Verdensmesterskapet i fotball for menn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Fotball-VM)
Hopp til navigering Hopp til søk
For mesterskapet i 2018, se VM i fotball 2018
Se også VM i fotball for kvinner
Verdensmesterskapet i fotball
FIFA Logo (2010).svg
IdrettFotball
Stiftet1930
Første sesong1930
ForbundFIFA
Verdensdel(er)Alle (internasjonal)
Antall lag32 (sluttspill)
211 (kvalifisering til VM i 2018)
TurneringsformatRound robin
(8 grupper med 4 lag hver)
Utslagsspill
(f.o.m. åttendedelsfinaler)
Regjerende mesterFrankrike Frankrike
Flest titlerBrasil Brasil (5 titler)
Offisiell nettsidefifa.com
Fotball VM i fotball 2018

Verdensmesterskapet i fotball for menn arrangeres hvert fjerde år av FIFA, og er et av verdens største og mest populære idrettsarrangementer. Det har blitt arrangert hver gang siden 1930, med unntak av 1942 og 1946 på grunn av andre verdenskrig. Regjerende verdensmester, fra VM i 2018, er Frankrike.

Med unntak av det første mesterskapet, der deltakerne ble invitert, har samtlige turneringer krevd kvalifiseringspill. Det er nå 32 land som får spille i sluttspillet, der en plass er reservert vertslandet. Kvalifiseringen arrangeres av kontinentforbundene: AFC (omtrent hele Asia og Australia), CAF (Afrika), CONCACAF (Nord-Amerika og De karibiske øyer pluss Guyana, Surinam og Fransk Guyana), CONMEBOL (resten av Sør-Amerika), OFC (Oseania bortsett fra Australia) og UEFA (Europa og Israel, Georgia, Armenia, Aserbajdsjan, Kasakhstan og Kypros).

Brasil er mestvinnende nasjon med fem verdensmesterskap, de er også de eneste som har deltatt i samtlige VM-sluttspill. Tyskland har dessuten kvalifisert seg til samtlige mesterskap de har kunnet spille, og dermed bare vært borte fra VM i 1930, som de takket nei til, og i 1950, der Vest-Tyskland og Øst-Tyskland ikke fikk delta som følge av andre verdenskrig. Italia har også vært med i samtlige VM bortsett fra tre, i 1930, der de takket nei, og i 1958 og 2018 der de ikke kvalifiserte seg. England meldte seg ut av FIFA i 1928 etter uenigheter om finansiering av amatørspillere, og debuterte i VM først i 1950. Argentina har deltatt i de fleste sluttspillene, det eneste VM de ikke har greid å kvalifisere seg til er VM i 1970. Dessuten deltok de ikke i kvalifiseringene til VM i 1938, 1950 og 1954.

I tillegg til Brasils fem gull, har Italia og Tyskland fire gull, Argentina, Frankrike og Uruguay har to og England og Spania har ett hver. Brasil, Tyskland, Spania og til dels Argentina er de eneste som har vunnet VM i en annen verdensdel (Argentina vant i Mexico, som er del av Nord-Amerika, som stort sett regnes som en annen verdensdel enn Sør-Amerika). Av disse tre er Argentina den eneste som har vunnet VM på hjemmebane enda alle tre har arrangert, og Spania den eneste som ikke har vunnet på eget kontinent.

Historie[rediger | rediger kilde]

VM Nyvinning Utdatert nyvinning
1934 Rent cupspill i turneringen
1950 Gruppespill
1958 Ekstraomgang i gruppespill sløyfes
1962 Målgjennomsnitt skiller lag på lik poengsum i stedet for omkamp.
1970 Gule og røde kort innføres
Innbyttere innføres
Målforskjell tar over for målgjennomsnitt.
1974 Gruppevinnere går til nye grupper
1978 Straffesparkkonkurranse[Note 1]
1986 24 lag
Gjeninnføring av cupspill etter gruppespill
De fire beste treerne gikk videre
1990 Flest scorede mål etter målforskjell
1994 3 poeng for seier
1998 32 lag
Bare de to beste i hver gruppe gikk videre
Golden Goal
2002 Tittelforsvarer er ikke automatisk kvalifisert til neste VM.

Den første kampen mellom to landslag ble spilt mellom England og Skottland i 1870. To år senere ble den første offisielle kampen spilt mellom dem. De to var en stund de eneste landslagene i verden, men etter hvert kom også Wales og Irland. Da de fire lands forballforbund ble enige om samme regler, ble det spilt turneringer dem imellom, det såkalte British Home Championship, omtrent «Det britiske innenriksmesterskapet». FIFA ble dannet i 1904, og i 1906 kom England med. Det første arrangementet FIFA sto bak var Fotball under Sommer-OL 1908, der landene stilte med tilnærmet førstelag. Det ble tilsammen fem lag som stilte, Frankrike, Danmark, Storbritannia, Sverige og Nederland. FIFA fikk også medlemmer fra Sør-Amerika i tiden rett før eller under første verdenskrig.

OL ble stadig mer populært, og særlig OL i 1920 ble et stort mesterskap. Imidlertid dukket også problematikken opp i forhold til profesjonelle og amatørspillere. England krevde at en spiller som fikk noen form for kompensasjon utover nødvendige utgifter skulle anses som profesjonell. FIFA var uenig, og dette igangsatte stridigheter mellom FIFA og England som medførte at England og de andre britiske lagene trakk seg fra FIFA i 1928.[1] Innen den tiden hadde FIFA forstått at begrensningene som lå i OLs idealer om amatører var en hemsko, og de igangsatte sitt første VM.

1930–1938: De første mesterskap[rediger | rediger kilde]

Uruguay ble tildelt mesterskapet foran Spania, Nederland, Ungarn, Italia og Sverige,[2] da de var dobbelt regjerende olympiske mestre og hadde hundreårsjubileum for uavhengigheten. På grunn av den dyre og lange reisen, var det ingen europeiske lag som virket interessert (to måneder før mesterskapet skulle begynne hadde ingen europeiske lag meldt seg på),[3] og FIFAs leder Jules Rimet måtte be Belgia, Frankrike, Romania og Jugoslavia om å bli med. Uruguay ble verdensmester på hjemmebane, med USA som beste ikke-søramerikanske lag og Jugoslavia som beste europeiske lag. Ingen lag fra Afrika, Asia eller Oseania stilte. Tilsammen 13 lag stilte, og de ble delt inn i fire grupper, der gruppevinnerne møttes i semifinaler. Uruguay gikk gjennom turneringen ubeseiret, og ble tidenes første verdensmester.

Under VM i Italia i 1934 ble oppmøtet blant europeiske lag større, mens de regjerende mesterne ble igjen i Uruguay.[4] Mer kontroversielt enn det var at flere land anså VM for å ha vært diktert av Benito Mussolini, og at bestikkelse av dommere i stor grad tillot tøft italiensk spill mot Spania, Østerrike og Tsjekkoslovakia.[5] Imidlertid inkluderte VM for første gang et afrikansk lag, Egypt. Det ble tilsammen 16 lag som stilte i sluttspillet, etter at 32 lag hadde meldt seg på i kvalifiseringen, og turneringen ble spilt som en ren cup, der man begynte med åttendedelsfinale.

VM i Frankrike fire år senere inkluderte det første laget fra De karibiske øyer, Cuba og det første asiatiske laget, Nederlandsk India (nå Indonesia). Til gjengjeld var Brasil det eneste laget fra Sør-Amerika som stilte, Argentina og Uruguay stilte ikke som protest mot at turneringen for andre gang på rad ble holdt i Europa.[6] Som i Italia fire år tidligere ble også dette arrangert som rent cupspill. Det var 16 lag som skulle delta, men Østerrike fikk sitt FIFA-medlemskap inndratt etter Anschluss og ni av deres spillere ble tatt ut til et stortysk landslag. Italia vant igjen, og forsvarte dermed sitt VM-gull.

1950–1970: Brasils gullalder[rediger | rediger kilde]

Andre verdenskrig stoppet VM i 1942 og 1946, og i forkant av VM i Brasil i 1950 ble det bestemt at Tyskland og Japan ikke kunne være med. Imidlertid fikk Italia og Østerrike lov til å være med; Østerrike trakk seg senere fra kvalifiseringen. Argentina, Ecuador og Peru trakk seg under kvalifiseringen til VM, noe som betydde at de gjenværende søramerikanske lagene kvalifiserte seg automatisk, Brasil som vert, og Paraguay, Bolivia og Uruguay (Venezuela stilte ikke før 1966).[7] Flere andre lag trakk seg også, stort sett på grunn av økonomiske problemer. Trekningen besto opprinnelig av 15 lag, men India og Frankrike, som begge hadde kommet med etter at andre lag allerede hadde trukket seg, meldte avbud før første kamp.[8]

Brasil ønsket at VM skulle spilles med et innledende gruppespill, slik at alle lag var garantert minst tre kamper, noe som ville gi flere kamper. Etter nøling godtok FIFA dette, og denne turneringsformen har, med enkelte variasjoner, blitt benyttet siden. I 1950 ble det spilt ekstraomganger i de gruppespillkampene som endte uavgjort. Det ble ikke spilt finaler etter cup-format under dette verdensmesterskapet. De fire lagene som gikk videre fra gruppespillet, spilte mot hverandre i en finale-gruppe. Selve turneringen ble overraskende vunnet av Uruguay da de slo hjemmefavoritten i den avgjørende kampen.[9] På tross av at mange nye lag deltok i kvalifiseringen, var det bare England som debuterte i 1950.

I VM i 1954 deltok for første gang kommunistiske land fra bak Jernteppet (unntatt Sovjetunionen og Øst-Tyskland), og også Sør-Korea. Gruppene ble satt opp etter seeding slik at de to presumptivt beste i en gruppe ikke møtte hverandre, og heller ikke de to dårligste. Tyskland var tilbake etter utestengelsen, og de vant VM for første gang etter å ha slått favorittene Ungarn i finalen.[10] VM 1954 var det mest målrike gjennom tidene (fram til 2018), med 5,4 mål per kamp, og fram mot VM 1962 sank målsnittet drastisk til et nivå som senere har vært stabilt.[Note 2] I neste VM ble seedingen droppet, og i tillegg ble også ekstraomganger i gruppespill sløyfet. Målgjennomsnitt ble introdusert, men bare mellom de to beste, eller etter at det hadde vært spilt en utslagskamp (play-off) mellom lagene med like mange poeng. Dette medførte at Nord-Irland, med langt dårligere målgjennomsnitt enn Tsjekkoslovakia, kom foran Tsjekkoslovakia etter å ha slått dem i utslagskamp. Ungarn tapte på samme måte mot Wales, som var med i sluttspillet for første og pr. 2018 siste gang.

Da VM i 1962 ble tildelt Chile ble det første gangen at et VM ble arrangert i Sør-Amerika uten at det medførte at land trakk seg. I Europa var det bare Romania som trakk seg fra kvalifiseringen. Formatet var som i Sverige, bare med målgjennomsnitt som skilte lag som endte på lik poengsum. Argentina tapte for England på denne måten. Ekstraomganger på en halv time gjaldt i samtlige utslagskamper. Reglene tilsa også at dersom det fortsatt var uavgjort etter utslagskamp, ville vinneren bli kåret gjennom loddtrekning. Unntaket fra denne regelen var selve finalen. Brasil gikk gjennom turneringen ubeseiret og forsvarte tittelen som de vant i VM i Sverige.[11]

I VM i 1966 kom det ingen nyvinninger, men turneringen ble boikottet av afrikanske lag. En rekke afrikanske stater hadde erklært selvstendighet som del av avkoloniseringen og dermed opprettet fotballandslag, men FIFA mente at lagene ikke holdt sportslige kvaliteter til å få en friplass til VM, og de ble sendt ut til ekstra kvalifisering mot lag fra Asia og Oseania.[12] Det afrikanske kontinentforbundet CAF protesterte,[12] og seksten lag fra hele kontinentet trakk seg. Vertsnasjonen England vant etter å ha slått Vest-Tyskland i finalen, mens Nord-Korea ble første lag fra Asia som nådde kvartfinalen etter å ha slått Italia i gruppespillet.

I VM i 1970 ble gule og røde kort introdusert for første gang i VM. Advarsler og utvisninger hadde eksistert før, men de symbolske kortene var ikke med før i denne turneringen. Målgjennomsnitt ble erstattet av målforskjell. Afrikas protester var nå tatt til følge slik at kontinentet fikk en friplass til sluttspillet, og Marokko ble det første afrikanske laget som kvalifiserte seg siden 1934. Brasil vant turneringen, og ble dermed det første laget som vant tre VM-titler; laget, hvor blant annet Pelé, Jairzinho, Carlos Alberto og Rivelino spilte, er senere blitt regnet av blant annet World Soccer som tidenes beste fotballag.[13]

1974–1990: Større turneringer, mer geografisk spredt deltakerfelt[rediger | rediger kilde]

I VM i 1974 gikk gruppevinnerne videre til mellomspillsgrupper. Dette formatet ble stående til og med VM i 1982. I 1974 deltok også Australia for første gang, og med dette hadde samtlige kontinenter deltatt i et VM-sluttspill. I VM i 1978 ble straffesparkkonkurranse etter ekstraomganger innført for å erstatte loddtrekning som avgjørelse på uavgjorte kamper i cupspill-kampene. Mesterskapet i 1978 ble for første gang avholdt i Argentina, og ble sterkt preget av politiske undertoner,[14] da en militærjunta under ledelse av Jorge Rafael Videla styrte landet med jernhånd. Det var protester fra blant annet Amnesty International og lokale voldelige motstandsgrupper under oppladningen til mesterskapet, men selve turneringen foregikk uten voldelige hendelser.[14] Argentina vant mesterskapet, deres første VM-tittel etter å ha vunnet 12 søramerikanske mesterskap, men ikke uten kontroverser på banen: dommeren Antonio Garrido tillot svært tøft spill i gruppespillkampen mot Ungarn[15] og Peru slapp inn seks mål i en for dem betydningsløs siste gruppekamp, noe som førte til at Argentina vant gruppa på målforskjell.[16]

I VM i 1982 ble antall lag økt fra 16 til 24. Ellers var systemet en variant av det doble gruppespillformatet som ble spilt i 1974 og 1978. I VM i 1986 ble imidlertid mellomgruppespill sløyfet, og man gikk tilbake til cupspill med åttendedelsfinaler etter gruppespill.

Italia vant VM 1982, deres første tittel siden 1930-tallet, og gikk opp likt med Brasil med tre VM-titler. Paolo Rossi ble turneringens store spiller for dem med seks mål, alle i mellomgruppespillet og utslagskampene, etter å ha kommet tilbake fra en toårs karantene for kampfiksing.[14] Argentina var tilbake som mestre i 1986, ledet av Diego Maradona, som spesielt i kvartfinalen mot England gjorde seg bemerket; han scoret to mål, det ene ved en hands som dommeren ikke straffet, det andre ved å drible bort hele Englands forsvar fra egen banehalvdel.[17] Vest-Tyskland var tapende finalist begge ganger, men tok revansje over Argentina i VM i Italia 1990, og ble dermed det tredje laget som hadde vunnet tre VM-titler. Finalen i 1990 ble avgjort ved et straffespark fra Andreas Brehme[18] i en turnering som ble preget av få mål.[19] Kamerun ble i samme turnering det første afrikanske laget som nådde kvartfinalen i VM.

1994–2018: VM over hele kloden[rediger | rediger kilde]

I 1990 kom regelen om at antall scorede mål skilte lag som hadde lik målforskjell. Dette fikk betydning for Norge i VM i 1994. På grunn av manglende mål og defensivt spill i VM i 1990, ble det bestemt foran VM i 1994 at man skulle gi tre poeng for seier og ett for uavgjort; IFAB innførte også andre regelendringer på denne tiden, som forbud mot tilbakespill til keeper og en klargjøring av offsideregelen.[20] Dette ga resultater, og VM 1990 er pr. 2018 fortsatt det målfattigste noen gang.

VM 1994 ble en stor kommersiell suksess, med 96 % av alle billetter solgt og det høyeste tilskuersnitt for noe mesterskap fram til 2018.[21] Brasil ble verdensmester for fjerde gang etter å ha slått Italia på straffesparkkonkurranse i finalen, den første gangen dette ble nødvendig for å avgjøre en VM-finale.

I VM i 1998 ble formatet utvidet til 32 lag. Dermed var det bare de to beste fra hver pulje som gikk videre. Vertsnasjonen Frankrike ble verdensmester, den første nye mester siden 1978. VM 2002 var det første mesterskapet som ble holdt i to forskjellige land, Japan og Sør-Korea. Det var også første gang mesterskapet ble arrangert i Asia. Brasil ble verdensmester for femte gang, mens Sør-Korea nådde bronsefinalen, hvor de tapte for Tyrkia.

Etter 2002 har VM blitt dominert av europeiske land, med Argentinas finaleplass i VM 2014 som eneste unntak. Det var fram til 2010 et mønster i at europeiske land aldri vant VM utenfor Europa, men med Spanias seier i Sør-Afrika 2010 og Tysklands seier i Brasil 2014 ble denne tilbakevist. Sør-Afrika 2010 var også det første VM i Afrika, og dermed har VM blitt avholdt på alle kontinenter utenom Oseania.

Deltakerland[rediger | rediger kilde]

Ikke-selvstendige land med egne landslag Selvstendige land ikke medlem av FIFA
Amerikansk Samoa Amerikansk Samoa
De amerikanske Jomfruøyer De amerikanske Jomfruøyer
Anguilla Anguilla
Aruba Aruba
Bermuda Bermuda
De britiske Jomfruøyer De britiske Jomfruøyer
Caymanøyene Caymanøyene
Cookøyene Cookøyene
Curaçao Curaçao
England England
Færøyene Færøyene
Guam Guam
Hongkong Hong Kong
Macao Macao
Montserrat Montserrat
Nord-Irland Nord-Irland
Ny-Caledonia Ny-Caledonia
Puerto Rico Puerto Rico
Skottland Skottland
Flag of French Polynesia.svg Tahiti
Turks- og Caicosøyene Turks- og Caicosøyene
Wales Wales
Kiribati Kiribati
Marshalløyene Marshalløyene
Mikronesiaføderasjonen Mikronesiaføderasjonen
Monaco Monaco
Nauru Nauru
Palau Palau
Tuvalu Tuvalu
Vatikanstaten Vatikanstaten
Sør-Sudan ble FIFA-medlem for sent for å være med i kvalifiseringen til VM i 2014. Mauritania trakk seg.

Samtlige land som er godkjent av FIFA kan delta. Per januar 2013 betyr det samtlige selvstendige land i verden med noen få unntak. I tillegg kan enkelte land som ikke er selvstendige, men likevel godkjent av FIFA, delta. Land som ikke er godkjent av FIFA er som oftest ikke godkjent på grunn av mangelfulle forutsetninger for et levende fotballmiljø. For eksempel har de færreste av landene egen serie.

Det har forekommet at land har, på grunn av korrupsjon, krig eller andre årsaker, blitt midlertidig utestengt av FIFA. Dette skjedde blant andre Vest-Tyskland i 1950 og Jugoslavia i 1994. I kvalifiseringen til VM i 2014 har også Brunei fått sitt lag utestengt.

Kvalifiseringen foregår stort sett slik at det er en intern kvalifisering i de enkelte kontinentale organisasjonene, og et visst antall lag fra hver verdensdel får kvalifisere seg. Dette gjaldt ikke til det første VM, men deretter fulgte kvalifiseringen.

Plasser fordelt på kontinentene
1934
Italia
1938
Frankrike
1950
Brasil
1954
Sveits
1958
Sverige
1962
Chile
1966
England
1970
Mexico
1974
Tyskland
1978
Argentina
1982
Spania
1986
Mexico
1990
Italia
1994
USA
1998
Frankrike
2002
Sør-Korea
Japan
2006
Tyskland
2010
Sør-Afrika
2014
Brasil
2018
Russland
2022
Qatar
Afrika 1 / / / 0,5 0,5 1 1 1 1 2 2 2 3 5 5 5 5
+V
5 5  
Asia 1 1 1 0,5 1 1 1 2 2 2 2 3,5 2,5
+2V
4,5 4,5 4,5 4,5 V
Oseania / / / / / / 0,5 0,5 0,25 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5  
Europa 12 11
+M+V
7
+M
11
+V
9,5
+M+V
9 9
+H
8
+C
8,5
+V
8,5
+M
13
+V
12,5
+M
13
+V
12
+M
14
+H
13,5
+M
13
+V
13 13 13
+V
 
Nord- og Mellom-Amerika
og Karibien
1 1 2 1 1 0,5 1 1
+V
1 1 2 1
+V
2 1,25
+V
3 3 3,5 3,5 3,5 3,5  
Sør-Amerika 2 1 4
+V
1
+M
3 3,5
+M+V
3
+M
3 2,5
+M
2,5
+V
3
+M
4 2,5
+M
3,5 4
+M
4,5 4,5 4,5 4,5
+V
4,5  
Totalt 16 16 16 16 16 16 16 16 16 16 24 24 24 24 32 32 32 32 32 32 32

V - Vertsland
M - Regjerende verdensMester
Antall deltakende lag reflekterer hvor mange det var planlagt å være, ikke hvor mange som faktisk spilte.

Vertsland[rediger | rediger kilde]

Hvert VM blir arrangert i ett vertsland. Et unntak ble gjort til VM i 2002, da Sør-Korea og Japan arrangerte sammen. FIFA Council (som tidligere het FIFAs eksekutivkomité) bestemmer hvilket land som blir vertsland. Reglene for avstemningen er strenge og kompliserte for å minimere risikoen for korrupsjon, bestikkelser og andre uregelmessigheter.

På grunn av Europa og Sør-Amerikas klare dominans i fotball, ble turneringene på 1900-tallet hovedsakelig arrangert i de to verdensdelene. Det første VM ble lagt til Uruguay, og det neste til Italia. Lange avstander og store reisekostnader gjorde at mange land valgte å ikke delta. Blant annet var det bare fire europeiske lag som deltok under mesterskapet i Uruguay i 1930.[22] Til det andre verdensmesterskapet boikottet regjerende verdensmester Uruguay som svar på uteblivelsen av mange europeiske lag til VM i 1930. De andre søramerikanske lagene sendte ikke sine beste spillere.[23] I 1938 var det bare Brasil som deltok fra Sør-Amerika.

Fra 1958 begynte FIFA en praksis med å arrangere VM annenhver gang i Amerika og i Europa. Per 2014 har de søramerikanske landene Argentina, Brasil, Chile og Uruguay arrangert VM, mens Colombia ble tildelt VM i 1986, men måtte trekke seg av økonomiske årsaker. I Europa har VM blitt arrangert elleve ganger; i Italia (to ganger), Frankrike (to ganger), Sveits, Sverige, England, Tyskland (to ganger), Spania og Russland. VM har blitt arrangert i Nord-Amerika tre ganger; i Mexico (to ganger) og i USA.

I 1998 bestemte FIFA at tildelinger av VM skulle følge rotasjonsprinsippet, der alle verdensdelene er med. I 2002 ble det første mesterskapet arrangert i Asia, da Japan og Sør-Korea ble tildelt vertskapet. I 2010 ble arrangementet gjennomført i Sør-Afrika. 30. oktober 2007 ble Brasil valgt som vertsland for mesterskapet i 2014. Det var andre gang et latinamerikansk land arrangerte VM for andre gang (Mexico arrangerte i 1970 og i 1986). Den 2. desember 2010 ble Russland tildelt VM i fotball 2018 og Qatar ble valgt som vertsnasjon for VM i fotball 2022.

Trofé[rediger | rediger kilde]

Verdensmesteren blir gitt et vandretrofé som landet får beholde til neste VM. Trofeet er av gull, mens nasjonen som må gi den fra seg etter ikke å ha forsvart den, får en forgylt kopi. Samtlige detakere får en medalje.

Jules Rimet-trofeet, trofeet som ble brukt fra 1930 til 1970, hadde utformingen av en kvinne med vinger, sannsynligvis Nike, som bærer en tikantet kopp. Trofeet ble først «stjålet» av Ottorino Barassi, en italiensk sportsfunksjonær, under andre verdenskrig, da han fryktet at den ville bli konfiskert av nazistene. Han oppbevarte trofeet under sengen sin og returnerte det til FIFA etter krigen.[24] Også i 1966 ble trofeet stjålet, denne gangen av en mann som kalte seg «Johnson», men som het Edward Betchley. Han krevde løsepenger, men ble etter kort tid arrestert - uten trofeet. Det ble senere funnet av hunden Pickles.[25] Det engelske fotballforbundet hadde i mellomtiden fått laget en kopi av trofeet. Kopien var laget av gullbelagt bronse og ble kjøpt på auksjon av FIFA for £254 000 i 1997, og gitt til fotballmuseet i Manchester.

Det ekte trofeet ble i England frem til 1970, da Brasil ble verdensmester for tredje gang og vant det til odel og eie. Trofeet ble i 1983 nok en gang stjålet, og man antar at tyvene har smeltet den ned.[24] Etter at Brasil fikk Jules Rimet-trofeet, ble det igangsatt en konkurranse om design på det nye trofeet. Vinneren ble Silvio Gazzaniga. Han beskrev vinnerbidraget slik: «The lines spring out of the base, rising in spirals, stretching out to receive the world. From the remarkable dynamic tensions of the compact body of the sculpture rise the figures of two athletes at the stirring moment of victory.»[24] Trofeet ble laget i 18 karat gull og brukt først under VM i 1974, da Tyskland vant den. Trofeet er på vandring frem til 2042, da en ny vil måtte lages ettersom det ikke er plass til flere vinnernavn på plaketten i bunnen av trofeet. Etter 2042 vil den bli stående i FIFAs lokaler.[24]

Vinnere[rediger | rediger kilde]

 • Uruguay vant gull i de to første VM de deltok i (de boikottet VM i både 1934 og i 1938). De kom til semifinalen i VM i 1954, men tapte både den og bronsefinalen. Deretter kvalifiserte de seg ikke til neste VM. I 1970 ble det en ny semifinale og et nytt bronsefinaletap, men deretter varierte det fra å ikke kvalifisere seg til gruppespill. VM i 2010 ble en tilbakekomst for Uruguay, som kom til semifinalen. De tapte bronsefinalen mot Tyskland i en jevn kamp.
 • Italia har vært en fast deltaker i VM siden de vant i 1934. De gikk bare glipp av mesterskapene i 1958 og 2018. Imidlertid hadde Italia en dårlig periode fra sitt andre gull i 1938 frem til 1970. I tillegg til 1958-fiaskoen endte alle de andre VM mellom 1938 og 1970 med at Italia gikk ut i gruppespillet. I 1970 kom Italia til finalen, som de tapte mot Brasil. De fulgte opp med en fiasko i 1974, men mellom 1978 og 2006 gikk de videre fra gruppespillet i alle mesterskap, og vant tittelen igjen i 1982 og 2006. Siden dette har Italia ikke gått videre fra gruppespillet.
 • Tyskland (fra 1954 til 1990 som Vest-Tyskland) vant på sitt første forsøk etter krigen, i 1954. De har siden levert stabilt gode resultater, med kvartfinaler som dårligste resultat, inntil 2018 hvor de ble utslått i gruppespillet. De vant VM igjen i 1974, 1990 og 2014, og kom til finalen i 1966, 1982, 1986 og 2002. De kom på tredjeplass i 1970, 2006 og 2010.
 • Brasil tok sølv i 1950 før de vant i 1958 og 1962. VM i 1966 ble en skuffelse med bare gruppespill, men de vant igjen i 1970. Deretter ble det andrerundespill og semifinaler før Brasil igjen ble verdensmestere i 1994. De fulgte opp med sølv i 1998 og gull igjen i 2002. De siste fire VM har imidlertid endt i tre kvartfinaler og en bronsefinale.
 • England vant VM i 1966, men har siden opplevd få høydepunkter. Engelskmennene kom på fjerdeplass i 1990 og 2018, men har ellers stort sett hatt problemer med å komme seg til semifinalene. I 1974, 1978 og 1994 lyktes de ikke engang å kvalifisere seg til VM.
 • Argentina var i sin store periode fra de vant sitt første VM, i 1978, fram til 1990. I 1982 kom de til andre gruppespill, i 1986 vant de VM og i 1990 kom de til finalen. Deretter har Argentina stort sett kommet til kvartfinalen eller bare til gruppespillet, før de i 2014 igjen spilte i finalen.
 • Frankrike har hatt varierende resultater både før og etter de vant i 1998. De tok bronse i 1958, men forsvant igjen ved å ikke kvalifisere seg til neste VM. Deretter var det først i 1982 de markerte seg med en fjerdeplass og i 1986 med en ny tredjeplass. På tross av at de ikke kvalifiserte seg til verken VM i 1990 eller 1994, vant de VM på hjemmebane i 1998. Neste VM kom de blant de dårligste lagene, før de i 2006 tapte finalen på straffer. I 2010 var de igjen blant de dårligste, men deretter gikk det sterkt oppover med kvartfinale i 2014 og en ny tittel i 2018.
 • Spania var lenge kjent som laget som mislyktes i VM. De kom på fjerdeplass i 1950, men markerte seg ellers negativt. De kvalifiserte seg ikke til VM i 1954 eller 1958, og de gangene de kom til VM, endte det, akkurat som med England, stort sett i kvartfinale eller dårligere. Deres eneste vellykkede VM bortsett fra 1950 var VM i 2010.

Arrangerte mesterskap[rediger | rediger kilde]

År Arrangørland Finale Bronsefinale
Verdensmester Resultat Sølv Bronse Resultat 4.-plass
1930 Uruguay
Uruguay
Sted: Estadio Centenario, Montevideo. Tilskuere: 93 000
Dommer: Belgia John Langenus, Belgia
Uruguay
Uruguay
4–2 Argentina
Argentina
USA
USA
[Note 3] Serbia og Montenegro
Jugoslavia
Mål:
Dorado Scoret i det 12. minutt 12'
Cea Scoret i det 57. minutt 57'
Iriarte Scoret i det 68. minutt 68'
Castro Scoret i det 90. minutt 90'
Pause: 1–2 Mål:
Peucelle Scoret i det 20. minutt 20'
Stábile Scoret i det 37. minutt 37'
1934 Italia
Italia
Sted: Stadio Nazionale PNF, Roma. Tilskuere: 55 000
Dommer: Sverige Ivan Eklind, Sverige
Sted: Stadio Giorgio Ascarelli, Napoli. Tilskuere: 8 000
Dommer: Italia Albino Carraro, Italia
Italia
Italia
2–1 eeo. Tsjekkoslovakia
Tsjekkoslovakia
Tyskland
Tyskland
3–2 Østerrike
Østerrike
Mål:
Orsi Scoret i det 81. minutt 81'
Schiavio Scoret i det 95. minutt 95'
Pause: 0–0
Ordinær tid: 1–1
Mål:
Puc Scoret i det 71. minutt 71'
Mål:
Lehner (2) Scoret i det 1. minutt 1' Scoret i det 4. minutt 4'
Conen Scoret i det 27. minutt 27'
Pause: 3–1 Mål:
Horvath Scoret i det 28. minutt 28'
Sesztar Scoret i det 54. minutt 54'
1938 Frankrike
Frankrike
Sted: Stade Colombes, Paris. Tilskuere: 55 000
Dommer: Frankrike Georges Capdeville, Frankrike
Sted: Parc Lescure, Bordeaux. Tilskuere: 20 000
Dommer: Belgia John Langenus, Belgia
Italia
Italia
4–2 Ungarn
Ungarn
Brasil
Brasil
4–2 Sverige
Sverige
Mål:
Colaussi (2) Scoret i det 5. minutt 5' Scoret i det 35. minutt 35'
Piola (2) Scoret i det 16. minutt 16' Scoret i det 82. minutt 82'
Pause: 3–1 Mål:
Titkos Scoret i det 7. minutt 7'
Sarosi Scoret i det 70. minutt 70'
Mål:
Romeo Scoret i det 43. minutt 43'
Leonidas (2) Scoret i det 63. minutt 63' Scoret i det 74. minutt 74'
Peracio Scoret i det 80. minutt 80'
Pause: 1–2 Mål:
Jonasson Scoret i det 18. minutt 18'
Nyberg Scoret i det 38. minutt 38'
1950 Brasil
Brasil
Sted: Maracanã stadion, Rio de Janeiro. Tilskuere: 199 854
Dommer: England George Reader, England
Sted: Estádio do Pacaembu, São Paulo. Tilskuere: 11 000
Dommer: Nederland Karel van der Meer, Nederland
Uruguay
Uruguay
2–1[Note 4] Brasil
Brasil
Sverige
Sverige
3–1[Note 4] SpaniaSpania
Mål:
Sciaffino Scoret i det 66. minutt 66'
Ghiggia Scoret i det 79. minutt 79'
Pause: 0–0 Mål:
Friaca Scoret i det 47. minutt 47'
Mål:
Sundquist Scoret i det 15. minutt 15'
Melberg Scoret i det 33. minutt 33'
Palmer Scoret i det 80. minutt 80'
Pause: 2–0 Mål:
Zarra Scoret i det 82. minutt 82'
1954 Sveits
Sveits
Sted: Wankdorf stadion, Bern. Tilskuere: 60 000
Dommer: England William Ling, England
Sted: Hardturm stadion, Zürich. Tilskuere: 35 000
Dommer: Sveits Paul Raymon Wüssling, Sveits
Tyskland
Vest-Tyskland
3–2 Ungarn
Ungarn
Østerrike
Østerrike
3–1 Uruguay
Uruguay
Mål:
Morlock Scoret i det 11. minutt 11'
Rahn (2) Scoret i det 16. minutt 16' Scoret i det 83. minutt 83'
Pause: 2–2 Mål:
Puskas Scoret i det 6. minutt 6'
Czibor Scoret i det 8. minutt 8'
Mål:
Stojaspal Scoret i det 16. minutt 16'
Cruz Scoret i det 59. minutt 59' (selvmål)
Ocwirk Scoret i det 79. minutt 79'
Pause: 1–1 Mål:
Hohberg Scoret i det 21. minutt 21'
1958 Sverige
Sverige
Sted: Råsunda stadion, Stockholm. Tilskuere: 49 737
Dommer: Frankrike Maurice Guigue, Frankrike
Sted: Ullevi, Göteborg. Tilskuere: 25 000
Dommer: Argentina Juan Brozzi, Argentina
Brasil
Brasil
5–2 Sverige
Sverige
Frankrike
Frankrike
6–3 Tyskland
Vest-Tyskland
Mål:
Vavá (2) Scoret i det 10. minutt 10' Scoret i det 32. minutt 32'
Pelé (2) Scoret i det 56. minutt 56' Scoret i det 89. minutt 89'
Zagallo Scoret i det 68. minutt 68'
Pause: 2–1 Mål:
Liedholm Scoret i det 4. minutt 4'
Simonsson Scoret i det 80. minutt 80'
Mål:
Fontaine (4)
Scoret i det 14. minutt 14' Scoret i det 36. minutt 36' Scoret i det 78. minutt 78' Scoret i det 89. minutt 89'
Kopa Scoret i det 27. minutt 27' (str.)
Douis Scoret i det 50. minutt 50'
Pause: 3–1 Mål:
Cieslarczyk Scoret i det 18. minutt 18'
Rahn Scoret i det 52. minutt 52'
Schäfer Scoret i det 83. minutt 83'
1962 Chile
Chile
Sted: Estadio Nacional de Chile, Santiago. Tilskuere: 68 679
Dommer: Sovjetunionen Nikolai Latysjev, Sovjetunionen
Sted: Estadio Nacional de Chile, Santiago. Tilskuere: 67 000
Dommer: Spania Juan Garay Gardeazabal, Spania
Brasil
Brasil
3–1 Tsjekkoslovakia

Tsjekkoslovakia
Chile
Chile
1–0 Jugoslavia
Jugoslavia
Mål:
Amarildo Scoret i det 18. minutt 18'
Zito Scoret i det 69. minutt 69'
Vavá Scoret i det 77. minutt 77'
Pause: 1–1 Mål:
Masopust Scoret i det 16. minutt 16'
Mål:
Rojas Scoret i det 89. minutt 89'
Pause: 0–0
1966 England
England
Sted: Wembley Stadium, London. Tilskuere: 94 493
Dommer: Sveits Gottfried Dienst, Sveits
Sted: Wembley Stadium, London. Tilskuere: 88 000
Dommer: England Ken Dagnall, England
England
England
4–2 eeo. Tyskland
Vest-Tyskland
Portugal
Portugal
2–1 Sovjetunionen
Sovjetunionen
Mål:
Hurst (3)
Scoret i det 19. minutt 19' Scoret i det 100. minutt 100' Scoret i det 119. minutt 119'
Peters Scoret i det 77. minutt 77'
Pause: 1–1
Ordinær tid: 2–2
Mål:
Haller Scoret i det 13. minutt 13'
Weber Scoret i det 89. minutt 89'
Mål:
Eusebio Scoret i det 12. minutt 12'
Torres Scoret i det 88. minutt 88'
Pause: 1–1 Mål:
Malofejev Scoret i det 43. minutt 43'
1970 Mexico
Mexico
Sted: Estadio Azteca, Mexico by. Tilskuere: 107 412
Dommer: Øst-Tyskland Rudi Glöckner, Øst-Tyskland
Sted: Estadio Azteca, Mexico by. Tilskuere: 104 403
Dommer: Italia Antonio Sbardella, Italia
Brasil
Brasil
4–1 Italia
Italia
Tyskland
Vest-Tyskland
1–0 Uruguay
Uruguay
Mål:
Pelé Scoret i det 18. minutt 18'
Gérson Scoret i det 66. minutt 66'
Jairzinho Scoret i det 71. minutt 71'
Carlos Alberto Scoret i det 86. minutt 86'
Pause: 1–1 Mål:
Boninsegna Scoret i det 37. minutt 37'
Mål:
Overath Scoret i det 26. minutt 26'
Pause: 1–0
1974 Vest-Tyskland
Vest-Tyskland
Sted: Olympiastadion, München. Tilskuere: 77 833
Dommer: England Jack Taylor, England
Sted: Olympiastadion, München. Tilskuere: 74 100
Dommer: Italia Aurelio Angonese, Italia
Tyskland
Vest-Tyskland
2–1 Nederland
Nederland
Polen
Polen
1–0 Brasil
Brasil
Mål:
Breitner Scoret i det 25. minutt 25' (str.)
Müller Scoret i det 43. minutt 43'
Pause: 2–1 Mål:
Neeskens Scoret i det 1. minutt 1' (str.)
Mål:
Lato Scoret i det 76. minutt 76'
Pause: 0–0
1978 Argentina
Argentina
Sted: Estadio Monumental, Buenos Aires. Tilskuere: 77 260
Dommer: Italia Sergio Gonella, Italia
Sted: Estadio Monumental, Buenos Aires. Tilskuere: 69 659
Dommer: Israel Abraham Klein, Israel
Argentina
Argentina
3–1 eeo. Nederland
Nederland
Brasil
Brasil
2–1 Italia
Italia
Mål:
Kempes (2) Scoret i det 38. minutt 38' Scoret i det 105. minutt 105'
Bertoni Scoret i det 115. minutt 115'
Pause: 1–0
Ordinær tid: 1–1
Mål:
Nanninga Scoret i det 82. minutt 82'
Mål:
Nelinho Scoret i det 63. minutt 63'
Direceu Scoret i det 70. minutt 70'
Pause: 0–1 Mål:
Causio Scoret i det 38. minutt 38'
1982 Spania
Spania
Sted: Santiago Bernabéu, Madrid. Tilskuere: 90 000
Dommer: Brasil Arnaldo Cèsar Coelho, Brasil
Sted: Estadio José Rico Pérez, Alicante. Tilskuere: 28 000
Dommer: Portugal Antonio Garrido, Portugal
Italia
Italia
3–1 Tyskland
Vest-Tyskland
Polen
Polen
3–2 Frankrike
Frankrike
Mål:
Rossi Scoret i det 57. minutt 57'
Tardelli Scoret i det 68. minutt 68'
Altobelli Scoret i det 81. minutt 81'
Pause: 0–0 Mål:
Breitner Scoret i det 83. minutt 83'
Mål:
Szarmach Scoret i det 41. minutt 41'
Majewski Scoret i det 45. minutt 45'
Kupcewicz Scoret i det 48. minutt 48'
Pause: 2–1 Mål:
Girard Scoret i det 13. minutt 13'
Couriol Scoret i det 74. minutt 74'
1986 Mexico
Mexico
Sted: Estadio Azteca, Mexico by. Tilskuere: 114 590
Dommer: Brasil Romualdo Arppi Filho, Brasil
Sted: Estadio Cuauhtémoc, Puebla de Zaragoza. Tilskuere: 21 000
Dommer: England George Courtney, England
Argentina
Argentina
3–2 Tyskland
Vest-Tyskland
Frankrike
Frankrike
4–2 eeo. Belgia
Belgia
Mål:
Brown Scoret i det 21. minutt 21'
Valdano Scoret i det 55. minutt 55'
Burruchaga Scoret i det 84. minutt 84'
Pause: 1–0 Mål:
Rummenigge Scoret i det 73. minutt 73'
Völler Scoret i det 81. minutt 81'
Mål:
Ferreri Scoret i det 27. minutt 27'
Papin Scoret i det 43. minutt 43'
Genghini Scoret i det 104. minutt 104'
Amoros Scoret i det 111. minutt 111' (str.)
Pause: 2–1
Ordinær tid: 2–2
Mål:
Ceulemans Scoret i det 11. minutt 11'
Claesen Scoret i det 73. minutt 73'
1990 Italia
Italia
Sted: Stadio Olimpico, Roma. Tilskuere: 73 603
Dommer: Mexico Edgardo Codesal Mendez, Mexico
Sted: Stadio San Nicola, Bari. Tilskuere: 51 426
Dommer: Frankrike Joel Quiniou, Frankrike
Tyskland
Vest-Tyskland
1–0 Argentina
Argentina
Italia
Italia
2–1 England
England
Mål:
Brehme Scoret i det 85. minutt 85' (str.)
Pause: 0–0 Mål:
R. Baggio Scoret i det 71. minutt 71'
Schillaci Scoret i det 86. minutt 86' (str.)
Pause: 0–0 Mål:
Platt Scoret i det 81. minutt 81'
1994 USA
USA
Sted: Rose Bowl Arena, Los Angeles. Tilskuere: 94 194
Dommer: Ungarn Sándor Puhl, Ungarn
Sted: Rose Bowl Arena, Los Angeles. Tilskuere: 91 500
Dommer: De forente arabiske emirater Ali Bujsaim, De forente arabiske emirater
Brasil
Brasil
0–0 eeo.
(3–2) str.
Italia
Italia
Sverige
Sverige
4–0 Bulgaria
Bulgaria
Pause: 0–0 Mål:
Brolin Scoret i det 8. minutt 8'
Mild Scoret i det 30. minutt 30'
H.Larsson Scoret i det 37. minutt 37'
K. Andersson Scoret i det 39. minutt 39'
Pause: 4–0
1998 Frankrike
Frankrike
Sted: Stade de France, Saint-Denis/Paris. Tilskuere: 80 000
Dommer: Marokko Said Belqola, Marokko
Sted: Parc des Princes, Paris. Tilskuere: 45 500
Dommer: Paraguay Epifanio Gonzales, Paraguay
Frankrike
Frankrike
3–0 Brasil
Brasil
Kroatia
Kroatia
2–1 Nederland
Nederland
Mål:
Zidane (2) Scoret i det 27. minutt 27' Scoret i det 45. minutt 45'
Petit Scoret i det 90. minutt 90'
Pause: 2–0 Mål:
Prosinecki Scoret i det 13. minutt 13'
Suker Scoret i det 36. minutt 36'
Pause: 2–1 Mål:
Zenden Scoret i det 21. minutt 21'
2002 Sør-Korea
Sør-Korea
&
Japan
Japan
Sted: International Stadium, Yokohama, Japan. Tilskuere: 69 029
Dommer: Italia Pierluigi Collina, Italia
Sted: Daegu World Cup Stadium, Daegu, Sør-Korea. Tilskuere: 63 483
Dommer: Kuwait Saad Mane, Kuwait
Brasil
Brasil
2–0 Tyskland
Tyskland
Tyrkia
Tyrkia
3–2 Sør-Korea
Sør-Korea
Mål:
Ronaldo (2) Scoret i det 67. minutt 67' Scoret i det 79. minutt 79'
Pause: 0–0 Mål:
Hakan Scoret i det 11 sek.. minutt 11 sek.'
Ilhan Mansiz (2) Scoret i det 13. minutt 13' Scoret i det 32. minutt 32'
Pause: 3–1 Mål:
Lee Scoret i det 9. minutt 9'
Song Scoret i det 90. minutt 90'
2006 Tyskland
Tyskland
Sted: Olympiastadion, Berlin. Tilskuere: 69 000
Dommer: Argentina Horacio Elizondo, Argentina
Sted: Gottlieb-Daimler stadion, Stuttgart. Tilskuere: 52 000
Dommer: Japan Toru Kamikawa, Japan
Italia
Italia
1–1 eeo.
(5–3) str.
Frankrike
Frankrike
Tyskland
Tyskland
3–1 Portugal
Portugal
Mål:
Materazzi Scoret i det 19. minutt 19'
Pause: 1–1
Ordinær tid: 1–1
Mål:
Zidane Scoret i det 7. minutt 7' (str.)
Mål:
Schweinsteiger (2)
Scoret i det 56. minutt 56' Scoret i det 78. minutt 78'
Petit Scoret i det 61. minutt 61' (selvmål)
Pause: 0–0 Mål:
Nuno Gomes Scoret i det 88. minutt 88'
2010 Sør-Afrika
Sør-Afrika
Sted: Soccer City, Johannesburg. Tilskuere: 84 490
Dommer: England Howard Webb, England
Sted: Nelson Mandela Bay Stadium, Port Elizabeth. Tilskuere: 36 254
Dommer: Mexico Benito Archundia, Mexico
Spania
Spania
1–0 eeo. Nederland
Nederland
Tyskland
Tyskland
3–2 Uruguay
Uruguay
Mål:
Iniesta Scoret i det 116. minutt 116'
Pause: 0–0
Ordinær tid: 0–0
Mål:
T. Müller Scoret i det 19. minutt 19'
Jansen Scoret i det 56. minutt 56'
Khedira Scoret i det 82. minutt 82'
Pause: 1–1 Mål:
Cavani Scoret i det 28. minutt 28'
Forlán Scoret i det 51. minutt 51'
2014 Brasil
Brasil
Sted: Estádio do Maracanã, Rio de Janeiro. Tilskuere: 74 738
Dommer: Italia Nicola Rizzoli, Italia
Sted: Estádio Nacional Mané Garrincha, Brasília. Tilskuere: 68 034
Dommer: Algerie Djamel Haimoudi, Algerie
Tyskland
Tyskland
1–0 eeo. Argentina
Argentina
Nederland
Nederland
3–0 Brasil
Brasil
Götze Scoret i det 113. minutt 113' Pause: 0–0
Ordinær tid: 0–0
Mål:
Van Persie Scoret i det 3. minutt 3' (str.)
Blind Scoret i det 17. minutt 17'
Wijnaldum Scoret i det 90+1. minutt 90+1'
Pause: 2–0
2018 Russland
Russland
Sted: Luzjniki stadion, Moskva. Tilskuere:78 011
Dommer: Argentina Néstor Pitana
Sted: Krestovskij stadion, St. Petersburg. Tilskuere:64 406
Dommer: Iran Alireza Faghani
Frankrike
Frankrike
4–2 Kroatia
Kroatia
Belgia
Belgia
2–0 England
England
Mandžukić Scoret i det 18. minutt 18' (selvmål)
Griezmann Scoret i det 38. minutt 38' (str.)
Pogba Scoret i det 59. minutt 59'
Mbappé Scoret i det 65. minutt 65'
Pause: 2–1 Perišić Scoret i det 28. minutt 28'
Mandžukić Scoret i det 69. minutt 69'
Meunier Scoret i det 4. minutt 4'
Hazard Scoret i det 82. minutt 82'
Pause: 1–0
2022 Qatar
Qatar
Sted: . Tilskuere:
Dommer:
Sted: . Tilskuere:
Dommer:
 
 
2026 Canada
Canada
Mexico
Mexico
&
USA
USA
Sted: . Tilskuere:
Dommer:
Sted: . Tilskuere:
Dommer:
 
 
 • Forkortelser:
  • eeo. — etter ekstraomganger
  • str. — straffespark

Debut i VM[rediger | rediger kilde]

VM CONMEBOL UEFA CONCACAF CAF AFC OFC
Uruguay VM 1930 Argentina Argentina
Bolivia Bolivia
Brasil Brasil
Chile Chile
Paraguay Paraguay
Peru Peru
Uruguay Uruguay
Belgia Belgia
Frankrike Frankrike
Jugoslavia Jugoslavia1
RomaniaRomania
Mexico Mexico
USA USA
Italias flagg VM 1934 Italias flagg Italia
Nederland Nederland
Spania Spania,
Sveits Sveits
Sverige Sverige,
Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia2
Keiserriket Tyskland Tyskland3
Ungarn Ungarn
Østerrike Østerrike
Egypt Egypt
Frankrike VM 1938 Norge Norge
Polen Polen
Cuba Cuba Nederland Nederlandsk India4
Brasil VM 1950 England England
Sveits VM 1954 Skottland Skottland
Tyrkia Tyrkia
Vest-Tyskland Vest-Tyskland3
Sør-Korea Sør-Korea
Sverige VM 1958 Nord-Irland Nord-Irland
Sovjetunionen Sovjetunionen5
Wales Wales
Chile VM 1962 Colombia Colombia Bulgaria Bulgaria
England VM 1966 Portugal Portugal Nord-Korea Nord-Korea
Mexico VM 1970 El Salvador El Salvador Israel Israel6
Tyskland VM 1974 Øst-Tyskland DDR Haiti Haiti Zaire Kongo (Dem.Rep.)7 Australia Australia8
Argentina VM 1978 Tunisia Tunisia Iran Iran
Spania VM 1982 Honduras Honduras Algerie Algerie
Kamerun Kamerun
Kuwait Kuwait New Zealand New Zealand
Mexico VM 1986 Danmark Danmark Canada Canada Marokko Marokko Irak Irak
Italia VM 1990 Irland Irland Costa Rica Costa Rica De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater
USA VM 1994 Hellas Hellas
Russland Russland5
Nigeria Nigeria Saudi-Arabia Saudi-Arabia
Frankrike VM 1998 Kroatia Kroatia Jamaica Jamaica Sør-Afrika Sør-Afrika Japan Japan
Sør-Korea/Japan VM 2002 Ecuador Ecuador Slovenia Slovenia Senegal Senegal Kina Kina
Tyskland VM 2006 Tsjekkia Tsjekkia2
Ukraina Ukraina
Trinidad og Tobago Trinidad og Tobago Angola Angola
Elfenbenskysten Elfenbenskysten
Ghana Ghana
Togo Togo
Sør-Afrika VM 2010 Serbia Serbia1
Slovakia Slovakia
Brasil VM 2014 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina
Russland VM 2018 Island Island Panama Panama

1 Jugoslavias resultater er overført til Serbia. Deltok som Jugoslavia i perioden 1930 – 1998 og som Serbia og Montenegro i 2006[26]
2 Tsjekkoslovakias resultater er overført til Tsjekkia[27]
3 Tysklands resultater er inkludert Vest-Tyskland[28]
4 Nåværende Indonesia[29]
5 Sovjetunionens resultater er overført til Russland[30]
6 Israel var del av AFC fra 1954 til 1974, og av OFC fra 1974 til 1991
7 Den demokratiske republikken Kongo het Zaïre frem til 1997
8 Australia var medlem av OFC frem til 2006

Rekorder og statistikker[rediger | rediger kilde]

Land[rediger | rediger kilde]

Gjennom 21 VM-finaler opp gjennom historien har Brasil, Tyskland, Italia, Argentina, Frankrike og/eller Nederland alltid nådd finalen av 13 ulike land totalt. Disse lagenes dominans er godt gjenspeilet i oversikten over antall VM-titler (17 av 21) og finaler (32 av 42 finaleplasser), og ble også svært tydeliggjort i VM i fotball 2014 hvor gruppen tok alle 4 semifinaleplassene.

