P.C. Skovgaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
P.C. Skovgaard
Skovgaard P C.jpg
Født 4. april 1817
Hammerhus ved Ringsted
Død 13. april 1875 (58 år)
København
Ektefelle Georgia f. Schouw
Barn Joakim Skovgaard
Niels Skovgaard
Susette Skovgaard
Statsborger i Dansk
Felt Maler
Utdannelse Kunstakademiet
Kjente verk «Bøgeskov i maj»
«Møns Klint»

P.C. Skovgaard, Peter Christian Thamsen Skovgaard (født 4. april 1817, død 13. april 1875) var en dansk landskapsmaler. Skovgaard var født i Hammerhus ved Ringsted.[1]

Han viste anlegg for tegning allerede som liten gutt og fikk undervisning av moren. Han kom på Kunstakademiet i København og var der i perioden 1831-45. Han var elev av J.L. Lund.

«Bøgeskov i maj»

Skovgaard er kjent for sine storslåtte malerier av det danske landskapet og står som en av hovedpersonene innenfor gullalderens malerkunst. I studietiden var han ofte å finne i kunstsamlingene i København for å studere den europeiske landskapskunsten. Senere utviklet han sin egen stil bygget på naturstudier. Hans personlige uttrykksform skulle få stor betydning for kunstnerne som fulgte i generasjonene etter.[2]

Samtidig med studiene var ble han med på turer arrangert av C.W. Eckersberg. Her sto både kunsten og det sosiale i sentrum sammen med malervennene J.Th. Lundbye, Lorenz Frølich og Dankvart Dreyer.

Kunstnerkarriere[rediger | rediger kilde]

Skovgaard vant Neuhausens Premie i 1843 for Egetræer i Nordskoven ved Jægerspris og maleriet ble kjøpt inn Den kongelige Malerisamling. 1840-årene besto for en stor del av reiser rundt i landet inntil han sluttet ved Kunstakademiet i 1845. Dette var i en periode med sterke nasjonale strømninger i Danmark og N.F.S. Grundtvig og Niels Laurits Høyen var blant de som engasjerte seg sterkt i arbeidet for en fri forfatning.[3] Dette fikk betydning for Skovgaards egen malerkunst. Han kom også i kontakt med Orla Lehmann som også bestilte malerier av han og ble en støttespiller for resten av livet[4]

Reiser[rediger | rediger kilde]

I perioden 1854-1855 var Skovgaard i Italia på reise sammen med Høyen og Wilhelm Marstrand. Besøket fikk stor betydning for hans videre arbeid og rett etter hjemkomsten malte han sitt mest kjente verk Bøgeskov i maj.

I årene etter var han på flere reiser og ofte sammen med Høyen. Han var blant annet i England og Frankrike i 1862.

I tillegg til sine landskapsmalerier utviklet Skovgaard seg også innen portrettmaleriet. Hans portretttegninger er blant de ypperste i sin samtid.

Verk[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Ekteskap og barn[rediger | rediger kilde]

Skovgaard giftet seg med Georgia f. Schouw, datter av J.F. Schouw i 1851. Hun hadde tidligere vært forlovet med vennen J.Th. Lundbye.[5] Ekteparet fikk tre barn; Joakim Skovgaard, Niels Skovgaard og Susette Skovgaard.

Referanser[rediger | rediger kilde]