Parc des Princes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Parc des Prices
Parc des Princes - PSG vs Nice.jpg
Land Frankrike Frankrike
Brukere Paris Saint-Germain
Underlag Naturgress
Kapasitet 48 713
Arkitekt Roger Taillibert
Historiske årstall
Åpnet:
1972

Parc des Princes («Prinsenes park») er et stadion i Paris. Navnet kommer av at det parken i Paris hvor stadionet ligger, ble tidligere brukt av franske prinser til jakt. Det er hjemmebanen til det franske toppfotballaget Paris Saint-Germain, og var tidligere det franske fotballandslagets hjemmearena.

Dagens Parc des Princes ble åpnet i juni 1972, tegnet av arkitekten Roger Taillibert. Det har tidligere ligget to stadioner på samme sted, åpnet i 1897 og 1932, som begge hovedsakelig var velodromer.

Rugbyklubben Racing Club de France spilte på Parc des Princes mellom 1984 og 1990. En annen rugbyklubb, Stade Français, spiller like over veien, på Stade Jean Bouin.

På Parc des Princes opplevde franskmennene den kanskje største skuffelsen noensinne over det franske fotballandslaget. 17. november 1993 ble Frankrike slått 2-1 av Bulgaria etter at Emil Kostadinov scoret seiersmålet i det 90. minutt. Dermed mistet Frankrike plassen i VM i fotball 1994 i USA.

Parc des Princes fikk avløsning som landslagsarena da Stade de France ble bygd til VM i fotball 1998.

Champions league[rediger | rediger kilde]

Den 13.juni 1956 ble den første finalen i Serievinnercupen (nå kjent som Champions League) holdt på Parc des Princes. Spanske Real Madrid skulle møte franske Stade Reims. 38 000 mennesker dukket opp for å se finalen som til slutt endte med 4-3 til de hvite fra Spania. Senere ble det holdt to nye finaler i «Prinsenes park». I 1974/75-sesongen ble den andre finalen spilt, det var et oppgjør mellom tyske Bayern München og engelske Leeds United. Ca. 50 000 mennesker møte opp for å se finalen som til slutt endte med 2-0-seier til Bayern München. Den tredje finalen ble ikke mindre populær og med 48 360 tilskuere vant engelske Liverpool 1-0 over spanske Real Madrid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]