Hopp til innhold

Avkolonisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kolonimaktene i 1945

Avkolonisering er en benevnelse for avviklingen av særlig de europeiske koloniene etter andre verdenskrig. Denne prosessen har også blitt kalt dekolonisering.

Begrepet ble først brukt etter andre verdenskrig i forbindelse med frigjøringen av India i 1947, Indonesia i 1949 og senere avviklingen av de franske og britiske koloniene i Afrika da de fikk sin selvstendighet særlig rundt 1960. Dette var et vendepunkt i avkolonialiseringen. I perioden mellom 1940-årene og 2002 har 120 tidligere kolonier fått sin selvstendighet. Fortsatt eksisterer imidlertid en rekke kulturelle, språklige og ikke minst økonomiske bånd mellom de tidligere koloniene og kolonimaktene, slik at det kan hevdes at avhengighetsforholdene fortsatte innenfor en annen ramme, og de tidligere koloniene har som utviklingsland oppretthold et avhengighetsforhold av de tidligere kolonimaktene.

I en videre betraktning er avkolonisering en prosess som ikke bare består av den formelle uavhengigheten, men også økonomisk og politisk handlefrihet for de nye statene. Avkoloniseringen markerte avslutningen av den europeiske imperialismen og innebar i mange tilfeller en uavhengighetskrig. Dette gjaldt både den amerikanske uavhengighetskrigen 17751783 og frigjøringskrigene i Sør-Amerika 18131824.

Videre er det noen av de nevnte områder som formelt sett ikke var kolonier, men protektorater og annekterte områder. Oppløsningen av Sovjetunionen er ikke med, se egen artikkel.

18. og 19. århundre[rediger | rediger kilde]

År Kolonimakt Hendelse
1776 Storbritannia De 13 opprinnelige koloniene i Nord-Amerika erklærer seg uavhengige som Amerikas forente stater, året etter at den militære oppstanden hadde startet.
1783 Storbritannia Den britiske kronen anerkjenner USAs uavhengighet.
1803 Frankrike Ved oppkjøpet av Louisiana ble det siste franske området overtatt av USA.
1804 Frankrike Haiti erklærer seg uavhengig, den første staten uten folk med europeisk opphav som frigjør seg fra europeisk styre.
1808 Portugal Brasil som er den største portugisiske kolonien, oppnår uavhengighet etter at den tidligere portugisiske kongen slår seg ned her. Da han vender tilbake til Portugal i 1815, erklærer hans sønn og arving Brasil som uavhengig i 1822.
1813 Spania Paraguay blir uavhengig.
1816 Spania Argentina erklærer seg uavhengig. Uruguay som da var en del av Argentina, fikk sin uavhengighet i 1828 etter perioder med brasiliansk okkupasjon og en føderasjon med Argentina.
1818 Spania Andre og siste uavhengighetserklæring fra Chile.
1819 Spania Nye Granada oppnår uavhengighet som Stor-Colombia, noe som senere blir det uavhengige statene Colombia, Ecuador, Panama og Venezuela.
1821 Spania Den dominikanske republikk (da kalt Santo Domingo), Nicaragua, Honduras, Guatemala, El Salvador og Costa Rica erklærer seg uavhengige; Venezuela og Mexico oppnår begge uavhengighet.
1822 Spania Ecuador oppnår uavhengighet fra Spania (og fra Colombia i 1830).
1824 Spania Peru og Bolivia oppnår uavhengighet.
1847 USA Liberia blir en fri og uavhengig afrikansk stat.
1865 Spania Den dominikanske republikk oppnår endelig uavhengighet etter fire år som en gjenopprettet koloni.
1868 Spania Cuba erklærer seg uavhengig og ble erobret av USA i 1898; styrt av amerikanske militære myndigheter fram til 1902.
1898 Spania Filippinene erklærer seg uavhengig og blir tatt av USA i 1899; styrt av amerikanske militære myndigheter, og senere sivile myndigheter fram til 1934.
År Kolonimakt Hendelse
1919 Storbritannia Avslutning av Afghanistan som protektorat, og må akseptere en sovjetisk ambassadør i Kabul.
1921 Kina Det svake imperiet mister kontrollen over Ytre Mongolia, men beholder kontrollen over Indre Mongolia. Ytre Mongolia blir i praksis under sovjetisk kontroll fra 1924. Formell anerkjennelse av Mongolia kom i 1945.
1922 Storbritannia Etter væpnet motstand fra IRA, blir det meste av Irland uavhengig fra Storbritannia som Den irske fristaten, etter 800 år med britisk tilstedeværelse. Nord-Irland, de seks fylkene i nordøst, forblir en del av Storbritannia.
1923 Storbritannia Slutt på den de facto protektoratet over Nepal som aldri ble kolonisert.
1930 Storbritannia Storbritannia returnerer havneområdet Weihaiwei til Kina.
1931 Storbritannia Westminster-lovene fra 1931 garanterer i praksis full uavhengighet for Canada, New Zealand, Newfoundland og Labrador, Den irske fristaten, Australia og Unionen Sør-Afrika, da den slår fast at Det britiske parlamentet ikke kan vedta lover som disse tidligere koloniene ikke samtykker i.
1932 Storbritannia Folkeforbundets mandatperiode over Irak tar slutt. Storbritannia fortsetter å stasjonere ut militære styrker i landet og har innflytelse på styret i Irak fram til 1958.
1934 USA Filippinene går i en union med USA. USA vedtar og Platt-lovene som åpner for direkte inngripen i Cuba.
1941 Frankrike Libanon erklærer uavhengighet, og avslutter slik den franske mandatperioden (som også omfattet Syria). Anerkjent i 1943.
1941 Italia Etiopia, Eritrea og Tigray-provinsen og Italiensk Somaliland blir frigjort av de allierte etter at Italia har okkupert Etiopia siden 1935-36. Ogaden-provinsen forble under britisk militær kontroll fram til 1948 da den av omtvistet med Somalia 1948.

Etter andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

År Kolonimakt Hendelse
1945 Japan Etter Japans kapitulasjon, ble Nord-Korea styrt av Sovjetunionen og Sør-Korea styrt av USA.
Japan Republikken Kina overtar Taiwan
Frankrike Vietnam erklærer uavhengighet, men ble ikke anerkjent før ni år senere.
1946 USA Filippinenes uavhengighet blir anerkjent av USA, som hadde okkupert øyene under Den filippinsk-amerikanske krig. Men USA fortsatte å holde militære styrker i landet og innflytelse på politiske og økonomiske forhold.
Storbritannia Det tidligere emiratet Transjordan (dagens Jordan) blir et uavhengige kongedømme.
1947 Storbritannia India og den muslimske staten Pakistan (som da også inkluderte dagens Bangladesh) oppnådde uavhengighet i et forsøk på å separere den hinduistiske og muslimske delene av den tidligere britiske kolonien.
1948 Storbritannia I Det fjerne østen blir Burma og Ceylon (Sri Lanka) uavhengige. I Midtøsten blir Israel uavhengig mindre enn et år etter at de britiske myndighetene trekker seg fra Palestinamandatet; det resterende av Palestina blir del av de arabiske statene Egypt og Transjordan.
USA Republikken Korea ble etablert.
Sovjetunionen Den demokratiske folkerepublikken Korea ble etablert.
1949 Frankrike Laos blir uavhengig.
Nederland Nederlandsk Østindia blir til Indonesias forente stater og anerkjent av FN, men ble avløst av Republikken Indonesia, ledet av Sukarno.
1951 Italia Libya blir et uavhengig kongedømme.
1952 USA Puerto Rico blir selvstyrt men assosiert med USA.
1953 Frankrike Kambodsjas uavhengighet blir anerkjent.
1954 Frankrike Vietnams uavhengighet blir anerkjent, men landet blir delt. Pondicherry-enklaven blir en del av India. Frigjøringskrigen i Algerie bryter ut.
Storbritannia Storbritannia trekker seg ut av Egypt, men beholder kontrollen over Suezkanalen.
1956 Storbritannia Sudan blir uavhengig.
Frankrike Tunisia og det sherifiske kongedømmet Marokko i Maghreb blir uavhengig.
1957 Storbritannia Ghana blir uavhengig, noe som utløser avkolonialiseringen av Afrika sør for Sahara.
Storbritannia Malaysia blir uavhengig.
1958 Frankrike Guinea på den vestafrikanske kysten blir uavhengig.
USA Ved å undertegne Alaska Statehood Act garanterer president Dwight D. Eisenhower Alaska mulighet til å bli en delstat.
Storbritannia Storbritannia trekker seg ut av Irak, som blir en uavhengig hashemite kongedømme (som Jordan), men blir snart en republikk gjennom et rekke statskupp.
1960 Storbritannia Nigeria, Britisk Somaliland (dagens Somalia sammen med Italiensk Somaliland) og det meste av Kypros blir uavhengig, men Storbritannia beholder kontrollen over Akrotiri og Dekelia.
Frankrike Benin (da Dahomey), Øvre Volta (dagens Burkina Faso), Kamerun, Tsjad, Kongo-Brazzaville, Elfenbenskysten, Gabon, Mali-føderasjonen (delt samme år til dagens Mali og Senegal), Mauritania, Niger, Togo og Den sentralafrikanske republikk (the Oubangui Chari) og Madagaskar ble alle uavhengige.
Belgia Belgisk Kongo (også kjent som Kongo-Kinshasa, senere Zaire og til slutt dagens Den demokratiske republikken Kongo ble uavhengig.
1961 Storbritannia Tanganyika (tidligere en tysk koloni under britisk ledelse ble den føderale Tanzania i 1964 da det ble slått sammen med øya Zanzibar, en tidligere britisk koloni tatt fra det omanske sultanat); Sierra Leone, Kuwait og Britisk Kamerun ble uavhengig. Sør-Afrika erklærer seg uavhengig.
Portugal Den tidligere kystenklaven Goa, Daman og Diu blir overtatt av India.
1962 Storbritannia Uganda i Afrika og Jamaica og Trinidad og Tobago i Karibia ble uavhengige.
Frankrike Frigjøringskrigen i Algerie tar slutt og Algerie blir uavhengig.
Belgia Rwanda og Burundi (da Urundi) blir uavhengige og avslutter belgisk overhøyhet.
New Zealand FN-styret over det polynesiske kongedømmet Western Samoa (tidligere tysk Samoa og nå bare Samoa) blir avviklet.
1963 Storbritannia Kenya blir uavhengig.
Storbritannia Singapore, sammen med Sarawak og Sabah på det nordlige Borneo danner Malaysia.
1964 Storbritannia Nord-Rhodesia erklærer uavhengighet som Zambia og Malawi, tidligere Nyasaland gjør det sammen, begge fra Storbritannia. Middelhavsøya Malta blir uavhengig.
1965 Storbritannia Sør-Rhodesia (dagens Zimbabwe) erklærer seg uavhengig som Rhodesia, det andre Apartheid-styret, men blir ikke anerkjent. Gambia blir godkjent som uavhengig. Det britiske protektoratet over Maldivene øyriket i Det indiske hav blir avsluttet.
1966 Storbritannia I Karibia blir Barbados og Guyana; og i Afrika, Botswana (da Bechuanaland) og Lesotho uavhengige.
1967 Storbritannia På Den arabiske halvøy blir kolonien Aden uavhengig som Sør-Jemen for å bli slått sammen med det tidligere osmanske Nord-Jemen i 1990-1991.
1968 Storbritannia Mauritius og Swaziland blir uavhengig.
Portugal Etter ni år med geriljakrig kommer det meste av Guinea-Bissau under innfødt kontroll.
Spania Ekvatorial-Guinea (da Rio Muni) blir uavhengig.
Australia Avstår fra FM-mandat over Nauru i Sørhavet.
1971 Storbritannia Fiji og Tonga i Sørhavet blir uavhengige. Øst-Pakistan løsriver seg fra Resten av Pakistan ved hjelp av India.
Storbritannia Bahrain, Qatar, Oman og seks uavhengige emirater (som samme år danner De forente arabiske emirater blir uavhengige arabiske kongedømmer i Den persiske gulf.
1973 Storbritannia Bahamas blir uavhengig.
Portugal Geriljahæren erklærer uavhengighet for de sørøstlige regionene av Guinea-Bissau.
1974 Storbritannia Grenada i Karibia blir uavhengig.
Portugal Guinea-Bissau utenfor kysten av Vest-Afrika blir anerkjent som uavhengig av Portugal.
1975 Frankrike Øyriket Komorene i Det indiske hav utenfor kysten av Afrika blir gitt uavhengighet.
Portugal Angola, Mosambik og øygruppen Kapp Verde og São Tomé og Príncipe, alle i Afrika oppnår uavhengighet. Øst-Timor erklærer seg uavhengig, men blir okkupert og annektert av Indonesia ni dager senere.
Nederland Surinam (da Nederlandsk Guiana) blir uavhengig.
Australia Papua Ny-Guinea blir uavhengig.
1976 Storbritannia Øyriket Seychellene i Det indiske hav utenfor kysten av Afrika blir uavhengig, et år etter at de fikk selvstyre.
Spania Det spanske de facto kolonistyre over Vest-Sahara (da Rio de Oro) blir avsluttet, da området ble overført til og delt mellom Mauritania og Marokko (som annekterte hele området i 1979), noe som medførte uavhengighetserklæring fra Den saharawiske arabiske demokratiske republikk noe som ikke er gjennomført til i dag. Formell sett er området fortsatt spansk, men de facto styres det av Marokko.
1977 Frankrike Fransk Somaliland, dagens Djibouti får uavhengighet.
1978 Storbritannia Dominica i Karibia og Salomonøyene, og Tuvalu (da Ellice Islands), alle i Sørhavet, blir uavhengige.
1979 USA Returnerer Panamakanalsonen til Panama.
Storbritannia Gilbertøyene (dagens Kiribati) i det sørlige Stillehavet, og Saint Vincent og Grenadinene og Saint Lucia i Karibia ble uavhengig.
1980 Storbritannia Zimbabwe (da Sør-Rhodesia), allerede erklært uavhengig blir formelt uavhengig. Den engelsk/franske kolonien Ny-Hebridene blir den uavhengige øystaten Vanuatu.
1981 Storbritannia Belize (Da Britisk Honduras) og Antigua og Barbuda ble uavhengig.
1983 Storbritannia Saint Kitts og Nevis (en sammenslått stat siden 1963) ble uavhengig.
1984 Storbritannia Sultanatet Brunei på Borneo ble uavhengig.
1990 Sør-Afrika Namibia ble uavhengige fra Sør-Afrika.
USA FNs sikkerhetsråd ga endelig godkjennelse til at øyrikene Marshalløyene og Mikronesiaføderasjonen i Stillehavet fikk uavhengighet, etter å ha vært FN-mandatområder siden å ha vært kolonier under Japan tidligere.
1991 USA Amerikanske styrker trekkes ut fra basene i Subic Bay og Clark Air BaseFilippinene og avslutter det amerikanske militære nærværet som hadde vart i nesten 100 år.
1994 USA Palau (etter en overgangsperiode som republikk siden 1981 og før det som en del av FNs mandatområder styrt av USA etter andre verdenskrig) blir uavhengig.
1997 Storbritannia Hongkong blir overført til Kina.
1999 Portugal Macao blir overført til Kina. Dette er den siste av en rekke tidligere enklaver langs kysten, som de da militært sterkere land hadde skaffet seg langs kysten av Kina, gjennom traktater med det kinesiske keiserriket. Tilsvarende som Hongkong er Macao ikke innlemmet i den øvrige administrative strukturen i Kina, men er garantert et indre selvstyre innenfor Folkerepublikken Kina.
2002 Indonesia Øst-Timor oppnår formell uavhengighet etter en overgangsperiode under FN, tre år etter at Indonesia avslutter sin voldelige militære okkupasjon av den tidligere portugisiske kolonien.

Kilder[rediger | rediger kilde]