.yu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
.yu
Introdusert1989
TLD-typeNasjonalt toppnivådomene
StatusNedlagt
Registreringsenhetnic.yu (Jugoslaviske domeneregister for Internett)
Sponsende organisasjonYUNET
Tiltenkt brukNettsteder med tilknytning til det tidligere Jugoslavia
Faktisk brukNettsteder med tilknytning til det tidligere Jugoslavia
RestriksjonerRegistrering ikke tilgjengelig etter 10. mars 2010
StrukturRegistreringer ble gjort på tredje nivå under etablerte subdomener
DokumenterPolicy statement
Nettstedweb.archive.org/web/20080619101008/http://www.nic.yu/index-e.html

.yu var det nasjonale toppnivådomenet (ccTLD) for Internett som var tildelt det tidligere Jugoslavia, og det ble brukt i Jugoslavia fra 1989 til 1994 og i den etterfølgende staten Serbia og Montenegro mellom 1994 og 2010. Etter Montenegros uavhengighet ble Serbia og Montenegro i 2007 tildelt de nye domenene .rs og .me. Det fulgte deretter en overgangsperiode, fram til .yu-domenet endelig ble nedlagt 30. mars 2010. .yu er det mest brukte domenet som er blitt nedlagt.

Historie[rediger | rediger kilde]

.yu-domenet ble opprinnelig tildelt Jugoslavia, og etter oppdelingen av landet i 1992 ble domenet «arvet» av Rest-Jugoslavia, som igjen skiftet navn til Serbia og Montenegro i februar 2003, og til slutt ble oppløst i juli 2006.

Domenet ble administrert av YUNET, en organisasjon basert på fakultetet for elektrisk ingeniørvitenskap ved Universitetet i Beograd.

Etter oppløsningen av Jugoslavia var .yu et av de få ccTLD-ene som ikke korresponderte til en eksisterende ISO 3166-1 tobokstavskode. Koden YU ble erstattet av CS i juli 2003, etter den offisielle endringen av landets navn i februar samme år, og ccTLD-et .cs ble reservert for Serbia og Montenegro etter navneforandringen, men den ble aldri tatt i bruk.

I september 2006 foreslo ISO kodene .rs for Serbia og .me for Montenegro, og den 26. september 2006 godtok ISO 3166 Maintenance Agency endringen av ISO 3166-1 Alpha-2 koden CS til RS.

Registrering[rediger | rediger kilde]

Alle domenene under .yu var reservert for kun selskaper og organisasjoner, ikke enkeltpersoner. Toppnivådomener var reservert føderale institusjoner og offisielle regjeringsinstitusjoner, så vel som internettleverandører. Den serbisk-ortodokse kirke ble også tillatt å benytte .yu domenet.

Registrering ble gjort på tredje nivå, under følgende etablerte subdomener på andre nivå:

  • .ac.yu – Akademiske institusjoner, som universiteter, er registrert under akademiske domener. For eksempel: Fakultetet for elektrisk ingeniørvitenskap (.etf) ved Universitetet i Beograd (.bg) har domenet etf.bg.ac.yu.
  • .edu.yu – Utdanningsinstitusjoner, som grunnskoler og videregående skoler.
  • .org.yu – Uavhengige organisasjoner.
  • .co.yu – Kommersielle selskaper.
  • .gov.yu – Regjeringen og statsapparatet.
  • I Montenegro ble .cg.yu domenet ofte brukt, selv om det bare er et selskaps subdomene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]