.mm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
.mm
Introdusert: 1997
TLD-type: Nasjonalt toppnivådomene
Status: Aktiv
Registreringsenhet: Ukjent
Sponsende organisasjon: Ministry of Communications, Posts & Telegraphs
Tiltenkt bruk: Nettsteder med tilknytning til Myanmar
Faktisk bruk: Det finnes noen aktive nettsteder i Myanmar under dette domenet, men det er relativt lite internettaktivitet der
Restriksjoner: Ukjent
Struktur: Registrering på tredje nivå under subdomener på andre nivå
Dokumenter:
Konfliktpolitikk: Ukjent
Nettsted: nic.mm (utilgjengelig)

.mm er Myanmars nasjonale toppnivådomene (ccTLD) for internett. Det ble tildelt i 1997.

Historie[rediger | rediger kilde]

Et selskap drevet av to australiere i Myanmar, Eagle Group, satte opp den første internettilgangen til Myanmar i 1997. De kontraktet et britisk selskap, Digiserve, basert i High Wycombe i England, for å sørge for DNS-tjenester for .mm. Alle .mm DNS-forespørsler ble håndtert av Digiserve's to navneservere som fungerte som rotnavneservere for .mm, henholdsvis ns1.digiserve.com og ns2.digiserve.com. I 1999 ble Eagle Group's tjenester stengt av Myanmars regjering.

Etterpå delegerte disse to serverne SOA-myndigheten for .mm til to navneservere drevet av MPT (Myanmar Posts and Telecommuncations), ns0.mpt.net.mm og ns1.mpt.net.mm, begge to lokalisert i Yangon.

I februar 2002, DNS-servere til DigiServe ble hacket av pro-demokratiske aktivister, hvilket resulterte i at trafikken til alle .mm-domenenavn, inkludert www.gov.mm i tre dager ble omdirigert til et nettsted som forlangte frigivelse av den berømte studentlederen Min Ko Naing.

I begynnelsen av 2005 tok MPT endelig tilbake kontroll med driften av .mm-navnerommet og erstattet Digiserves navneservere med sine egne.

Selskaper i Myanmar kunne i tillegg til MPT registrere domenenavn fra Bagan Cybertech, men dette selskapets tjeneste ble nylig stengt av Myanmars regjering. Dermed er det regjeringseide Myanmar Post & Telecomms som alene kontrollerer alle tjenester for internett og email i landet.

Registrering[rediger | rediger kilde]

Registrering gjøres på tredje nivå, under subdomener på andre nivå. Selskaper i Myanmar kan registrere domenenavn innen .net.mm og .com.mm fra Myanmar Post & Telecomms direkte. Domenenavn innen .edu.mm, .org.mm og .gov.mm er reservert for regjeringen og for offisiell bruk.

Det finnes ingen www.nic.mm eller whois-tjeneste.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]