Hopp til innhold

Johan Martin Quist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Martin Quist
Født3. sep. 1755[1][2]Rediger på Wikidata
København[2]
Død25. apr. 1818[2]Rediger på Wikidata (62 år)
København[2]
BeskjeftigelseArkitekt Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet Kongelige Danske Kunstakademi
NasjonalitetDanmark

Gustmeyers Gaard, Ved Stranden 14 i København. Paléet ligger rett overfor Christiansborg slott og ble oppført for den velsituerte konsul F.L. Gustmeyer. Sammen med Erichsens palé på Kongens Nytorv var det første hus i København med frisøyler.

Johan Martin Quist (ev. Qvist) (født 3. september 1755, død 25. april 1818) var en dansk arkitekt som har satt et sterkt preg på Københavns utseende. Sammen med bl.a. Andreas Hallander er Quists bygninger i Middelalderbyen den dag i dag med på å dokumentere bildet av gullalderens bykjerne med sine klassisistiske borgerhus.

Quist var elev av professor C.F. HarsdorffKunstakademiet og dette skulle være med på å forme hans senere arbeider. Han var med på å bygge opp København etter brannen i 1795 på en svært effektiv måte. Han var en av de første som begynte å kjøpe opp en tomt, bygge på den og videreselge tomten med bygningen. Dette var en innbringende forretning.

Quist var en del av en sammensveiset gruppe personer som hadde vært elever sammen ved Akademiet og som sammen med Harsdorff preget det offentlige byrommet i København. De samarbeidet om flere prosjekter. Privat samlet de seg i losjer, var med i brannkorpset, giftet seg med hverandres døtre og enker og bar hverandres barn til dåpen.

Verk – utvalg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artists of the World Online, AKL Online kunstner-ID 00135311[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d Kunstindeks Danmark, Kunstindeks Danmark kunstner ID 10099, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]