Peter Wilhelm Lund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Peter Wilhelm Lund
Peter Wilhelm Lunda.jpg
Peter Wilhelm Lund
Født 14. juni 1801
København
Død 25. mai 1880
Lagoa Santa, Brasil
Yrke Zoolog og paleontolog
Statsborger i Dansk

Peter Wilhelm Lund (født 14. juni 1801 i København, død 25. mai 1880 i Lagoa Santa, Brasil) var en dansk zoolog og paleontolog.

Lund var født inn i en velstående familie i København og studerte medisin ved Københavns Universitet. I 1825 gjorde han sin første reise til Brasil der han brukte tre år på å samle inn planter nær Rio de Janeiro. I 1829 kom han tilbake til Europa hvor han tok en doktorgrad ed Universitetet i Kiel. Han reiste på nytt til Brasil i 1833 for å gjøre zoologiske undersøkelser. Han etablerte seg i byen Lagoa Santa i delstaten Minas Gerais hvor han ble frem til sin død. I denne perioden undersøkte han en rekke grotter der det fantes benrester etter forhistoriske dyr, blant annet kjempedovendyr og sabeltannet tiger. I 1834 oppdaget han benrester etter en prehistorisk hominid som senere er blitt omtalt som Lagoa Santa-mannen.

Den norske tegneren og maleren Peter Andreas Brandt jobbet sammen med Lund og illustrerte funnene som ble gjort i de ulike grottene.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I 1846 mottok han medaljen Ingenio et arti.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Medaljen Ingenio et arti». Litteraturpriser.dk (dansk). Besøkt 15. november 2014. 
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)