Latin-Amerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Latin-Amerika

Latin-Amerika


Areal 21 069 501 km²
Befolkning 560 287 688
Nasjoner 20
Språk Spansk, portugisisk, fransk, aymara, nahuatl, italiensk, tysk
Største byer Mexico by,
São Paulo,
Buenos Aires,
Rio de Janeiro,
Lima,
Bogotá
Santiago de Chile,
Havanna.

Latin-Amerika beskriver landområder som tidligere var kolonier til europeiske land hvor romanske språk ble benyttet. (Spania, Portugal og Frankrike). Latin-Amerika dekker det meste av Sør-Amerika, Mellom-Amerika og Karibia samt hele Mexico (Nord-Amerika). I land hvor engelsk er det dominerende språk (eksempelvis Jamaica, Belize og Guyana) brukes begrepet Anglo-Amerika. (Begrepet Anglo-Amerika blir sjelden benyttet.) Når det gjelder Surinam så er nederlandsk hovedspråk. Normalt refererer begrepet «Latin-Amerika» kun til landene hvor spansk og portugisisk er de dominerende språk. Land i Sør-Amerika og Karibien som har fransk som offisielle språk blir også regnet med i Latin-Amerika.

Landene i Latin-Amerika[rediger | rediger kilde]

Topografisk kart

Spania og Portugal blir ofte omtalt som Latin-Amerikas «moderland».

Språk[rediger | rediger kilde]

Språk i Latin-Amerika:

██ Spansk

██ Fransk

██ Portugisisk

██ Engelsk og nederlandsk

Det dominerende språket i Latin-Amerika er spansk, og det er det offisielle språket i de fleste landene. Derimot snakkes det portugisisk i Brasil og fransk i mindre land i Karibia og Fransk Guyana.

Andre språk[rediger | rediger kilde]

Det snakkes fortsatt mange tradisjonelle precolombianske språk i Latin-Amerika, hovedsakelig i land som Peru, Ecuador, Guatemala, Bolivia, Paraguay og Mexico.

Det snakket også til en viss grad italiensk i Brasil og Argentina, tysk i Sør-Brasil og Argentina og walisisk i Sør-Argentina.

Religion[rediger | rediger kilde]

Den klart største religionen er kristendommen, med klart flest tilhørende den Den katolske kirke. Også andre kristne, slik som protestanter og mormonere er representert, i tillegg andre religioner:

Se også[rediger | rediger kilde]

AmerikastubbDenne Amerikarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.