.tk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
.tk
Dot TK logo.gif
Introdusert: 1997
TLD-type: Nasjonalt toppnivådomene
Status: Aktiv
Registreringsenhet: Dot TK (drives av Taloha, Inc.)
Sponsende organisasjon: Regjeringen i Tokelau,
Teletok,
Vixie NZ Ltd (forvalter)
Tiltenkt bruk: Nettsteder med tilknytning til Tokelau
Faktisk bruk: Et bredt utvalg av nettsteder, stort sett uten tilknytning til Tokelau
Restriksjoner: Ingen
Struktur: Registrering direkte på andre nivå
Dokumenter:
Konfliktpolitikk:
Nettsted: Dot.TK

.tk er Tokelaus nasjonale toppnivådomene (ccTLD) for internett. Tokelau ligger i Polynesia, og er et territorium underlagt New Zealand.

Registrering og bruk[rediger | rediger kilde]

Tokelau skaffer gratis .tk-domenenavn til alle som er interessert, men tvinger gjennom plassering av reklamebannere på alle gratisdomener. Disse gratisdomenene pekes til Tokelau navneservere, som omdirigerer HTTP-trafikk via HTML-rammer til en spesifisert nettside. Domenenet omdirigerer også fem email-adresser til eksterne adresser. På grunn av denne omdirigeringen, er bruk av gratis .tk-domener til andre tjenester (så som hosting av servere for andre protokoller som FTP og IRC, eller å opprette hostnavn og subdomener innen dem) er ikke offisielt mulig.

Nettsteder som ikke er besøkt minst 25 ganger på 90 dager blir automatisk slettet.

For å kunne bruke ens egne navneservere, eller få et «spesielt» .tk domenenavn, for eksempel varemerkenavn for de fleste Fortune 500-selskaper, og for å unngå annonseringen, må brukeren kjøpe det. Betalte domenenavn koster fra USD 7,95 pr år og oppover.

Potensielt verdifulle navn med mindre enn 4 bokstaver er ikke tilgjengelige for gratisregistrering, og må kjøpes, vanligvis for en pris på over USD 1000.

Internettleverandøren Road RunnerTime Warner Cable blokkerte på et tidspunkt alle .tk-nettsteder unntatt dot.tk og tcl.tk, men .tk-domenet er senere blitt åpnet igjen. Det er ukjent hvorfor domenet ble blokkert opprinnelig.

Svindel[rediger | rediger kilde]

På tross av at Dot TK på nettstedet sitt uttaler at «den valgfrie reklamen på ditt nettsted [...] kan lett fjernes GRATIS», så finner mange brukere av Dot TK det umulig å fjerne reklamebannerne. Fjerning av dem er heller ikke gratis, men gjøres via en priset SMS-tjeneste, og den virker bare i Nederland, Spania og Storbritannia.[1] En tvungen introside dukker opp hvis en reklameblokker er detektert. I tillegg til disse annonsebannerne, så viser Dot TK ofte sin registreringsside i stedet for det registrerte nettstedet, og gjør dermed brukerens nettsted utilgjengelig.

Det rapporteres også at .tk-domener har blitt brukt til phishing-svindler og spam.[2]

Hvis et gratisdomene får mye trafikk eller blir vurdert som verdifullt, gjør Dot TK det om til et betal-domene uten varsel. Man må da betale for å få fortsette å bruke domenet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Why is there a banner", "How to disable the banner for free", Dot TK wiki
  2. ^ "Island domains turn Pacific into an ocean of spam," NZPA, Saturday, 17 March 2007.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]