.ru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.ru
Introdusert7. april 1994
TLD-typeNasjonalt toppnivådomene
StatusAktiv
RegistreringsenhetRussiske institutt for offentlige nettverk
Sponsende organisasjonRussiske institutt for offentlige nettverk
Tiltenkt brukNettsteder med tilknytning til Russland
Faktisk brukVanlig brukt i Russland
RestriksjonerRussiske bannskapsord kan ikke brukes i navn
StrukturRegistrering direkte på andre nivå. Tredjenivå-registrering er også mulig
KonfliktpolitikkIngen
Nettstedwww.nic.ru/en/

.ru er nasjonale toppnivådomene (ccTLD) for internett, introdusert 7. april 1994.

Kontrollen med .ru er tildelt det Russiske institutt for offentlige nettverk (RIPN). Siden 14. mars 2005 er imidlertid administrasjonen av registreringer direkte under .ru utført av RU-CENTER, mens RIPN utfører driften av registreringsenheten for tredjenivå-domenenavn under .com.ru, .net.ru, .org.ru og .pp.ru.

Selskapet RELCOM foreslår også tredjenivå-registrering under forskjellige andrenivå-domener som .msk.ru (Moskva), mens Macomnet Telcom samtidig foreslår tredjenivå-registrering under .int.ru.

RU-CENTER håndterer også registreringer for .su, som er toppnivådomenet til den tidligere Sovjetunionen, som formodentlig skulle utfases, gitt ikke-eksistensen av landet det var ment å representere, men som uansett har tatt i mot nye registreringer, på lik linje med .ru. Den juridiske statusen og eierskapet til .su er omstridt mellom ICANN, den russiske regjeringen og flere russiske kommersielle selskaper.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Opprettelsen av .ru i 1994 ble innledet av en historisk avtale i 1993, kjent som «Agenda for administrasjon av toppnivådomenet .ru». I henhold til avtalen ble ansvaret for administrative og tekniske funksjoner for det nasjonale domenet .ru overdratt til det Russiske institutt for offentlige nettverk (RIPN).

Utvikling av .ru[rediger | rediger kilde]

Russlands nasjonale domene utvikles raskt, i henhold til prinsipper om selvregulering. I 1993 ble en uformell union, «Koordineringsgruppen for .ru-toppnivådomenet», som inkluderte de fremste russiske internettleverandørene så vel som nettverk innen vitenskap og utdanning, og som betrodde RIPN med administrasjonen av .ru-domenet, og ordningen er videreført til dags dato.

I 1998 etablerte RIPN og «Koordineringsgruppen for .ru-toppnivådomenet» en sammenslutning for domeneregistering. Deretter, i 2000, ble det introdusert og gjennomført et nytt, distribuert system for registrering av andrenivå-domenenavn i .ru-domenet, gjennom akkrediterte registrarer. Dette la til rette for registrering av domenenavn i et markedstilpasset system.

I 2001 ble det signert en avtale mellom det russiske kommunikasjonsdepartementet og «Koordineringssenteret for internasjonale domener». RIPN ble en av med-grunnleggerne av senteret, som fortsatte å støtte det sentraliserte tekniske aspektet ved driften av det nasjonale domenet. For å beholde kontinuitet i arbeidet ble en av senterets komittèer etablert med basis i «Koordineringsgruppen for .ru-toppnivådomenet».

Koordineringssenteret utvikler regelverk for registrering av domenenavn i .ru-domenet, akkreditering av registrarer og promoterer perspektivprosjekter for det nasjonale domenets videre vekst. RIPN's rolle er å sikre at den tekniske basen for det nasjonale domenet fungerer. Det tekniske senteret arbeider direkte med registrarene, og støtter registreringsenheten og DNS.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata