.es

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.es
Introdusert1988
TLD-typeNasjonalt toppnivådomene
StatusAktiv
RegistreringsenhetESNIC
Sponsende organisasjonRed.es
Tiltenkt brukNettsteder med tilknytning til Spania
Faktisk brukMye brukt i Spania
RestriksjonerIngen etter innføring av åpen registrering i 2005. Restriksjoner finnes på spesifikke subdomener
StrukturRegistrering direkte på andre nivå, eller på tredje nivå under subdomener på andre nivå
KonfliktpolitikkIngen
Nettstedwww.nic.es

.es er Spanias nasjonale toppnivådomene (ccTLD) for Internett. Det administreres av Network Information Center of Spain.

Registrering[rediger | rediger kilde]

Registrering foretas direkte på andre nivå, eller på tredje nivå under diverse generiske kategorier på andre nivå. For registrering på tredje nivå gjelder visse kvalifikasjoner og restriksjoner avhengig av hvilket subdomene på andre nivå registreringen er under.

Andrenivå-registrering har tidligere hatt begrensninger inkludert krav om forbindelse til Spania, men disse restriksjonene ble hevet i en flerstegs-prosess som ble avsluttet i 2005, og registrering på andre nivå er etter dette åpen for alle.

For registrering på tredje nivå finnes følgende kategoriserte subdomener på andre nivå:

  • .com.es – åpen for alle (beregnet for kommersielle selskaper)
  • .nom.es – åpen for alle (beregnet for personlige navn)
  • .org.es – åpen for alle (beregnet for ikke-kommersielle organisasjoner)
  • .gob.es – for regjeringens nettsteder
  • .edu.es – for utdanningsinstitusjoner

.es før 2005[rediger | rediger kilde]

Frem til liberaliseringen i november 2005 var registrering i .es dyrt og tungvindt sammenlignet med andre toppnivådomener. Et andrenivå domenenavn måtte være enten et varemerke gyldig i Spania, eller virksomhetens/personens nøyaktige navn. Vanlige ord og stedsnavn var ikke registrerbare. Det krevdes også at navnet måtte ha minimum bokstaver, selv om det ble gjort visse unntak, som hp.es for Hewlett-Packard og pp.es for Partido Popular (Folkepartiet).

Som et alternativ valgte mange spanske organisasjoner å registrere under .com, .org eller .net. Som følge av sterke lokale identiteter valgte enkelte organisasjoner utenlandske domener som minte om spanske regioner, som .as for Asturia, og en periode var nettstedet til byen Girona endog registrert under .gi, som er Gibraltars toppnivådomene.

.kat[rediger | rediger kilde]

I 2005 opprettet ICANN domenet .cat, beregnet for nettsteder med tilknytning til katalansk språk og kultur. Domenet forventes å bli et alternativ eller komplement til .es.

.es-domenehacking[rediger | rediger kilde]

Ettersom mange engelske ord slutter på -es, så har toppnivådomenet .es ccTLD et potensielt bruk i opprettelsen av domenehacking (Navnet på registreringsenheten er et domenehack, red.es, som betyr «nett»).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]