Koleraepidemien i København 1853

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Teltleir utenfor Vesterport (hvor Axeltorv ligger i dag) i forbindelse med epidemien

Koleraepidemien i København 1853 var et epidemisk utbrudd av kolera i København. Koleraen brøt ut 11. juni 1853 og varte inntil oktober måned samme år. Opp mot 4 800 mennesker døde av sykdommen under epidemien. Den var del av den tredje kolerapandemien.

Fagfolk med innsikt i hygiene hadde allerede i 1840-årene advart om at hovedstadens sanitære installasjoner var i dårlig stand og lite hensiktsmessige i forhold til byens behov. Samtidig var vollene en hindring for ekspansjon av byen og derfor vokste innbyggertallet bak vollene. Familier var stuet sammen i bak-og sidehus, mange familier bodde i samme leilighet, og i 1853 hadde innbyggertallet nådd 130 000. I gatene fløt avfall og ekskrementer og byen savnet egentlige kloakker. Drikkevannet var urent overflatevann tilført gjennom uthulede trestammer fra sjøene rundt byen og renovasjonen («nattmennene») var usystematisk og lemfeldig.

Datidens leger sto maktesløse. Man brukte de sedvanlige uttømmende midler (årelating, lavement og oppkast), noe som i mange tilfeller bare forverret tilstanden. En gruppe unge leger tok initiativ til å besøke de hardest rammede kvarterene og yte hygienisk rådgivning, og de verst rammede familiene ble flyttet ut til store teltleire, eksempelvis på Københavns voller, dessuten ble det opprettet bespisning for de fattigste. Allikevel var det nettopp i fattigkvarterene at sykdommen slo hardest til.

Epidemien ebbet ut i oktober 1853. Det var blitt anmeldt 7 219 tilfeller, hvorav 4 737 (56,7 %) hadde hatt dødelig utgang. Tallet ville i dag svare til omtrent 17 500 døde. Fra København ble smitten spredd til provinsen, hvor 24 byer ble angrepet med 1 951 døde som resultat.[1]

Epidemien var en av de sentrale årsaker som var med på å utløse vollenes fall i 1856. Andre følger var opprettelsen av Lægeforeningens boliger på Østerfælled.

Epidemien opptrer i Vilhelm Bergsøes hovedverk Fra Piazza del Popolo.

Kjente ofre[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]