.tk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.tk
[[Fil:||frameless]]
Introdusert1997
TLD-typeNasjonalt toppnivådomene
StatusAktiv
RegistreringsenhetDot TK (drives av Taloha, Inc.)
Sponsende organisasjonRegjeringen i Tokelau,
Teletok,
Vixie NZ Ltd (forvalter)
Tiltenkt brukNettsteder med tilknytning til Tokelau
Faktisk brukEt bredt utvalg av nettsteder, stort sett uten tilknytning til Tokelau
RestriksjonerIngen
StrukturRegistrering direkte på andre nivå
Nettstedwww.dot.tk

.tk er Tokelaus nasjonale toppnivådomene (ccTLD) for internett. Tokelau ligger i Polynesia og er et territorium underlagt New Zealand. Toppnivådomenet .tk er verdens mest benyttede.

Registrering og bruk[rediger | rediger kilde]

Med 31 millioner var .tk det hyppigst benyttede nasjonale toppnivådomenet i verden i 2016.[1][2]

Tokelau skaffer gratis .tk-domenenavn til alle som er interessert, men tvinger gjennom plassering av reklamebannere på alle gratisdomener. Disse gratisdomenene pekes til Tokelau navneservere, som omdirigerer HTTP-trafikk via HTML-rammer til en spesifisert nettside. Domenenet omdirigerer også fem epostadresser til eksterne adresser. På grunn av denne omdirigeringen, er bruk av gratis .tk-domener til andre tjenester (så som hosting av servere for andre protokoller som File Transfer Protocol og Internet Relay Chat, eller å opprette hostnavn og subdomener innen dem) er ikke offisielt mulig.

Nettsteder som ikke er besøkt minst 25 ganger på 90 dager blir automatisk slettet.

For å kunne bruke ens egne navneservere, eller få et «spesielt» .tk-domenenavn, for eksempel varemerkenavn for de fleste Fortune 500-selskaper, og for å unngå annonseringen, må brukeren kjøpe det. Betalte domenenavn koster fra 7,95 dollar per år og oppover.

Potensielt verdifulle navn med mindre enn fire bokstaver er ikke tilgjengelige for gratisregistrering, og må kjøpes, vanligvis for en pris på over USD 1000.

Internettleverandøren Road RunnerTime Warner Cable blokkerte på et tidspunkt alle .tk-nettsteder unntatt dot.tk og tcl.tk, men .tk-domenet er senere blitt åpnet igjen. Det er ukjent hvorfor domenet ble blokkert opprinnelig.[trenger referanse]

Svindel[rediger | rediger kilde]

På tross av at Dot TK på nettstedet sitt uttaler at «den valgfrie reklamen på ditt nettsted […] kan lett fjernes GRATIS», så finner mange brukere av Dot TK det umulig å fjerne reklamebannerne. Fjerning av dem er heller ikke gratis, men gjøres via en priset SMS-tjeneste, og den virker bare i Nederland, Spania og Storbritannia.[3] En tvungen introside dukker opp hvis en reklameblokker er detektert. I tillegg til disse annonsebannerne, så viser Dot TK ofte sin registreringsside i stedet for det registrerte nettstedet, og gjør dermed brukerens nettsted utilgjengelig.

Det rapporteres også at .tk-domener har blitt brukt til phishing-svindler og spam.[4]

Hvis et gratisdomene får mye trafikk eller blir vurdert som verdifullt, gjør Dot TK det om til et betal-domene uten varsel. Man må da betale for å få fortsette å bruke domenet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tokelau tops country domain name list», Radio New Zealand International, 12. mars 2016. Lest 12. mars 2016.
  2. ^ «Mapping the online world», Nominet, 9. mars 2016. Lest 12. mars 2016.
  3. ^ "Why is there a banner", "How to disable the banner for free", Dot TK wiki
  4. ^ "Island domains turn Pacific into an ocean of spam," NZPA, Saturday, 17. mars 2007.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]