.ie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.ie
Introdusert1988
TLD-typeNasjonalt toppnivådomene
StatusAktiv
RegistreringsenhetIE Domain Registry (IEDR)
Sponsende organisasjonUniversity College Dublin
Tiltenkt brukNettsteder med tilknytning til Irland
Faktisk brukVeldig mye brukt i Irland
RestriksjonerMå ha «reell og vesentlig» forbindelse med Irland, eller inneha et EU-varemerke
StrukturRegistrering direkte på andre nivå
DokumenterRetningslinjer for registrering
KonfliktpolitikkIEDRP
Nettstedwww.domainregistry.ie

.ie er Irlands nasjonale toppnivådomene (ccTLD) for internett. Registreringskriteriene åpner imidlertid også domenet for registranter bosatt på (eller med vesentlig forbindelse til) hele øya Irland, inkludert Nord-Irland (som er en del av Storbritannia).

Historie og policy[rediger | rediger kilde]

Toppnivådomenet .ie ble administrert av University College Dublin etter delegeringer fra Jon Postel i 1989 frem til opprettelsen av IE Domain Registry (IEDR) i 2000. Universitetet er fremdeles IANAs sponsororganisasjon. IEDR betraktes som mere konservative enn andre registreringsenheter, og har bestemte restriksjoner på registrering. For eksempel har de en policy mot personlige navn. Dette er fordi .ie-domenet primært er et næringslivsorientert ccTLD for irske selskaper og selskaper som har virksomhet i eller med Irland.

Registreringsreglene er blitt noe liberalisert i de siste år, og eksempelvis regelen mot registrering av generiske domenenavn er blitt droppet. De som søker om .ie domenenavn må imidlertid fremdeles fremskaffe bevis for at de er berettiget til domenenavnet de ønsker registrert.

Som et resultat av IEDRs noe strikse registreringspolicy har nettstedene for enkelte mindre byer og landsbyer (så som Killavullen) i stedet valgt .com domener. Disse nettstedene er ofte drevet på frivillig basis av innbyggerne. Men de fleste byer og fylker har registrert sine .ie-domener. Domenet .ie har strenge restriksjoner på registrering av geografiske navn og vil som regel bare tillate byer og fylker å registrere slike navn.

Salgsprisen for et .ie-domene kan variere fra €30 til €100, som er betydelig mer enn et domene i et av de generiske toppnivådomenene som .com or .net. Denne tradisjonelt høye prisen har gjort at .ie har vokst saktere enn antallet irskregistrerte .com/.net/.org/.biz/.info domener. IEDR har imidlertid redusert prisene for .ie en del i løpet av de siste årene, og antall registrerte .ie domener har etter dette vokst raskere.

Registrering[rediger | rediger kilde]

Registrering gjøres direkte på andre nivå. Den normale måten å registrere et domenenavn på er via en IEDR-godkjent .ie videreselger Arkivert 4. juli 2008 hos Wayback Machine., men det er også mulig å registrere et domene direkte gjennom IEDR. En direkte registrering er vanligvis dyrere.

Et visst antall domenenavn, som de til andre TLD'er, tobokstavs-domener og potensielt støtende domener (så som porn.ie) er forbudt å registrere. Tobokstavs-domener som består av en bokstav og et tall er imidlertid tillatt. Det eneste unntaket fra tobokstavsregelen er ul.ie-domenet som ble registrert av University of Limerick før regelen ble iverksatt.

Andrenivå-domener[rediger | rediger kilde]

Det er ingen offisiell policy vedrørende andrenivå-domener ennå. Enkelte innlysende andrenivå-domene, som edu.ie og gov.ie eksisterer imidlertid allerede. Spørsmålet om innføring av andrenivå-domener har vært diskutert i det irske internettmiljøet gjennom årene, men lite har blitt gjort.

Den irske regjeringen bruker subdomener til gov.ie-domenet for mange av sine nettsteder, men hvert departement har nå sine egne .ie-domener.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]