Hopp til innhold

Nasjonalt toppnivådomene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Landskoder (Internett)»)
Europeiske toppnivådomene og ISO-koder

Et nasjonalt toppnivådomene (ccTLD) er et toppnivådomene for Internett, reservert for et geografisk område, som regel et stat eller et biland. Alle nasjonale toppnivådomener er på to bokstaver, og de fleste (men ikke alle) tilsvarer ISO 3166-1 alfa-2-standarden for landskoder.

Det er i dag over 250 ccTLD-er, og hvert enkelt toppnivådomene har en registreringsenhet, som setter reglene for det tildelte domenet. Noen tillater alle å registrere i sitt nasjonale toppnivådomene, for eksempel Østerrike (.at) og Kokosøyene (.cc). Andre tillater kun registranter fra sitt eget land, for eksempel Norge (.no), Australia (.au) og Canada (.ca). Reglene for eierskap varier fra land til land, i Norge må man være f.eks. 18 år for å kunne kjøpe et .no domene.

Liste over nasjonale toppnivådomener

[rediger | rediger kilde]

Ubrukte ISO 3166-1-koder

[rediger | rediger kilde]

Landskoden EH er teoretisk sett tilgjengelig som ccTLD-er for Vest-Sahara, men har aldri blitt tildelt og finnes ikke i DNS.

Koden CS (Serbia og Montenegro) var reservert, men ble aldri tildelt som nasjonalt toppnivådomene, før landet ble delt i statene Serbia og Montenegro, som senere har fått tildelt sine egne ccTLD-er, henholdsvis .rs og .me. Landet Serbia og Montenegro brukte i stedet den gamle koden .yu, ettersom denne staten var en videreføring av det tidligere Jugoslavia. (.cs var tidligere tildelt til Tsjekkoslovakia).

.tl (Øst-Timor) blir nå introdusert for å erstatte .tp.

Alle andre gjeldende ISO 3166-1-koder har blitt tildelt og finnes i DNS, men noen tildelte domener blir ikke brukt. Et eksempel er toppnivådomenene for de norske områdene Bouvetøya (.bv) og Svalbard og Jan Mayen (.sj), som finnes i DNS, men ingen underdomener har blitt tildelt, og det er NORIDs nåværende politikk å ikke tildele noen.

Kun ett domenenavn (dra.hmg.gb, for Defence Evaluation and Research Agency) er fortsatt registrert i .gb. Dette domenet er imidlertid ikke lenger i bruk, og ingen nye registreringer blir akseptert. Sider i Storbritannia bruker i dag .uk.

Nasjonale toppnivådomener som ikke finnes i ISO 3166-1

[rediger | rediger kilde]

Noen ccTLD-er er for øyeblikket i bruk selv om de ikke finnes i ISO 3166-1:

  • .uk (Storbritannia): ISO 3166-1-koden for Storbritannia er GB. Tidligere var .gb tiltenkt som nasjonalt toppnivådomene, men dette skjedde aldri da .uk fikk fotfeste.
  • .su (SU er den tidligere ISO 3166-1-koden for Sovjetunionen): .su er et relativt mye brukt TLD. Ledelsen for .su sa i 2001 at de ville åpne for nye .su-registreringer, men det er usikkert hvorvidt dette er kompatibelt med ICANN sine retningslinjer.
  • .ac (Ascension), .gg (Guernsey), .im (Isle of Man) og .je (Jersey): Disse kodene kommer fra IANAs avgjørelse i 1996 for å tillate bruk av koder reservert i ISO 3166-1 alpha-2 reservert-liste for bruk av Verdenspostforeningen. Man gikk senere tilbake på denne avgjørelsen, og bare disse fire ccTLD-ene ble gjenværende.
  • .eu (Den europeiske union): 25. september 2000 bestemte ICANN at de skulle tillate bruk av alle ISO 3166-1-koder som var reservert. EU var da den eneste koden som møtte dette kriteriet. Etter at EUs Råd for Telekommunikasjon i et møte i mars 2002 vedtok at domenet .eu skulle opprettes, var prosessen treg for å få det godkjent. Til slutt tillot ICANN registreringer, og 7. desember 2005 ble det tillatt for personer med spesielle rettigheter å registrere domenenavn. Fra 7. april 2006 har det vært mulig for alle bosatt i EU å registrere et .eu-domenenavn.
  • .tp (tidligere ISO 3166-1-kode for Øst-Timor): Regjeringen jobber nå med å erstatte .tp-domener med .tl-domener, som i dag er offisielt toppnivådomene for Øst-Timor.
  • .yu (tidligere ISO 3166-1-kode for Jugoslavia, men også senere brukt av den etterfølgende staten Serbia og Montenegro)

Historiske ccTLD-er

[rediger | rediger kilde]

Det er tre ccTLD-er som har blitt slettet etter at den tilsvarende landskoden ble fjernet fra ISO 3166-1; .cs (for Tsjekkoslovakia), .zr (for Zaire) og .tp (for Øst-Timor).

Det kan være et betydelig tidsrom mellom fjerning av landskode fra ISO 3166-1 og slettingen av toppnivådomenet. Landskoden for Zaire ble fjernet i 1997, mens domenenavnet var i drift frem til 2001. Andre ccTLD-er er ennå ikke slettet, da de blir for mye brukt (for eksempel .su og .yu).

ccTLD-er med ikke-latinske bokstaver

[rediger | rediger kilde]

Mange nasjonale toppnivådomene med ikke-latinske bokstaver har blitt innført. De første fire ble godkjent i slutten av 2009, senere har det kommet til flere:

Internettadresser med arabiske eller hebraiske bokstaver blir skrevet med toppnivådomenen til venstre.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata