Olympiastadion (München)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olympiastadion i München
Olympiastadion i München
LandTyskland
EierMünchen
DriftOlympiapark München GmbH
UnderlagNaturgress
Banestørrelse105 x 68 meter
Kapasitet63,000
ArkitektGünter Behnisch, Frei Otto
Historiske data
Påbegynt:1968
Åpnet26. mai 1972

Olympiastadion i München er en idrettsarena i München i Tyskland. Arenaen kan brukes til både fotball, friidrett og konserter. Stadionet ble bygget for Sommer-OL i 1972 som en del av Olympiaparken i sentrum av München.

Både Olympiastadion og området rundt kjennetegnes ved et futuristisk og original arkitektur, av arkitektene Günter Behnisch og Frei Otto, med avanserte telttakskonstruksjoner av PVC. Selve stadionet ble innviet i 1972 under en fotballandskamp mellom Vest-Tyskland og Sovjetunionen, mens ilddåpen ble den 26. august 1972 da åpningsseremonien under OL ble holdt her. Av kjente arrangementer holdt på Olympiastadion kan man nevne finalen under VM i fotball 1974 og EM i fotball 1988. Den 7. juli ble hjemmenasjonen Vest-Tyskland verdensmester i fotball etter å ha vunnet finalen mot Nederland. Sistnevnte land vant for øvrig sitt første Europamesterskap i fotball etter å ha slått Sovjetunionen her. Finalen i Serievinnercupen mellom Malmö FF og Nottingham Forest ble spilt på Olympiastadion.

Olympiastadionet i München ble brukt av fotballklubbene FC Bayern München og 1860 München i perioden mellom 1972 og 2005, men klubbene valgte å bygge en ny erstatningsarena i Allianz Arena på grunn av klubbenes ønske om å få ett nytt moderne anlegg som kunne oppfylle krav om komfort (heldekkende tak) og annen infrastruktur som salgsboder og sanitærforhold. Dette var forhold verneverdige Olympiastadion ikke kunne klare, selv om det foregikk samtaler mellom klubbene og München for å videreutvikle med blant annet tak over den takløse delen av arenaen.

I 2002 ble det for øvrig arrangert EM i friidrett.

Arrangement på stadion[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]