Brasil har vunnet VM på alle kontinentene det er avholdt, bortsett fra Afrika, hvis ene mesterskap (avholdt i Sør-Afrika i 2010) ble vunnet av Spania. Inntil Spania vant her hadde europeiske lag kun vunnet når mesterskapet hadde blitt avholdt i Europa. I VM 2014 ble dette mønsteret ytterligere brutt da Tyskland vant VM i Brasil i Sør-Amerika. Før dette var det kun lag fra Sør-Amerika som hadde vunnet VM når det var blitt arrangert i Sør-Amerika (4 ganger) eller Nord-Amerika (3 ganger).

Flest VM-titler

Antall Land
5 Brasil Brasil: 1958, 1962, 1970, 1994, 2002
4 Italia Italia: 1934, 1938, 1982, 2006
4 Tyskland Tyskland (inkludert Vest-Tyskland): 1954, 1974, 1990, 2014
2 Argentina Argentina: 1978, 1986
Frankrike Frankrike: 1998, 2018
Uruguay Uruguay: 1930, 1950
1 England England: 1966
Spania Spania: 2010

Flest VM-finaler[Note 5]

Antall Land
8 Tyskland Tyskland (inkludert Vest-Tyskland)
7 Brasil Brasil
6 Italia Italia
5 Argentina Argentina
3 Nederland Nederland
Frankrike Frankrike
2 Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia
Ungarn Ungarn
Uruguay Uruguay
1 England England
Kroatia Kroatia
Spania Spania
Sverige Sverige

Flest VM-sluttspill

Antall Land
21 Brasil Brasil (har deltatt i samtlige sluttspill)
19 Tyskland Tyskland (inkludert Vest-Tyskland)
18 Italia Italia
17 Argentina Argentina
16 Mexico Mexico
Til sammen har 79 land deltatt i minst ett VM-sluttspill, ifølge FIFAs definisjon på etterfølgerstater (6 stk).

Resultater og kamper[rediger | rediger kilde]

Deltakerland, kamper, mål og tilskuere per VM-sluttspill, 1930 – 2018[31]
År Antall
land
Antall
kamper
Antall
mål
Mål,
gjennomsnitt
Tilskuere,
gjennomsnitt
1930 13 18 70 3,89 32 808
1934 16 17 70 4,12 21 352
1938 15 18 84 4,67 20 872
1950 13 22 88 4,00 47 511
1954 16 26 140 5,38 29 561
1958 16 35 126 3,60 23 423
1962 16 32 89 2,78 27 911
1966 16 32 89 2,78 48 847
1970 16 32 95 2,97 50 124
1974 16 38 97 2,55 49 098
1978 16 38 102 2,68 40 678
1982 24 52 146 2,81 40 571
1986 24 52 132 2,54 46 039
1990 24 52 115 2,21 48 388
1994 24 52 141 2,71 68 991
1998 32 64 171 2,67 43 517
2002 32 64 161 2,52 42 268
2006 32 64 147 2,30 52 491
2010 32 64 145 2,23 49 669
2014 32 64 171 2,67 52 918
2018 32 64 169 2,64 47 371

Toppskårer (Gullstøvelen) og Beste spiller (Gullballen) per VM-sluttspill, 1930 – 2018[32]
År Toppskårer   Beste spiller
Spiller Land Mål Spiller Land
1930 Guillermo Stábile Argentina Argentina 8 José Nasazzi Uruguay Uruguay
1934 Oldřich Nejedlý Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia 5 Giuseppe Meazza Italia Italia
1938 Leônidas da Silva Brasil Brasil 7 Leônidas da Silva Brasil Brasil
1950 Ademir Brasil Brasil 9 Zizinho Brasil Brasil
1954 Sándor Kocsis Ungarn Ungarn 11 Ferenc Puskás Ungarn Ungarn
1958 Just Fontaine Frankrike Frankrike 13 Didi Brasil Brasil
1962 Garrincha
Vavá
Leonel Sánchez
Flórián Albert
Valentin Kozmitsj Ivanov
Dražan Jerković
Brasil Brasil
Brasil Brasil
Chile Chile
Ungarn Ungarn
Sovjetunionen Sovjetunionen
Jugoslavia Jugoslavia
4 Garrincha Brasil Brasil
1966 Eusébio Portugal Portugal 9 Bobby Charlton England England
1970 Gerd Müller Vest-Tyskland Vest-Tyskland 10 Pelé Brasil Brasil
1974 Grzegorz Lato Polen Polen 7 Johan Cruijff Nederland Nederland
1978 Mario Kempes Argentina Argentina 6 Mario Kempes Argentina Argentina
1982 Paolo Rossi Italia Italia 6 Paolo Rossi Italia Italia
1986 Gary Lineker England England 6 Diego Maradona Argentina Argentina
1990 Salvatore Schillaci Italia Italia 6 Salvatore Schillaci Italia Italia
1994 Hristo Stoitsjkov
Oleg Salenko
Bulgaria Bulgaria
Russland Russland
6 Romário Brasil Brasil
1998 Davor Šuker Kroatia Kroatia 6 Ronaldo Brasil Brasil
2002 Ronaldo Brasil Brasil 8 Oliver Kahn Tyskland Tyskland
2006 Miroslav Klose Tyskland Tyskland 5 Zinédine Zidane Frankrike Frankrike
2010 Thomas Müller1
David Villa
Wesley Sneijder
Diego Forlán
Tyskland Tyskland
Spania Spania
Nederland Nederland
Uruguay Uruguay
5 Diego Forlán Uruguay Uruguay
2014 James Rodríguez Colombia Colombia 6 Lionel Messi Argentina Argentina
2018 Harry Kane England England 6 Luka Modrić Kroatia Kroatia
*1 Thomas Müller ble tildelt Gullstøvelen da han hadde flest assist.

Største seier

Land Land Resultat År
Ungarn Ungarn - Sør-Korea Sør-Korea 9-0 1954
Jugoslavia Jugoslavia - Zaire Zaire 9-0 1974
Ungarn Ungarn - El Salvador El Salvador 10-1 1982

Mest målrike kamper

Land Land Resultat År
Østerrike Østerrike - Sveits Sveits 7-5 1954
Brasil Brasil - Polen Polen 6-5 eeo 1938
Ungarn Ungarn - Tyskland Vest-Tyskland 8-3 1954
Ungarn Ungarn - El Salvador El Salvador 10-1 1982

Flest seiere på rad

Antall Land Tidsrom
11 Brasil Brasil 2002-2006
7 Italia Italia 1934-1938
6 England England 1966-1970
6 Brasil Brasil 1970

Flest kamper på rad uten tap

Antall Land Tidsrom
13 Brasil Brasil 1958 - 1966
12 Frankrike Frankrike 1986 og 1998
12 Italia Italia 1994 - 2002

Flest tap på rad

Antall Land Tidsrom
9 Mexico Mexico 1930 og 1950-1958
7 Sveits Sveits 1954 og 1962-1966
6 El Salvador El Salvador 1970 og 1982
El Salvador har tapt alle sine VM-kamper.

