Pietro Mascagni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pietro Mascagni
Pietro Mascagni 2.jpg
FødtPietro Antonio Stefano Mascagni
7. desember 1863
Livorno
Død2. august 1945 (81 år)
Roma
Gravlagt Livorno
Utdannet ved Conservatorio Giuseppe Verdi
Beskjeftigelse Dirigent, komponist
Nasjonalitet Kongedømmet Italia
Utmerkelse Storoffiser av Sankt Mauritius' og Sankt Lasarus' orden, Italias kroneorden

Pietro Antonio Stefano Mascagni (født 7. desember 1863 i Livorno i Toscana, død 2. august 1945 i Roma) var en italiensk komponist og dirigent som ved siden av Ruggero Leoncavallo og Giacomo Puccini er en av de viktigste representantene for verismo-operaen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Pietro Mascagns far var baker. Pietro skulle mot egen vilje, men etter farens ønske, studert til å bli jurist. Men hans onkel adopterte ham, og lot ham begynne å studere musikk. Faren forsonte seg med dette valget ettersom sønnen nokså snart hadde stor fremgang med sine verker.

Han var elev til Amilcare Ponchielli og Michele Saladino ved musikkonservatoriet i Milano.

Komponist[rediger | rediger kilde]

Pietro Mascagnis mest kjente verk, operaen Cavalleria rusticana, vant den milanesiske musikkforleggeren Edoardo Sonzognos konkurranse for unge italienske komponister som ikke hadde hatt noen operaoppføringer og ble en av operahistoriens største suksesser etter uroppføringen på Teatro Costanzi i Roma i 1890. Librettoen er basert på Giovanni Vergas veristiske novelle/skuespill med samme navn, og Mascanis opera regnes som den første innen verismosjangeren.

Også Mascagnis operaer L'Amico Fritz og Iris nøt stor popularitet i Europa.

Til sammen skrev Mascagni femten operaer, én operette og flere orkester- og korverker, foruten sanger og klavermusikk. Han opplevde stor suksess i sin samtid, både som komponist og dirigent.

Mascagni gjentok aldri seg selv i sine verker. Det kan finnes mange ulike stilarter i Mascagnis operaer: den sterke sicilianske følelse i Cavalleria rusticana, den asiatiske stemning i Iris, idyllen i L'Amico Fritz, det franske lydbilde i Isabeau, den krasse verismen i Il Piccolo Marat. Mascagni kunne tilpasse sitt veristiske uttrykk efter det dramatiske behov.

Mascagnis operaer[rediger | rediger kilde]

Tittelbladet til L'amico Fritz

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]