Generisk toppnivådomene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et generisk toppnivådomene (gTLD) er et toppnivådomene for Internett som er reservert for en bestemt type brukere. Generiske toppnivådomener er administrert globalt og var i utgangspunktet ment å være tilgjengelig til bruk av folk fra hele verden. Enkelte gTLD-er er dog likevel av historiske grunner begrenset til bruk i USA.

Da toppnivådomener først ble implementert, i januar 1985, fantes det 7 gTLD-er:

 • .arpa -- (se lengre nede)
 • .com -- Kommersiell
 • .edu -- Undervisningsinstitusjoner (hovedsakelig i USA)
 • .gov -- USAs regjering
 • .net -- nettverks-infrastruktur
 • .org -- andre organisasjoner som ikke kunne plasseres innenfor en av de andre gTLD-er.
 • .mil -- USAs militærvesen

gTLD-ene .com, .net og .org kan nå brukes av alle til tross for deres historisk forskjellige formål.

.arpa-TLD-et var først ment å være et midlertidig domene til hjelp i overgangen til domenenavnsystemet. Men det viste seg hensiktsmessig å ha et domene som bare var brukt av Internett-infrastruktur, noe som startet med domenet in-addr.arpa, som er domene for «reverse-lookup» for IPv4-adresser. Det har således blitt beholdt. .arpa-TLD-et har ikke lenger noen forbindelse med ARPA-Internett, og er nå offisielt en forkortelse for Address and Routing Parameter Area. Opprinnelig tenkte mange at nye infrastrukturdatabaser skulle bli laget i .int (se lenger ned), så man til slutt kunne slette .arpa. I mai 2000 ble det tatt en helomvendig, og det ble bestemt at .arpa skulle bli beholdt for dette formålet, og at .int skulle bli brukt ene og alene for bruk av internasjonale organisasjoner. IANA anser .arpa som å være et infrastrukturdomene fremfor et generisk domene.

I november 1988 ble et nytt gTLD introdusert:

Denne TLD-en ble introdusert som et svar på NATOs forespørsel etter et domenenavn som tilstrekkelig reflekterte deres karakter som en internasjonal organisasjon -- se diskusjon om .nato lenger nede.

.int-gTLD-en blir primært brukt for internasjonale organisasjoner grunnlagt av internasjonale avtaler mellom regjeringer, skjønt det også har blitt brukt for enkelte av Internetts infrastruktur-databaser som ip6.int (IPv6 sin ekvivalent til in-addr.arpa) – dette er nå offisielt flyttet til ip6.arpa. I mai 2000 foreslo IAB å stenge .int-domenet for nye infrastruktur-databaser. Alle slike databaser skulle i fremtiden bli laget under .arpa, og eksisterende skulle flyttes til .arpa når det passet.

I midten av 1990-årene ble det presset på for å introdusere flere gTLD-er. Lederen for IANA, Jon Postel, tok imot søknader fra interessenter: [1]

Tidlig i 1995 skapte Jon Postel «Draft Postel», en skisse over prosedyrer for å lage nye TLD-er. Draft Postel foreslo en rekke mindre ad hoc-komitéer til godkjening av nye TLD-er. Grunnet den økte interessen blandet en rekke større organisasjoner seg inn i prosessen. Dette andre forsøket resulterte i at man stiftet en midlertidig organisasjon kalt den Internasjonale Ad Hoc Komitéen (IAHC). 4. februar 1997 kom IAHC ut med en rapport som så bort fra Postels anbefalinger og heller gikk inn for å tilføye syv nye gTLD-er (.arts, .firm, .info, .nom, .rec, .store og .web). Dette arbeidet stanset opp etter at styresmaktene i USA v/Haandelsdepartementet blandet seg inn, og det kom ikke noe ut av det. I oktober 1998 ble Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) dannet for å ta over oppgaven med å håndtere domenenavn. Etter å ha lyst ut etter forslag (15. august 2000) og en kortvarig offentlig høring, annonserte ICANN 16. november 2000 sitt valg av syv nye gTLD-er:

 • .aero -- flytransportindustrien
 • .biz -- Handel og forretningsliv
 • .coop -- Kooperative organisasjoner
 • .info -- Informasjon (ubegrenset bruk)
 • .museum -- Museer
 • .name -- Privatpersoner
 • .pro -- Profesjonelle

Disse nye gTLD-er begynte å bli tatt i bruk fra juni 2001, og ved slutten av det året eksisterte alle med unntak av .pro, med .biz, .info og .museum i full bruk. .name og .coop ble tatt i full bruk fra januar 2002 og .aero fulgte etter senere samme år. .pro ble et gTLD i mai 2002.

ICANN planlegger å legge til flere gTLD-er, og ønsker å starte med en gruppe sponsede toppnivådomener (som de nåværende .aero, .coop og .museum. Søknadsperioden for disse varte fra 15. desember 2003 til 16. mars 2004, og endte med ti søknader. Den mest profilerte av disse søknadene kom fra et konsortium av selskaper som Microsoft, Vodafone, Samsung, Sun Microsystems og Nokia. Målet var å danne en gTLD for mobile enheter, noe som gir muligheten til å lage forenklede versjoner av eksisterende nettsteder. Den fullstendige listen over foreslåtte nye TLD-er er:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]