Sluttspill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For det siste stadiet i et sjakkspill, se Sluttspill (sjakk)
Sluttspill i italiensk fotball mellom Frosinone og Palermo i 2018.

Et sluttspill kan betegne utslagsrunder i sport etter innledende gruppespill. I en sportsliga er gjerne et sluttspill en konkurranse som foregår etter den vanlige sesongen hvor de beste konkurrentene kjemper om å bli ligamester eller få en en lignende anerkjennelse. Det kan også kalles sluttrunde, sluttomgang, finale eller playoff. Avhengig av ligaen kan sluttspillet enten være et enkelt spill, en serie spill eller en turnering, og kan være basert på cupeliminering eller en av flere andre ulike sluttspill-formater.

Noen eksempler hvor det benyttes sluttspill inkluderer i norgesmesterskapet i ishockey for menn og eliteserien i basketball for menn.

USA[rediger | rediger kilde]

I lagsporter i USA og Canada har store reiseavstander ført til at lagene ofte spiller i lokale divisjoner i løpet av den ordinære sesongen, hvilket medfører at de beste lagene ikke nødvendigvis møter hverandre. Ligaens beste lage møtes derfor etter sesongen i en sluttspill-serie. I tillegg kan lavere rangerte lag noen ganger delta, da benyttes gjerne begrepet wildcard for å refererere til disse lagene.

Fotball[rediger | rediger kilde]

I noen land, for eksempel England og Skottland, brukes sluttspill i fotball for å bestemme opprykk og nedrykk. I EFL Championship (det nest høyeste nivået i engelsk fotball) vil lagene som kommer på 3. til 6. plass etter den vanlige sesongen konkurrere om den siste plassen for opprykk til Premier League.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Football League Regulations – Section 3». The Football League. Arkivert fra originalen 29. september 2012. Besøkt 31. mars 2013.