Amnesty International

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amnesty International
Amnesty international Logo1.svg
Amnesty Candle.JPG
Offisielt navnAmnesty International
Grunnlegger(e)Peter Benenson
Stiftet28. mai 1961 (Storbritannia)
HovedkontorLondon
VirkeområdeVerdensomspennende
Medlem avCampaign to Stop Killer Robots[1]Rediger på Wikidata
FormålMenneskerettigheter
Omsetning309 000 000 euro (2018)[2]
Medlemmer170 000 (2018)[3]
MottoVal més encendre una espelma que maleir per sempre la foscor, Mieux vaut allumer une bougie que maudire les ténèbres, Better to light a candle than curse the darkness, Es ist besser, eine Kerze anzuzünden, als die Dunkelheit zu verfluchen, ان تشعل شمعة خير من ان تلعن الظلام
Nettstedhttps://www.amnesty.org (engelsk, fransk, spansk, arabisk)

Nobel prize medal.svg
Nobels fredspris
1977
Amnesty International Sections, 2005

Amnesty International ble stiftet i 1961 av den engelske advokaten Peter Benenson på bakgrunn av en artikkel han skrev i avisen The Observer om to portugisiske samvittighetsfanger. Artikkelen fikk stor oppmerksomhet og førte til en brevskrivningskampanje for løslatelse av samvittighetsfanger i mange land.

Amnesty International er en verdensomspennende og medlemsstyrt organisasjon som jobber for at de grunnleggende menneskerettighetene skal være oppfylt for alle. Som følge av at de verken er politisk avhengige eller mottar noen form for statlig støtte står de fritt til å slå ned på menneskerettighetsbrudd uansett hvor de finner sted. Måten Amnesty jobber på er blant annet ved å aksjonere og få folk til å underskrive på appeller. Ved å få mennesker fra hele verden til å sette søkelyset på overgrep som finner sted, håper Amnesty at man får stoppet overgrepene.

I dag har organisasjonen rundt 7 millioner medlemmer, støttespillere og abonnenter i mer enn 150 land.[4] Ved Amnesty Internationals internasjonale sekretariat i London arbeider over 400 personer.

I 1977 ble organisasjonen hedret med Nobels fredspris for arbeidet med å forsvare menneskerettigheter over hele verden.

Amnesty i Danmark[rediger | rediger kilde]

Amnesty Internationals danske avdeling er en av de over 50 nasjonale seksjonene som utgjør Amnestys verdensomspennende medlemsorganisasjon. Den danske seksjonen ble opprettet i 1964. I Danmark har Amnesty ca. 100 000 medlemmer (2010).

Arbeid i Danmark[rediger | rediger kilde]

Fokusområder[rediger | rediger kilde]

AI Danmarks kampanjer blir til på bakgrunn av organisasjonens internasjonale integrerte strategiplan, som formuleres for seks år ad gangen, og som danner rammene for alle de nasjonale avdelingers arbeid.

I 2010 arbeider Amnesty særlig på to prioriterte kampanjer:

 • Anti-diskriminering: Felles europeisk kampanje mot diskriminering på grunn av rase, kjønn, religion og seksuell orientering. I 2010 særlig fokus på romaer i Europa og homofile, bifile og transpersoners rettigheter.
 • Demand Dignity: Global kampanje om sammenhengen mellom fattigdom og menneskerettighetskrenkelser. I 2010 særlig fokus på mødredødelighet, menneskerettighetskrenkelser i slumområder samt innarbeidelse av menneskerettigheter i FNs 2015-mål.

Derutover arbeider AI Danmark med innsatsområder som tradisjonelt sett er mere gjennomgående i organisasjonens arbeid – slik som avskaffelse av dødsstraff og tortur samt frigivelse av samvittighetsfanger.

Arbeidsformer[rediger | rediger kilde]

Amnestys målsetning er å skape folkelig press på de ansvarlige for krenkelser av menneskerettighetene i ulike land i verden. Derfor arbeider organisasjonen på å informere både sine medlemmer, politikere og offentligheten om aktuelle overgrep samt å engasjere medlemmer og støtter aktivt i forsvaret av menneskerettighetene.

Informasjon om overgrep kommuniseres gjennom dagspressen, Amnestys hjemmeside, nyhetsbrev og medlemsbrevet AMNESTY, som utkommer fire ganger årlig.

