.se

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.se
Introdusert1986
TLD-typeNasjonalt toppnivådomene
StatusAktiv
RegistreringsenhetNIC-SE
Sponsende organisasjonII-stiftelsen
Tiltenkt brukNettsteder med tilknytning til Sverige
Faktisk brukVeldig mye brukt i Sverige
StrukturRegistrering direkte på andre nivå, eller på tredje nivå under subdomener på andre nivå
DokumenterRegelverk og vilkår
KonfliktpolitikkKonfliktpolitikk
Nettstedwww.iis.se/english/index.shtml?lang=en

.se er Sveriges nasjonale toppnivådomene (ccTLD) for Internett. Toppnivådomenet drives av NIC-SE, men domener må registreres gjennom en av de godkjente registrarene. Kun den første betalingen går til registraren, resten går til NIC-SE, og det er ikke mulig å betale for mer enn et år av gangen.

Liberalisering[rediger | rediger kilde]

Før april 2003 var reglene for domener under .se-domenet svært restriktive. Bare selskaper i det nasjonale registreret ble tillatt å registrere et domenenavn, og det måtte være svært likt det registrerte navnet. Man kunne ikke registrere separate domenenavn for enkeltprodukter, selv om de var registrerte varemerker. Enkeltpersoner kunne registrere ett (og bare ett) domene under subdomenet .pp.se («pp» er en forkortelse for «privatperson»). Selskaper og organisasjoner som var registrert i bare et enkelt fylke (län) måtte benytte domener på formen: <fylkesbokstav>.se (se under). De restriktive reglene gjorde alternative toppdomener populære for selskaper og andre som trengte å registrere domener som ikke var tillatt etter de svenske reglene, og både .nu og .com var vanlige.

Etter hard kritikk ble reglene endret fra 2. april 2003, og det er nå mulig for hvem som helst å registrere et domene på andre nivå.

Registrering[rediger | rediger kilde]

Etter de nye reglene kan alle og enhver registrere de domenenavnene en måtte ønske, direkte på andre nivå, med få restriksjoner.

Det er fremdeles mulig å registrere domenenavn på tredje nivå, under de nedenfor nevnte andrenivå-domener (men etter liberaliseringen av registrering på andre nivå er disse imidlertid lite brukt):

  • .fylkesidentifikasjonsbokstav.se – Selskaper kan registreres under det fylkesrelaterte andrenivå-domenet (korresponderende til fylkets identifikasjonsbokstav) hvor søkeren har sitt hjemsted:
.a.se, .c.se, .d.se, .e.se, .f.se, .g.se, .h.se, .i.se, .k.se, .m.se, .n.se, .o.se, .s.se, .t.se, .u.se, .w.se, .x.se, .y.se, .z.se, .ac.se, .bd.se.
  • .org.se – Non-profit organisasjoner kan registreres under andrenivå-domenet .org.se eller under det fylkesrelaterte domenet hvor foreningen hører hjemme.
  • .pp.se – Privatpersoner kan registrere under andrenivå-domenet .pp.se. Det er et krav for registrering at søkeren er en fysisk person og har et svensk personnummer.
  • .tm.se – Varemerker kan registreres under andrenivå-domenet tm.se.
  • .parti.se – Politiske partier kan registreres under andrenivå-domenet .parti.se.
  • .press.se – Periodiske publikasjoner (magasiner) kan registreres under the andrenivå-domenet .press.se. Det er et krav for registrering under .press.se at det svenske Patent- och registreringsverket (PRV) har utstedt et «utgivningsbevis».
  • .mil.se – Militær bruk

For mer informasjon om andrenivå-domenene, se APPENDIX 1.1 to NIC-SE's General Conditions – Registration second level domains.

Internasjonaliserte domenenavn[rediger | rediger kilde]

Fra oktober 2003 aksepterte NIC-SE registrering av internasjonaliserte domenenavn, som inneholder bokstavene å, ä, ö, ü and é.


Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]