Masurka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Par som danser Masurka, tegning fra 1845

Masurka (egentlig dans fra Mazurka) er en polsk dans i 3/4-takt. Musikalsk kjennetegn er på den ene siden oppdelingen av den første telleperioden, feks. i punkterte åttendedeler eller åttendedelstrioler og på den annen side betoningen som derfor ligger i den andre telleperioden.

Den polske nasjonalsangen er en masurka. Frédéric Chopin gjorde masurkaen internasjonalt kjent gjennom at han komponerte rundt 60 masurkaer for piano. Dermed innførte han denne dansen i den klassiske musikken.

I Europa var det på 1600-tallet vanlig i de øvre klasser å danse suiter av forskjellige danser, ofte en langsom fordans med 2/2-takts, så følge en raskere dans med 3/4-takt. Dette spredte seg også til Skandinavia. Ofte bare ble totaktsdelen registrert skriftlig. Musikerne var forventet å skape tretaktdelen på samme tema, som selvfølgelig oppfordret til store lokale forskjeller i utførelsen av tretaktsdelen.[1]

Masurkaen var også kjent utenfor Polen. I Russland komponerte Tsjaikovskij seks for piano, Borodin skrev to i Petite Suite for piano, Glinka skrev også to, Aleksandr Skrjabin skrev også en rekke masurkaer. I Frankrike skrev de impresjonistiske komponistene Debussy og Ravel begge masurkaer: Debussy som enkeltstykker, Ravel som en del av suiten La Parade, et lite kjent tidlig verk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eva Hof: Om notsamlingen efter Anders Törne, Stora Tuna, från 1690-talet. Essä skriven vid Universitetet i Trondheim våren 1994