Pietro Mascagni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pietro Mascagni 2.jpg

Pietro Antonio Stefano Mascagni (født 7. desember 1863 i Livorno i Toscana, død 2. august 1945 i Roma) var en italiensk komponist og dirigent. Han er mest kjent for operaen Cavalleria rusticana fra 1890.

Cavalleria rusticana ble en av operahistoriens største sensasjoner da den ble oppført første gang på Teatro Costanzi i Roma. Den vant den milanesiske musikkforleggeren Edoardo Sonzognos konkurranse for unge italienske komponister som ikke hadde hatt noen operaoppføringer, og denne operaen ble innledningen til verismen.

Også Mascagnis operaer L'Amico Fritz og Iris nøt stor popularitet i Europa.

Til sammen skrev Mascagni femten operaer og en operette og flere orkester- og korverker, foruten sanger og klavermusikk. Han opplevde stor suksess i sin samtid, både som komponist og dirigent.

Mascagni gjentok aldri seg selv i sine verker. Det kan finnes mange ulike stilarter i Mascagnis operaer: den sterke sicilianske følelse i Cavalleria rusticana, den asiatiske stemning i Iris, idyllen i L'Amico Fritz, det franske lydbilde i Isabeau, den krasse verisme i Il Piccolo Marat. Mascagni kunne tilpasse sitt veristiske uttrykk efter det dramatiske behov.

Mascagnis operaer[rediger | rediger kilde]

Tittelbladet til L'amico Fritz

Media[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]