Christen Christensen (billedhugger)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christen Christensen
Født18. jan. 1806[1]Rediger på Wikidata
København[2]
Død21. aug. 1845[3][1]Rediger på Wikidata (39 år)
København[2]
BeskjeftigelseBilledhugger, gravør Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet Kongelige Danske Kunstakademi
NasjonalitetDanmark
GravlagtAssistens Kirkegård[2]
UtmerkelserRidder av Dannebrogordenen (1843)[2]

Christen Christensen i arbeid malt av Wilhelm Bendz

Christen Christensen (født 18. januar 1806 i København, død 21. august 1845 samme sted) var en dansk billedhugger og medaljør.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Christen Christensens far var kjøpmannen John Christensen, hans mor var født Birch. Han mistet kort før sitt 14. år sin far.

Kort etter konfirmasjonen ble Christensen satt i lære hos billedhugger Nicolai Dajon, hvor han arbeidet i 4 år til dennes død i desember 1823. Samtidig gikk han på Kunstakademiets Skoler. Her vant han i 1824 den lille og store sølvmedalje, samme år en pengepremie for modellering etter levende modell og i 1825 den mindre gullmedalje som billedhugger.

Billedhugger[rediger | rediger kilde]

Til Christiansborg slott utførte han «Troskab» og «Sandhed» til forhallen, «Arkitektur», «Malerkunst» og «Billedhuggerkunst til Kongens Trappe» samt relieffet «Apollo blandt Hyrder» til dronningens påkledningsværelse, på samme tid som han konkurrerte til og vant den store gullmedaljen ved Akademiet. Oppgaven var «Elias opvækker Enkens Søn» (1827). Året før hadde han utført «Melpomene» og «Thalia» til det daværende Kongelige Teater.

Med den store gullmedalje hadde han fått rett til Akademiets stipendium som billedhugger, men etter oppfordring av akademiets preses, prins Christian Frederik, bestemte han seg for å utdanne seg til medaljør. Han konkurrerte i dette faget om en premie på 100 riksdaler for reversen til en medalje til ære for arkitekt C.F. Hansen. Medaljen benyttes fremdeles ved utdeling av C.F. Hansen-medaljen.

Christensen står også bak selve medaljen til Thorvaldsenmedaljen som ble innstiftet av kong Christian VIII i 1837. Det var meningen at Bertel Thorvaldsen selv skulle ha det første eksemplaret ved sin hjemkomst i 1838. Imidlertid oppsto det problemer med de stemplene hvor medaljen skulle preges og først i 1842 kunne medaljen presenteres.

Torvaldsenmedaljen var Christensens medlemsstykke til Kunstakademiet hvor han ble tatt opp 27. august 1838.

I 1843 ble han tildelt Dannebrogordenen. Fra 1841 fungerte han i 2 år som professor ved modellskolen og etter Thorvaldsens død ble han 13. september 1844 selv utnevnt til professor.

De siste 10 år av hans liv var preget av sykdom og han døde knapt 40 år gammel. Han er begravet på Assistens Kirkegård.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kunstindeks Danmark, Kunstindeks Danmark kunstner ID 1454, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d Dansk Biografisk Leksikon, 3. utgave[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Akademie der Künste Berlin, ADK member ID 54489[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]