Gaetano Donizetti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gaetano Donizetti
Domenico Gaetano Maria Donizetti
Gaetano Donizetti 2.jpg
FødtDomenico Gaetano Maria Donizetti
29. november 1797
Bergamo
Død8. april 1848 (50 år)
Bergamo
Gravlagt Q33239869, Santa Maria Maggiore
Utdannet ved Conservatorio Giovanni Battista Martini
Beskjeftigelse Komponist
Nasjonalitet Kongedømmet Italia, Kongedømmet Lombardia-Venetia
Utmerkelser Ridder av Æreslegionen, Den gylne spores orden

Domenico Gaetano Maria Donizetti (født 29. november 1797 i Borgo Canale i Bergamo, Italia, død 8. april 1848 samme sted) var en italiensk operakomponist fra Bergamo, Lombardia. Hans mest kjente verk er Lucia di Lammermoor fra 1835. Sammen med Vincenzo Bellini og Gioacchino Rossini, var han en ledende komponist av bel canto-operaer.

Liv[rediger | rediger kilde]

Han ble født i 1797 i Borgo Canale-kvarteret i Bergamo, rett utenfor bymurene, inn i en svært fattig familie uten tradisjoner for musikk. Hans far var vaktmesteren for pantelånerforretningen i byen. Gaetano var den yngste av tre sønner. Allikevel fikk han musikkinstruksjon med Johann Simon Mayr, en operakomponist med en viss suksess.

Donizetti var ikke spesielt fremgangsrik som korgutt, men i 1806 var han en av de første elevene som ble immatrikulert med et helt stipendium på Lezioni Caritatevoli-skolen i Bergamo, grunnlagt av Simon Mayr. Han mottok detaljert utdanning i kunstene fuge og kontrapunkt, og det var her at han innledet sin operakarriere. Etter noen små komposisjoner under et oppdrag gitt av Paolo Zanca, skrev Donizetti sin fjerde opera, Zoraïda di Granata. Dette verket imponerte Domenico Barbaia, en fremstående teaterdirektør, og Donizetti ble tilbudt en kontrakt som gikk ut på å komponere i Napoli.