Stade de France

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stade de France
Stade de France
AdresseZAC du Cornillon Nord
93216 Saint Denis
LandFrankrike
Eier Consortium Stade de France
DriftConsortium Stade de France
BrukereFrankrike
Frankrikes herrelandslag i rugby union
UnderlagNaturgress
Banestørrelse119 x 75 meter
Kapasitet81 338
Arkitekt Michel Macary
Aymeric Zublena
Michel Regembal
Claude Constantini
Historiske data
Påbegynt:1995
Åpnet1998

Stade de France
48°55′28″N 2°21′36″E

Stade de France er et stadionanlegg i Saint Denis, en forstad nord for Paris. Det er Frankrikes nasjonalstadion, og har en tilskuerkapasitet på 81 338. Både det franske fotballandslaget og Frankrikes herrelandslag i rugby union spiller sine kamper her. Det ble bygget til VM i fotball 1998.

Stade de France var hovedarenaen i Paris' søknad om få arrangere Sommer-OL 2012 (som de tapte til London), og er det eneste stadionet som ikke behøver å endres noe på før EM i fotball 2016 i Frankrike.

Større idrettsarrangementer[rediger | rediger kilde]

VM i fotball[rediger | rediger kilde]

Stadionet var hovedarenaen da Frankrike arrangerte VM i fotball 1998. Fem kamper i gruppespillet samt én åttendedelsfinale, én kvartfinale, én semifinale og finalen hvor Frankrike slo Brasil 3-0 ble spilt på Stade de France.

EM i fotball[rediger | rediger kilde]

Stadionet var hovedarenaen også under EM i fotball 2016. Fire kamper i gruppespillet, én åttendedelsfinale, én kvartfinale og finalen ble spilt her.

Confederations Cup[rediger | rediger kilde]

Frankrike arrangerte FIFA Confederations Cup 2003 og fire kamper i gruppespillet samt én semifinale og finalen ble spilt på stadionet.

VM i rugby union[rediger | rediger kilde]

I 2007 arrangerte Frankrike VM i rugby union. Tre gruppespillkamper, én kvartfinale, begge semifinalene og finalen ble spilt på Stade de France.

UEFA Champions League[rediger | rediger kilde]

Finalen i Mesterligaen har blitt spilt på Stade de France to ganger; i 2000 og 2006.

Rugby union europacup[rediger | rediger kilde]

Finalen i European Rugby Champions Cup ble spilt her i 2010 med de to franske lagene Toulouse og Biarritz i finalen.

Terrorangrepet i Paris 13. november 2015[rediger | rediger kilde]

Den 13. november 2015 spilte Frankrike en privatlandskamp mot Tyskland på Stade de France, og tre ganger under førsteomgangen hørtes det eksplosjoner, som skulle vise seg å være selvmordsbombere fra IS, som sprengte seg i luften som en del av en rekke planlagte terroraksjoner, der samme dag ble utført på flere lokaliteter i Paris, hvor minst 129 personer ble drept samt 7 terrorister, hvorav 6 sprengte seg i luften med selvmordsbelte og en ble skutt av politiet. En person utover de tre terrorister ble drept utenfor Stade de France. Terroristene hadde forsøkt å komme inn på selve stadionet, men ble nektet avgang. Det var 81 338 tilskuere som var til stede under kampen, blant dem var Frankrikes president François Hollande.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]