Elverhøj (skuespill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Elverhøj av Johan Ludvig Heiberg med musikk av Friedrich Kuhlau (1828) er kjent som det danske nasjonalskuespillet.

Elverhøj ble skrevet på bestilling, da kong Frederik VI ønsket et festspill til bryllupet mellom sin yngste datter Vilhelmine Marie og prins Frederik Carl Christian (den senere Frederik VII), som fant sted den 1. november 1828. Fem dager etter, den 6. november, hadde Elverhøj premiere.

Heiberg foreslo å bygge dramaet opp over en kombinasjon av sagnet om en elverkonge på Stevns samt en historie om forbyttede barn, hvor kong Christian IV er en slags detektiv, som avslører den hele. Historien er derfor meget typisk for sin tid, hvor romantikken var en dominerende trosretning.

Heiberg har neppe kunnet forutse at dette stykket skulle bli nasjonalscenens største suksess, som etter 175 år stadig kan trekke publikum. Det var lenge en tradisjon at dette stykket skulle være det første man som barn fikk se på Det Kongelige Teater.

Heiberg ble belønnet med 665 riksdaler i honorar samt fast ansettelse ved Det Kongelige Teater som dikter og oversetter. Kuhlau fik 400 riksdaler i honorar samt en professortittel.

Stykket har siden premieren vært oppført over 1 000 ganger på Det Kongelige Teater.

I 1939 spilte man inn filmen Elverhøj.

Som en kuriositet kan det nevnes, at i filmen Olsenbanden for full musikk tar banden seg inn i Nationaltheatret, under en fremføring av Elverhøj. Bandens bråk med verktøy kamufleres av ouverturen, som er forlenget for anledningen av Bent Fabricius-Bjerre.