Zürich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zürich
Zuerich Fraumuenster St Peter.jpg

Flagg

Våpen

Kart over Zürich

LandSveits Sveits
KantonZürich
Grunnlagt2. århundre (Julian)
Postnummer8000
Retningsnummer043
Areal91,88 km²
Befolkning404 783 (2014[1])
Bef.tetthet4 405,56 innb./km²
Høyde o.h.408 meter
Nettsidewww.stadt-zuerich.ch
Posisjonskart
Zürich ligger i Sveits
Zürich
Zürich
Zürich (Sveits)

Zürich
47°22′28″N 8°32′28″Ø

Zürichs sentrum med byens fire store kirker (fra venstre): Grossmünster, Predigerkirche, Fraumünster og St. Peterskirken. I bakgrunnen ser man Albis-fjellene.

Zürich er den største byen i Sveits. Byen ligger på breddene av elven Limmat ved Zürichsjøen i den tysktalende delen av Sveits. Zürich er hovedstad i kantonen Zürich, og er det viktigste kommersielle senteret i Sveits. Zürich lufthavn er landets største og et viktig knutepunkt for europeisk flytrafikk.

Byen er universitetsby med ETH og Universität Zürich blant de viktigste institusjonene. Zürich er et av verdens viktige og betydningsfulle finanssentra, men har også en del tekstil-, maskin- og grafisk industri.

Elven Limmat

Zürich var opprinnelig en keltisk bebyggelse, og hadde i romertiden et kastell. I høymiddelalderen hadde byen en borg som var sete for flere tyske konger og keisere. I 1218 ble byen en fri riksstad, og ble i 1351 medlem av Det sveitsiske edsforbund. Under reformasjonen var Zürich et sentrum for protestantene, med Ulrich Zwingli som en av de viktigste drivkreftene.

Utsikt fra Uetliberg

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Flag-map of Switzerland.svgDenne Sveitsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.