Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019 er et lokalvalg i Norge 9. september 2019.[1]

Ved valget skal det velges representanter til alle fylkesting og kommunestyrer i Norge.

8. juni 2017 vedtok Stortinget sammenslåing av 121 kommuner til 47 nye kommuner og antall fylker ble redusert til 11. Valget høsten 2019 vil gjennomføres som om sammenslåingen allerede er skjedd, slik at alle innbyggere i den nye kommunen/fylkeskommunen vil kunne stille til valg og ha stemmerett til det nye kommunestyret/fylkestinget.[2] Kommunaldepartementet har foreslått endringer i valgloven, valgforskriften og to spesielle forskrifter om gjennomføring av valg som kun gjelder i 2018 og 2019. Blant de foreslåtte endringene er en fellesnemd i de fylkene som skal slås sammen slik at valglovens § 4-3 ikke gjelder, og at antall valgstyrer reduseres fra 19 til 11. [3]

Valgbar og pliktig til å ta i mot valg er personer som har stemmerett ved valget, og som på valgdagen er folkeregistrert som bosatt i vedkommende kommune eller fylkeskommune, og som ikke er utelukket eller fritatt. Utelukket fra valget er fylkesmannen og assisterende fylkesmann, administrasjonssjef i kommune og fylkeskommune og dennes stedfortreder samt leder av forvaltningsgren i kommune eller fylkeskommune. Man kan heller ikke velges hvis man er sekretær for kommunestyret eller fylkestinget, ansvarlig for regnskapsfunksjonen i kommunen eller fylkeskommunen eller foretar revisjon for kommunen eller fylkeskommunen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]
  2. ^ «Gjennomføring av kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019». Regjeringen.no (norsk). 29. juni 2017. Besøkt 13. mars 2018. 
  3. ^ «Høring – forslag om endringer i valgloven og valgforskriften ...» (PDF). Besøkt 13.03.2018.