.tp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
.tp
Introdusert: 1997
TLD-type: Nasjonalt toppnivådomene
Status: Aktiv, men under utfasing til fordel for nytt ccTLD, .tl
Registreringsenhet: Timor-Leste NIC
Sponsende organisasjon: Laleia
Tiltenkt bruk: Nettsteder med tilknytning til Øst-Timor
Restriksjoner: Ingen nye registreringer aksepteres
Struktur: {{{struktur}}}
Dokumenter:
Konfliktpolitikk:
Nettsted:

.tp var tidligere Øst-Timors nasjonale toppnivådomene (ccTLD) for internett. Det nye toppnivådomenet for Øst-Timor er .tl.

Bokstavene «tp» står for Timor Português eller portugisisk Timor, og er en arv fra nasjonens tidligere status som portugisisk koloni. Det ble først introdusert i desember 1997 av Connect Ireland, en internettleverandør i Dublin, Irland, mens Øst-Timor fremdeles var under indonesisk styre.

Domenet er fortsatt i bruk, selv om det ikke lenger er i overensstemmelse med ISO 3166-1 standarden for tobokstavs landkoder, ettersom koden for Øst-Timor ble endret fra TP til TL da landet fikk sin uavhengighet.

«Hacking»-strid under uavhengighetskampen[rediger | rediger kilde]

I 1999, før folkeavstemningen om uavhengighet for Øst-Timor ble avholdt, ble nettsteder med .tp-domener angrepet av hackere med pro-indonesiske sympatier, og Connect Ireland mottok truende telefonsamtaler. Da lederen for uavhengighetsbevegelsen, José Ramos Horta, gikk ut med støtte til å bruke hackere for å angripe indonesiske nettsteder, gikk imidlertid Connect Ireland ut med en pressemelding som fordømte all bruk av hacking, minst av alt for politiske mål.[trenger referanse]

Overgang til .tl[rediger | rediger kilde]

.tl er det nasjonale toppnivådomenet som er i overensstemmelse med ISO 3166-1 standarden, og departementet for informasjonsteknologi i Øst-Timor arbeider nå i samarbeid med Connect Ireland for å sikre en stabil og sikker overgang fra .tp til .tl, hvor eksisterende registranter i .tp får samme domenet i .tl kostnadsfritt. Både .tp og .tl-«versjonene» vil fortsatt virke, og registrantinformasjon, whois data, og navneserver-delegeringer vil være de samme for både .tp og .tl for tidligere .tp-domener.

Etter oktober 2005 har nye registreringer i .tp-domenet ikke blitt akseptert.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]