.yu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.yu
Introdusert1989
TLD-typeNasjonalt toppnivådomene
StatusNedlagt
Registreringsenhetnic.yu (Jugoslaviske domeneregister for Internett)
Sponsende organisasjonYUNET
Tiltenkt brukNettsteder med tilknytning til det tidligere Jugoslavia
Faktisk brukIkke i bruk.
RestriksjonerRegistrering ikke tilgjengelig etter 10. mars 2010
StrukturRegistreringer ble gjort på tredje nivå under etablerte subdomener
DokumenterPolicy statement
Nettstedweb.archive.org/web/20080619101008/http://www.nic.yu/index-e.html

.yu var det nasjonale toppnivådomenet (ccTLD) for Internett som var tildelt det tidligere Jugoslavia, og det ble brukt i Jugoslavia fra 1989 til 1994 og i den etterfølgende staten Serbia og Montenegro mellom 1994 og 2010. Etter Montenegros uavhengighet ble Serbia og Montenegro i 2007 tildelt de nye domenene .rs og .me. Det fulgte deretter en overgangsperiode, fram til .yu-domenet endelig ble nedlagt 30. mars 2010. .yu er det mest brukte domenet som er blitt nedlagt.

Historie[rediger | rediger kilde]

.yu-domenet ble opprinnelig tildelt Jugoslavia, og etter oppdelingen av landet i 1992 ble domenet «arvet» av Rest-Jugoslavia, som igjen skiftet navn til Serbia og Montenegro i februar 2003, og til slutt ble oppløst i juli 2006.

Domenet ble administrert av YUNET, en organisasjon basert på fakultetet for elektrisk ingeniørvitenskap ved Universitetet i Beograd.

Etter oppløsningen av Jugoslavia var .yu et av de få ccTLD-ene som ikke korresponderte til en eksisterende ISO 3166-1 tobokstavskode. Koden YU ble erstattet av CS i juli 2003, etter den offisielle endringen av landets navn i februar samme år, og ccTLD-et .cs ble reservert for Serbia og Montenegro etter navneforandringen, men den ble aldri tatt i bruk.

I september 2006 foreslo ISO kodene .rs for Serbia og .me for Montenegro, og den 26. september 2006 godtok ISO 3166 Maintenance Agency endringen av ISO 3166-1 Alpha-2 koden CS til RS.

Registrering[rediger | rediger kilde]

Alle domenene under .yu var reservert for kun selskaper og organisasjoner, ikke enkeltpersoner. Toppnivådomener var reservert føderale institusjoner og offisielle regjeringsinstitusjoner, så vel som internettleverandører. Den serbisk-ortodokse kirke ble også tillatt å benytte .yu domenet.

Registrering ble gjort på tredje nivå, under følgende etablerte subdomener på andre nivå:

  • .ac.yu – Akademiske institusjoner, som universiteter, er registrert under akademiske domener. For eksempel: Fakultetet for elektrisk ingeniørvitenskap (.etf) ved Universitetet i Beograd (.bg) har domenet etf.bg.ac.yu.
  • .edu.yu – Utdanningsinstitusjoner, som grunnskoler og videregående skoler.
  • .org.yu – Uavhengige organisasjoner.
  • .co.yu – Kommersielle selskaper.
  • .gov.yu – Regjeringen og statsapparatet.
  • I Montenegro ble .cg.yu domenet ofte brukt, selv om det bare er et selskaps subdomene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata