Lokalvalg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eldre stemmeurne fra Sogn og Fjordane.

Lokalvalg eller regionalvalg er valg som skjer på et lavere administrativt nivå enn nasjonalt. System, politisk myndighet som stiller og administrativt nivå varierer veldig avhengig av hvilken stat det gjelder. I føderale stater vil vanligvis lokale valg være av større betydning enn i enhetsstater der den politiske makten er mer sentralisert og dermed ligger myndigheten på det nasjonale nivået heller enn det regionale.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Lokalvalgene i Norge består egentlig av to valg. Det første valget er kommunevalget hvor man velger kommunestyrerepresentanter. Det andre valget er fylkeskommunevalget, hvor man velger representanter til fylkesstyret.

Stemmerett har alle norske borgere og nordiske borgere som er folkeregistrert i Norge, og som fyller 18 år i løpet av valgåret. De samme gjelder utlendinger som har bodd i Norge minst 3 år sammenhengende.

Alle norske politiske partier som er registrert som et parti kan stille valgliste i alle landets kommuner og fylkeskommuner. Det stilles imidlertid krav om innleveringsfrist, antall navn på listen og et par andre småting. Dersom man ikke har et registrert parti, kan man likevel stille en liste uavhengig politiske partier. Dette krever imidlertid et visst antall underskrifter.

Tyskland[rediger | rediger kilde]

Lokalvalg i Tyskland (tysk: Kommunalwahl) er hjemlet i landets grunnlov kalt Grundgesetz, Art. 28. Valget holdes i kretser og kommuner. Lokale folkevalgte forsamlinger blir valgt etter grunnprinsippene om alminnelige, frie, hemmelige, like og direkte valg. Valgene blir regulert av delstatenes lover. Dette innebærer at valglovene er forskjellige i ulike deler av Tyskland. Sperregrensen på 5 % som gjelder for valg til bl.a. Forbundsdagen er i enkelte områder satt lavere eller helt borte. Valgperioden er fra fire til sju år. Den nedre aldersgrense er i noen områder 16 år. Utlendinger med statsborgerskap i en EU-stat har også stemmerett i henhold til Grundgesetz, Artikkel 28.

Aldersgrensen for stemmerett er 16 år i følgende delstater:

Ved kommunalvalgene kan det også forekomme andre lister, såkalte Rathausparteien (norsk: Rådhuspartier), som ikke er knyttet til partier representert i Forbundsdagen eller delstatsforsamlingen. Vanligvis gjelder det krav om at slike lister skal være støttet av et antall underskrifter.

Se også[rediger | rediger kilde]