Flest kamper på rad uten seier

Antall Land Tidsrom
17 Bulgaria Bulgaria 1962-1974, 1986 og 1994
14 Sør-Korea Sør-Korea 1954 og 1986-1998
13 Mexico Mexico 1930 og 1950-1962

Spillere[rediger | rediger kilde]

Flest mål

Antall Spiller Land Tidsrom
16 Miroslav Klose Tyskland Tyskland 20022014
15 Ronaldo Brasil Brasil 19982006
14 Gerd Müller Tyskland Vest-Tyskland 19701974
13 Just Fontaine Frankrike Frankrike 1958
12 Pelé Brasil Brasil 19581970
11 Sandor Kocsis Ungarn Ungarn 1954
11 Jürgen Klinsmann Tyskland Tyskland 19901998
10 Helmut Rahn Tyskland Vest-Tyskland 19541958
10 Teófilo Cubillas Peru Peru 19701978
10 Grzegorz Lato Polen Polen 19741982
10 Gary Lineker England England 19861990
10 Gabriel Batistuta Argentina Argentina 19942002
10 Thomas Müller Tyskland Tyskland 20102018

Flest finale-mål

Antall Spiller Land Finaler
3 Vavá Brasil Brasil 1958 og 1962
3 Geoff Hurst England England 1966
3 Pelé Brasil Brasil 1958 og 1970

Scoring i flest kamper på rad

Antall Spiller Land Tidsrom
6 Just Fontaine Frankrike Frankrike 1954
6 Jairzinho Brasil Brasil 1970
5 Gerd Müller Tyskland Vest-Tyskland 1970
5 Rivaldo Brasil Brasil 2002
5 James Rodríguez Colombia Colombia 2014

Flest VM-kamper

Antall Spiller Land Tidsrom
25 Lothar Matthäus Tyskland Tyskland 19821998
23 Miroslav Klose Tyskland Tyskland 20022014
23 Paolo Maldini Italia Italia 19902002
21 Uwe Seeler Tyskland Vest-Tyskland 19581970
21 Wladyslaw Zmuda Polen Polen 19741986
21 Diego Maradona Argentina Argentina 19821994
20 Grzegorz Lato Polen Polen 19741982
20 Cafu Brasil Brasil 19942006
20 Philipp Lahm Tyskland Tyskland 20062014
20 Bastian Schweinsteiger Tyskland Tyskland 20062014

Flest VM-sluttspill

Antall Spiller Land Tidsrom
5 Antonio Carbajal Mexico Mexico 19501966
5 Lothar Matthäus Tyskland Tyskland 19821998
5 Rafael Márquez Mexico Mexico 20022018
5 (har spilt i 4) Gianluigi Buffon Italia Italia 19982014
58 spillere har deltatt i fire VM-sluttspill.

Flest kamper uten baklengsmål (keepere)

Antall Spiller Land Tidsrom
10 Peter Shilton England England 19821990
10 Fabien Barthez Frankrike Frankrike 19982006

Flest påfølgende minutter uten baklengsmål (keepere)

Minutter Spiller Land Tidsrom
517 Walter Zenga Italia Italia 1990
500 Peter Shilton England England 19821986
475 Sepp Maier Tyskland Vest-Tyskland 19741978
458 Emerson Leão Brasil Brasil 1978

Yngste spiller

Spiller Land Alder Sluttspill
Norman Whiteside Nord-Irland Nord-Irland 17 år og 41 dager 1982
Samuel Eto'o Kamerun Kamerun 17 år og 99 dager 1998
Femi Opabunmi Nigeria Nigeria 17 år og 101 dager 2002
Salomon Olembé Kamerun Kamerun 17 år og 185 dager 1998
Pelé Brasil Brasil 17 år og 235 dager 1958

Eldste spiller

Spiller Land Alder Sluttspill
Essam El-Hadary Egypt Egypt 45 år og 161 dager 2018
Faryd Mondragón Colombia Colombia 43 år og 3 dager 2014
Roger Milla Kamerun Kamerun 42 år og 39 dager 1994
Pat Jennings Nord-Irland Nord-Irland 41 år og 0 dager 1986
Peter Shilton England England 40 år og 292 dager 1990

Yngste målscorer

Spiller Land Alder Sluttspill
Pelé Brasil Brasil 17 år og 239 dager 1958
Manuel Rosas Mexico Mexico 18 år og 93 dager 1930
Michael Owen England England 18 år og 190 dager 1998

Eldste målscorer

Spiller Land Alder Sluttspill
Roger Milla Kamerun Kamerun 42 år og 39 dager 1994
Gunnar Gren Sverige Sverige 37 år og 236 dager 1958
Cuauhtémoc Blanco Mexico Mexico 37 år og 151 dager 2010
Milla scoret også i 1990-VM da han var 38 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Radnedge, Keir (1998). The complete encyclopedia of football : the bible of world soccer (engelsk) (1. utg.). London, Storbritannia: Carlton. s. 27. ISBN 1858684870. OCLC 1028386833. «Where were the British in all this? Gone. They had long since withdrawn fom (sic) FIFA in a row over the broken time payments for amateurs» 
 2. ^ Radnedge, s. 27
 3. ^ Radnedge, s. 27 «When the logistics of travelling to Uruguay — a three-week boat trip — had sunk in, several of the European federations got cold feet»
 4. ^ Radnedge, s. 29
 5. ^ Mussolini, Fascism and the World Cup Arkivert 1. februar 2014 hos Wayback Machine. - overtimeonline, 11. juni 2010, hentet 17. januar 2013
 6. ^ «Russian spy attack: A brief history of World Cup boycotts». BBC Sport (engelsk). 13. mars 2018. Besøkt 1. november 2018. 
 7. ^ Radnedge, s. 33
 8. ^ Lisi, Clemento Angelo (2011). A history of the World Cup: 1930–2010 (engelsk) (oppdatert utg.). Lanham, MD, USA: Scarecrow Press. s. 48–49. ISBN 978-0-8108-7754-2. OCLC 1034900485. 
 9. ^ Radnedge, s. 34 «The hosts were favourites as they faced Uruguay in the last game»
 10. ^ Radnedge, s. 35 «For the second successive World Cup, all expectations had been confounded, although the shock was perhaps greater this time around»
 11. ^ Radnedge, s. 68
 12. ^ a b Edwards, Piers (11. juli 2016). «How Africa boycotted the 1966 World Cup» (engelsk). BBC. Besøkt 29. juli 2018. 
 13. ^ Collett, Mike (9. juli 2007). «Brazil's 1970 winning team voted best of all time» (engelsk). Reuters. Besøkt 29. juli 2018. 
 14. ^ a b c Radnedge, s. 47
 15. ^ Radnedge, s. 47 «Their [Hungary's] crimes had been in response to a treatment of constant bodychecks and fouls by the Argentines, left unpunished by referee Garrido»
 16. ^ Radnedge, s. 48 «...the Argentines put six past the hapless Peruvians, outraging Brazil who suspected foul play off the pitch»
 17. ^ Radnedge, s. 51–52
 18. ^ Radnedge, s. 58
 19. ^ Radnedge, s. 56
 20. ^ «History of Laws of the Game» (engelsk). International Football Association Board. Arkivert fra originalen 19. oktober 2018. Besøkt 5. november 2018. 
 21. ^ Graham, Bryan Armen (13. juni 2018). «USA 94: the World Cup that distracted Americans from Oprah and OJ». Guardian US (engelsk). Besøkt 5. november 2018. 
 22. ^ Uruguay 1930 - BBC, 11. april 2002, hentet 19. januar 2013
 23. ^ Italy 1934 - BBC, 11. april 2002, hentet 19. januar 2013
 24. ^ a b c d the World Cup - Top End Sports, hentet 18. januar 2013
 25. ^ A twist in the tale - The Guardian, 23. april 2006, hentet 18. januar 2013
 26. ^ Serbias VM-statistikk hos FIFA.com
 27. ^ Tsjekkias VM-statistikk hos FIFA.com
 28. ^ Tysklands VM-statistikk hos FIFA.com
 29. ^ Indonesias VM-statistikk hos FIFA.com
 30. ^ Russlands VM-statistikk hos FIFA.com
 31. ^ VM-statistikk hos FIFA.com
 32. ^ Utmerkelser hos FIFA.com

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Innført, men ble ikke brukt i praksis før i 1982 mellom Frankrike og Vest-Tyskland
 2. ^ Det har blitt scoret mellom 2,2 og 3 mål per kamp i alle turneringer fra 1962 til 2018.
 3. ^ Det ble ikke avviklet egen bronsefinale i 1930. USA og Jugoslavia var tapende semi-finalister. Derfor anser FIFA at USA skal tildeles tredjeplass, og Jugoslavia fjerdeplass, basert på resultatene i de øvrige kampene i turneringen. 1930 FIFA World Cup.
 4. ^ a b Det ble ikke arrangert noen ordinær finale i 1950. Turneringen ble avgjort med et gruppespill mellom de fire lagene fra Uruguay, Brasil, Sverige og Spania. Men p.g.a at den siste kampen, Uruguay mot Brasil, var den avgjørende kampen og tilfeldigvis en av de siste to kampene i turneringen (som gjorde at Uruguay fikk flest poeng i «Finalegruppen» og dermed ble verdensmestere), ansees denne kampen allment som «finalen» i VM i fotball 1950. FIFA World Cup™ Finals since 1930 (PDF) Likeledes ansees Sveriges 3-1 seier over Spania (spilt samtidig som Uruguay mot Brasil) som «bronsefinale».
 5. ^ Uruguay og Brasil er regnet som "finaledeltakere" i 1950, selv om medaljene ble avgjort ved gruppespill.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]