.nl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
.nl
Introdusert: 25. april 1986
TLD-type: Nasjonalt toppnivådomene
Status: Aktiv
Registreringsenhet: SIDN
Sponsende organisasjon: SIDN
Tiltenkt bruk: Sider med tilknytning til Nederland
Faktisk bruk: Svært vanlig i Nederland
Restriksjoner: Ingen restriksjoner
Struktur: Det er fritt å registrere domenenavn på annennivå
Dokumenter: Betingelser & Vilkår (PDF)
Konfliktpolitikk: Regler for voldgift
Nettsted: SIDN

.nl er Nederlands nasjonale toppnivådomene (ccTLD) for internett.

Registreringer av domenenavn under .nl-domenet blir gjort via et nettverk av deltakere. Det er et av verdens mest populære nasjonale toppnivådomener, plassert på 4.-plass i en undersøkelse gjort av VeriSign, etter .de, .uk og .eu. [1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Toppnivådomenet .nl ble registrert 25. april 1986 og var dermed det første nasjonale toppnivådomenet som ble registrert.

Siden 31. januar 1996 har .nl-domener blitt registrert av Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Registranter har måttet betale SIDN en avgift for å registrere domenenavn siden 1. april 1996, men registrering fram til da var gratis. Da domenenavnet ble startet opp var registrantene hovedsakelig universiteter og større selskaper.

SIDN har åpnet for registrering av personlige domenenavn siden 2003. Mellom 2000 og 2003 kunne personlige domenenavn kun registreres på tredjenivå, og slike domenenavn hadde formen janjansen.123.nl. Slike domenenavn ble imidlertid aldri særlig populære, og registrering av slike domenavn ble avsluttet i 2006. Det forventes at SIDN vil fjerne personlige domeneavn fra registrene sine ettersom det kun er rundt 500 slike domenavn registrert, i motsetning til omtrent 2 millioner annennivådomener.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]