Amnesty arbeider også for å utbre kjennskapet til menneskerettighetskrenkelser, og menneskerettighetsområdet generelt, gjennom undervisning. Undervisningssenteret Amnesty Interactive produserer undervisningsmateriale og arrangerer foredrag om menneskerettigheter. Amnesty Interactive gjennomfører dessuten kurs for lærere i folkeskolens 8.–10. klasse.

Derutover legger organisasjonen vekt bak sine budskaper gjennom folkelig forankring. Eksempelvis har Amnesty en lang tradisjon for brevskrivningskampanjer, hvor medlemmer og støtter sender brev til personer som er urettmessig fengslet på grunn av deres politiske overbevisning, tro, kjønn, seksualitet eller annet. Under mottoet «Skriv for liv» sender AI Danmark brev til urettmessig fengslede verden over. Målet er dels å støtte de fengslede moralsk, dels å legge press på de ansvarlige for menneskerettighetskrenkelsene.

Underskriftsinnsamlinger er et annet virkemiddel som Amnesty tradisjonelt benytter til å skape folkelig press. I akutte situasjoner benytter Amnesty i Danmark sitt nettverk av frivillige til å innsamle underskrifter på SMS gjennom initiativet «Amnesty Lifeline».

Organisasjon i Danmark[rediger | rediger kilde]

Amnestys danske avdelings daglige arbeid koordineres fra sekretariatet i København, som beskjeftiger ca. 50 medarbeidere og et antall frivillige.

En gang i året holder Amnesty i Danmark landsmøte, hvor der velges et hovedstyre. Styreformann i Amnesty i Danmark er John Olsen (september 2010). Hovedstyret ansetter den danske generalsekretæren. Amnestys generalsekretær i Danmark er Lars Normann Jørgensen (september 2010).

Utover sekretariatet i København finnes en rekke lokalforeninger rundt om i landet. Lokalforeningene arbeider med å synliggjøre Amnesty og organisasjonens aktuelle kampanjer lokalt. Der finnes Amnesty-sentre i Århus, Odense, Aalborg og Frøslev. Sentrene står for å koordinere kontakten mellom lokalforeningene og sekretariatet i København.

Amnesty Youth er Amnestys ungdomsavdeling, som har grupper på gymnasier og andre ungdomsutdannelser i hele landet. En gang i året avholdes en «Nordic Youth Conference» for Amnestys nordiske ungdomsgrupper.

Amnesty i Norge[rediger | rediger kilde]

Amnesty Internationals norske avdeling ble stiftet på FNs menneskerettighetsdag 10. desember 1964. I begynnelsen ble organisasjonen drevet kun på frivillig basis, først i 1976 ble det besluttet av styret å opprette en halv stilling som daglig leder. I 1977 ble Amnesty International tildelt Nobels fredspris av Det Norske Nobelinstitutt for å levendegjøre FNs menneskerettserklæring og for å trygge grunnlaget for frihet, rettferd og fred i verden. Prisen sørget for at den jevne veksten som hadde vedvart siden stiftelsen nå økte kraftig. I dag har Amnesty International i Norge ca. 30 ansatte med hovedkontor i Oslo og fem distriktskontorer. I Oslo for region Øst[5], Stavanger for region Sør[6], Bergen for region Vest[7], Trondheim for region Midt[8] og Tromsø for region Nord.[9] Amnesty har i dag over 55 000 medlemmer og 60 000 sms-aktivister i Norge. I tillegg finnes det en rekke aktive Amnesty-grupper, student-grupper og Ungdom for Amnesty-grupper. Landsmøtet velger annet hvert år styret i Amnesty International i Norge.[10] Styreleder for perioden 2013-2014 er Trygve G. Nordby.

Arbeidsmetoder[rediger | rediger kilde]

Amnesty Internationals arbeid går ut på å etterforske, å informere og å aksjonere. Amnesty har 300 etterforskere ved hovedkontoret i London som reiser rundt i verden for å dokumentere brudd på menneskerettighetene, og det Amnesty oppdager, blir formidlet videre gjennom en rekke kanaler. Sosiale medier brukes flittig for at medlemmer og andre interesserte kan følge med på arbeidet. Blant annet kan man følge Amnesty International i Norge på blogg[11], Twitter[12], Facebook[13] og på organisasjonens hjemmeside.[14]

Noen temaer[rediger | rediger kilde]

Amnesty har et bredt arbeidsfelt innenfor menneskerettighetsarbeid som spenner fra kamp mot dødsstraff og tortur til vold mot kvinner og fattigdom.

