Stade de France

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stade de France
Stade de France
AdresseZAC du Cornillon Nord
93216 Saint Denis
LandFrankrike
EierConsortium Stade de France
DriftConsortium Stade de France
BrukereFrankrike
Frankrikes herrelandslag i rugby union
UnderlagNaturgress
Banestørrelse119 x 75 meter
Kapasitet81 338
ArkitektMichel Macary
Aymeric Zublena
Michel Regembal
Claude Constantini
Historiske data
Påbegynt:1995
Åpnet1998

Stade de France er et stadionanlegg i Saint Denis, en forstad nord for Paris. Det er Frankrikes nasjonalstadion, og har en tilskuerkapasitet på 81 338. Både det franske fotballandslaget og Frankrikes herrelandslag i rugby union spiller sine kamper her. Det ble bygget til VM i fotball 1998.

Stade de France var hovedarenaen i Paris' søknad om få arrangere Sommer-OL 2012 (som de tapte til London), og er det eneste stadionet som ikke behøver å endres noe på før EM i fotball 2016 i Frankrike.

Større idrettsarrangementer[rediger | rediger kilde]

VM i fotball[rediger | rediger kilde]

Stadionet var hovedarenaen da Frankrike arrangerte VM i fotball 1998. Fem kamper i gruppespillet samt én åttendedelsfinale, én kvartfinale, én semifinale og finalen hvor Frankrike slo Brasil 3-0 ble spilt på Stade de France.

EM i fotball[rediger | rediger kilde]

Stadionet var hovedarenaen også under EM i fotball 2016. Fire kamper i gruppespillet, én åttendedelsfinale, én kvartfinale og finalen ble spilt her.

Confederations Cup[rediger | rediger kilde]

Frankrike arrangerte FIFA Confederations Cup 2003 og fire kamper i gruppespillet samt én semifinale og finalen ble spilt på stadionet.

VM i rugby union[rediger | rediger kilde]

I 2007 arrangerte Frankrike VM i rugby union. Tre gruppespillkamper, én kvartfinale, begge semifinalene og finalen ble spilt på Stade de France.

UEFA Champions League[rediger | rediger kilde]

Finalen i Mesterligaen har blitt spilt på Stade de France to ganger; i 2000 og 2006.

Rugby union europacup[rediger | rediger kilde]

Finalen i European Rugby Champions Cup ble spilt her i 2010 med de to franske lagene Toulouse og Biarritz i finalen.

Terrorangrepet i Paris 13. november 2015[rediger | rediger kilde]

Den 13. november 2015 spilte Frankrike en privatlandskamp mot Tyskland på Stade de France, og tre ganger under førsteomgangen hørtes det eksplosjoner, som skulle vise seg å være selvmordsbombere fra IS, som sprengte seg i luften som en del av en rekke planlagte terroraksjoner, der samme dag ble utført på flere lokaliteter i Paris, hvor minst 129 personer ble drept samt 7 terrorister, hvorav 6 sprengte seg i luften med selvmordsbelte og en ble skutt av politiet. En person utover de tre terrorister ble drept utenfor Stade de France. Terroristene hadde forsøkt å komme inn på selve stadionet, men ble nektet avgang. Det var 81 338 tilskuere som var til stede under kampen, blant dem var Frankrikes president François Hollande.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]