.mm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.mm
Introdusert1997
TLD-typeNasjonalt toppnivådomene
StatusAktiv
RegistreringsenhetUkjent
Sponsende organisasjonMinistry of Communications, Posts & Telegraphs
Tiltenkt brukNettsteder med tilknytning til Myanmar
Faktisk brukDet finnes noen aktive nettsteder i Myanmar under dette domenet, men det er relativt lite internettaktivitet der
RestriksjonerUkjent
StrukturRegistrering på tredje nivå under subdomener på andre nivå
KonfliktpolitikkUkjent
Nettstedwww.nic.mm

.mm er Myanmars nasjonale toppnivådomene (ccTLD) for internett. Det ble tildelt i 1997.

Historie[rediger | rediger kilde]

Et selskap drevet av to australiere i Myanmar, Eagle Group, satte opp den første internettilgangen til Myanmar i 1997. De kontraktet et britisk selskap, Digiserve Arkivert 1. juli 2007 hos Wayback Machine., basert i High Wycombe i England, for å sørge for DNS-tjenester for .mm. Alle .mm DNS-forespørsler ble håndtert av Digiserve's to navneservere som fungerte som rotnavneservere for .mm, henholdsvis ns1.digiserve.com og ns2.digiserve.com. I 1999 ble Eagle Group's tjenester stengt av Myanmars regjering.

Etterpå delegerte disse to serverne SOA-myndigheten for .mm til to navneservere drevet av MPT (Myanmar Posts and Telecommuncations), ns0.mpt.net.mm og ns1.mpt.net.mm, begge to lokalisert i Yangon.

I februar 2002, DNS-servere til DigiServe ble hacket av pro-demokratiske aktivister, hvilket resulterte i at trafikken til alle .mm-domenenavn, inkludert www.gov.mm i tre dager ble omdirigert til et nettsted som forlangte frigivelse av den berømte studentlederen Min Ko Naing.

I begynnelsen av 2005 tok MPT endelig tilbake kontroll med driften av .mm-navnerommet og erstattet Digiserves navneservere med sine egne.

Selskaper i Myanmar kunne i tillegg til MPT registrere domenenavn fra Bagan Cybertech, men dette selskapets tjeneste ble nylig stengt av Myanmars regjering. Dermed er det regjeringseide Myanmar Post & Telecomms som alene kontrollerer alle tjenester for internett og email i landet.

Registrering[rediger | rediger kilde]

Registrering gjøres på tredje nivå, under subdomener på andre nivå. Selskaper i Myanmar kan registrere domenenavn innen .net.mm og .com.mm fra Myanmar Post & Telecomms direkte. Domenenavn innen .edu.mm, .org.mm og .gov.mm er reservert for regjeringen og for offisiell bruk.

Det finnes ingen www.nic.mm eller whois-tjeneste.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]