Peter Wilhelm Lund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter Wilhelm Lund
Peter Wilhelm Lunda.jpg
Peter Wilhelm Lund
Født14. juni 1801
KøbenhavnRediger på Wikidata
Død25. mai 1880
Lagoa Santa, Brasil
Beskjeftigelse Zoolog og paleontolog
Utdannet ved Københavns Universitet, Christian-Albrechts-Universität zu KielRediger på Wikidata
Nasjonalitet Dansk
Medlem av Det Kongelige Danske Videnskabernes SelskabRediger på Wikidata

Peter Wilhelm Lund (født 14. juni 1801 i København, død 25. mai 1880 i Lagoa Santa, Brasil) var en dansk zoolog og paleontolog.

Lund var født inn i en velstående familie i København og studerte medisin ved Københavns Universitet. I 1825 gjorde han sin første reise til Brasil der han brukte tre år på å samle inn planter nær Rio de Janeiro. I 1829 kom han tilbake til Europa hvor han tok en doktorgrad ed Universitetet i Kiel. Han reiste på nytt til Brasil i 1833 for å gjøre zoologiske undersøkelser. Han etablerte seg i byen Lagoa Santa i delstaten Minas Gerais hvor han ble frem til sin død. I denne perioden undersøkte han en rekke grotter der det fantes benrester etter forhistoriske dyr, blant annet kjempedovendyr og sabeltannet tiger. I 1834 oppdaget han benrester etter en prehistorisk hominid som senere er blitt omtalt som Lagoa Santa-mannen.

Den norske tegneren og maleren Peter Andreas Brandt jobbet sammen med Lund og illustrerte funnene som ble gjort i de ulike grottene.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I 1846 mottok han medaljen Ingenio et arti.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Medaljen Ingenio et arti». Litteraturpriser.dk (dansk). Besøkt 15. november 2014. 


David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)