Hopp til innhold

.gb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.gb
Introdusert1985
TLD-typeNasjonalt toppnivådomene
Statusretired
RegistreringsenhetUKERNA
Sponsende organisasjonUKERNA
Tiltenkt brukNettsteder med tilknytning til Storbritannia
Faktisk brukManglende bruk, ettersom .uk blir foretrukket
RestriksjonerIngen registreringer gjøres for nåværende
StrukturRegjeringsnettsteder tidligere funnet under hmg.gb
KonfliktpolitikkIngen
Nettstedingen

.gb er et reservert nasjonalt toppnivådomene (ccTLD) for Internett for Storbritannia. Det ble introdusert på samme tid som Storbritannias andre toppnivådomene (.uk), men det ble aldri mye brukt, og ettersom det ikke lenger er mulig å registrere under dette domenet har det falt ut av bruk.

Regelen i domenenavnsystemet er at et toppnivådomene for et land utledes av den korresponderende tobokstavkoden i ISO 3166-1-listen. I henhold til dette er GB den korrekte koden for Storbritannia, og av den grunn ble toppnivådomenet .gb delegert.

Det tidligere eksisterende navneregistreringssystemet JANET NRS hadde brukt «UK» som landskode, så Storbritannia søkte til Jon Postel fra IANA om også å få tildelt TLDen .uk. Dette ble innvilget, og alle domenenavnene i landet er nå utstedt som .uk i stedet for .gb.

.gb ble brukt i mange år, hovedsakelig av institusjoner tilknyttet Storbritannias regjering, samt kommersielle e-mail tjenester som benyttet X.400-basert e-mail infrastruktur. Dette forenklet oversettelsen mellom DNS domener og X.400 adresser, som brukte "GB" som landskode.[1]

Ettersom X.400 e-mail opphørte og ettersom IANA's generelle mål var en TLD per land, falt bruken av .gb. Domenet eksisterer fortsatt, men er ikke åpen for registrering av nye subdomener.

Et .gb subdomene eksisterer fremdeles i DNS-en (per 2006): dra.hmg.gb, som tilhører regjeringens tidligere Defence Research Agency. Domenet er imidlertid ikke lenger i bruk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata