaklen, men sammenlignet med størstedelen av lignende blader i tiden, var det stadig å anse som forholdsvis moderat.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • J. Davidsen, Fra det gamle Kongens Kjøbenhavn, Gyldendal, 1880, s. 229-230.
  • Jette D. Søllinge & Niels Thomsen, De danske aviser, bind 1, Odense Universitetsforlag, 1988. ISBN 87-7492-664-0. s. 155.


Autoritetsdata