Hopp til innhold

.bi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.bi
Introdusert1996
TLD-typenasjonalt toppnivådomene
StatusAktiv
RegistreringsenhetNIC.BI (drives av CBINET)
Sponsende organisasjonBurundi nasjonale senter for informasjonsteknologi
Tiltenkt brukNettsteder med tilknytning til Burundi
Faktisk brukI spesielt mye brukt brukt
RestriksjonerIngen, men registrering eller bruk for villedende hensikter motarbeides
StrukturRegistrering direkte på annet nivå
DokumenterICANN MoU
Regelverk og vilkår
Tjenesteavtale
KonfliktpolitikkAvtalen slår fast at registrering underlagt UDRP, men denne ccTLD er ikke listet hos WIPO som under deres jurisdiksjon
Nettstednic.bi

.bi er Burundis nasjonale toppnivådomene (ccTLD) for Internett. Det administreres av «Burundi nasjonale senter for informasjonsteknologi».

Registrering[rediger | rediger kilde]

Registrering gjøres direkte på andre nivå.

Det finnes et antall nettsteder med domenenavn på tredje nivå under kategoriserte subdomener på andre nivå. Men registreringsenhetens nettside nevner imidlertid bare at domenene gov, net, edu, ac, com, co, int, mil og gouv ikke er tillatt som domenenavn på andre nivå, og det later til at registrering på tredje nivå ikke lenger er mulig.

Registreringssiden slår fast at «.BI registeret har en heller liberal holdning vedrørende domenenavn så fremt domenenavnet har sammenheng med forretningsnavnet eller et av dets varemerker. Hovedprinsippet er at et domene må gjenspeile sannheten.» Registreringer er åpen for alle i hele verden, men registrering eller bruk er ikke ment å kunne gjøres i villedende hensikt, men det foretas tydeligvis ingen kontroll for å sikre dette. Nettstedet slår også fast at «Vi motarbeider sterkt bruk av vårt lands koder for å villede folk. Vi minner om at .bi står for republikken Burundi og intet annet». Dette har åpenbart til hensikt å motarbeide at .bi skal bli brukt i annen hensikt, slik som det er blitt gjort med andre ccTLDer (eksempelvis .tv for fjernsyn, og .la for Los Angeles), eller bruk i "domenehacking" hvor TLDen blir en del av et ord eller vending (som i del.icio.us). Bruk av «bi» i betydningen biseksualitet er sannsynligvis den typen ting de ønsker å forhindre, men det er uklart hvorvidt det har forekommet faktiske tilfeller hvor ccTLDet har vært brukt på denne måten. Det synes ikke å være mye bruk av domenet i det hele tatt, hverken innen eller utenfor Burundi, til tross for det liberale regelverket for registrering.

Konflikthåndtering[rediger | rediger kilde]

.bi er et av de få ccTLDer som har signert et «Memorandum of Understanding (MoU)» med ICANN, noe ICANN med begrenset hell har forsøkt å få alle ccTLD-registreringsenheter til å gjøre. Registreringsavtalen for .bi legger også registrantene under UDRPs policy for konflikthåndtering, men de ser ikke ut til å ha noen kontrakt med WIPO om å legge konflikter i dette ccTLDet under WIPOs jurisdiksjon, og det finnes ingen indikasjon på registreringssiden på at noen som helst andre instanser er autorisert til å behandle slike konflikter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata