Hopp til innhold

International Football Association Board

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
International Football Association Board
Stiftet6. desember 1882 (Manchester)
HovedkontorZürich
MedlemmerThe FA
SFA
FAW
IFA
FIFA
Nettstedwww.theifab.com (en)
www.theifab.com (fr)
www.theifab.com (de)
www.theifab.com (es)

International Football Association Board (IFAB) (fotballens internasjonale lovkomité) er organet som fastsetter spillereglene i fotball. IFAB ble stiftet av de fire britiske fotballforbundene i 1886.

IFAB består av representanter fra hvert av fotballforbundene i Storbritannia – engelske The Football Association (FA), skotske Scottish Football Association (SFA), walisiske Football Association of Wales (FAW) og Irish Football Association (IFA) fra Nord-Irland – og det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Hvert av de britiske fotballforbundene har én stemme, mens FIFA har fire. Vedtak i IFAB må ha minst seks stemmer bak seg. Det betyr i praksis at FIFAs godkjennelse er nødvendig for alle vedtak i IFAB, men FIFA kan ikke endre reglene alene; de må i tillegg ha støtte fra minst to av de britiske fotballforbundene.

Styret møtes to ganger i året, en gang for å avgjøre mulige endringer av spillereglene og en gang for å diskutere interne saker. Det første møtet kalles det årlige hovedmøtet (Annual General Meeting, AGM) og det andre kalles det årlige arbeidsmøtet (Annual Business Meeting, ABM). Fire uker før hovedmøtet må medlemsforbundene sende sine skrevne forslag til forbundet som skal være vert for møtet. FIFA lager så ei liste over forslag som sendes til de andre medlemsforbundene for vurdering. Hovedmøtet holdes i februar eller mars og arbeidsmøtet holdes i september eller oktober.

Selv om fotballens spilleregler for det meste var blitt standardisert innen 1880-tallet, hadde Storbritannias fire fotballforbund fremdeles litt forskjellige regler. Dette medførte problemer ved kamper på tvers av landegrensene, og man brukte da de reglene som gjaldt for hjemmelaget. Denne løsningen fungerte på et vis, men var langt fra ideell. For å løse dette møttes FA, SFA, FAW og IFA i Manchester 6. desember 1882 for å fastsette regler som kunne brukes under landskamper på De britiske øyer. Konferansen stiftet den første internasjonale turneringen, British Home Championship, og foreslo at det skulle etableres et permanent organ for å regulere spillereglene i Storbritannia og Irland.

IFABs første møte ble holdt i FAs lokaler ved Holborn Viaduct i London onsdag 2. juni 1886.[1][2] FA, SFA, FAW og IFA hadde like mange stemmer hver.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), fotballens internasjonale styringsorgan, ble stiftet i Paris i 1904, og erklærte at de ville følge reglene som IFAB fastsatte. Fotballenes økende popularitet internasjonalt førte til at FIFA ble medlem i IFAB i 1913. Opprinnelig hadde FIFA bare to stemmer, det samme som hvert av de britiske fotballforbundene, og vedtak måtte ha fire femdels flertall for å bli gyldige. Dermed kunne de britiske fotballforbundene endre spillereglene mot FIFAs ønske hvis de gikk sammen om det. I 1958 ble dagens stemmeordning vedtatt, slik at hvert av de britiske forbundene har én stemme, FIFA fire, og det trengs seks stemmer for endre reglene.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]