 • I 2011 vil for eksempel Amnesty arbeide for næringslivets samfunnsansvar og for at bedrifter skal slutte seg til UN Global Compact[15] for etisk næringsvirksomhet.
 • Amnesty retter også dette året søkelyset på slumboeres rettigheter.[16]
 • Generelt er Amnesty blant annet kjent for å bekjempe dødsstraff uavhengig av hvorfor eller hvordan straffen blir gjennomført.
 • Amnesty har dokumentert bruk av tortur i halvparten av verdens land[17], og kampen mot tortur har vært en av Amnestys kjernesaker siden grunnleggelsen.
 • Amnesty ser på vold mot kvinner som et omfattende menneskerettighetsproblem som rammer mennesker i alle land
 • Amnesty er også kritisk til norsk asyl- og flyktningspolitikk og måten norske myndigheter omtaler både politikken og asylsøkerne i offentligheten.[18]

Noen saker[rediger | rediger kilde]

Amnestys syn på OL-vertslandet Kina[rediger | rediger kilde]

Amnesty International utarbeidet en rapport om Kinas brudd på menneskerettigheter i forkant av Sommer-OL 2008.[19] I en rapport fra 2008 anslo Amnesty International - basert på offentlig tilgjengelig informasjon - at Kina henrettet 470 mennesker og dømte 1 860 til døden i 2007[20]. Siden Kina ikke offentliggjør statistikk relatert til dødsstraff, kan tallene være høyere, og den USA-baserte organisasjonen Dui Hua Foundation anslår at det ble gjennomført 6 500 henrettelser i Kina i 2007[21].

Tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo[rediger | rediger kilde]

Den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010, noe som ble fordømt av kinesiske myndigheter. Xiaobo ble i 2009 dømt til 11 års fengsel for "undergravende virksomhet" etter å ha støttet Charter 08 som krever demokratiske reformer i Kina. Amnesty stilte krav til at han skulle løslates, og krevde at han i fangenskap ikke skulle tortureres eller mishandles, og at han skulle få treffe både familie og advokater. Amnesty arrangerte flere aksjoner og demonstrasjoner til støtte for Xiaobo, blant annet i tiden etter at han ble tildelt fredsprisen. Xiaobo ble løslatt 26. juni 2017 og døde av leverkreft 13. juli 2017.

Russlands invasjon av Ukraina 2022[rediger | rediger kilde]

Under Russlands invasjon av Ukraina 2022 fant Amnesty International bevis på omfattende krigsforbrytelser.

 • Russiske styrker angrep sivile mål med upresise våpen som som drepte og ødela vilkårlig [22] [23]
 • Russiske styrker brukte klaseammunisjon [22]
 • Sivile ble beskutt under evakuering [24]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ www.stopkillerrobots.org, besøkt 5. juni 2020[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ «2018 Global Financial Report» (engelsk). Besøkt 26. november 2020. 
 3. ^ https://www.amnesty.org/en/get-involved/join/; besøksdato: 3. november 2018; verkets språk: engelsk; sitat: We have more than 2 million members and supporters who drive forward our fight for rights, and more than 5 million activists who strengthen our calls for justice..
 4. ^ «FAQ for Amnesty International» (engelsk). Amnesty International. Arkivert fra originalen 7. desember 2007. Besøkt 8. mai 2011. 
 5. ^ «Region Øst». Amnesty International. Arkivert fra originalen 24. mai 2011. Besøkt 8. mai 2011. 
 6. ^ «Region Sør». Amnesty International. Arkivert fra originalen 24. mai 2011. Besøkt 8. mai 2011. 
 7. ^ «Region Vest». Amnesty International. Besøkt 8. mai 2011. [død lenke]
 8. ^ «Region Midt». Amnesty International. Arkivert fra originalen 2. juni 2011. Besøkt 8. mai 2011. 
 9. ^ «Region Nord». Amnesty International. Arkivert fra originalen 24. mai 2011. Besøkt 8. mai 2011. 
 10. ^ «Styret 2010-2012». Arkivert fra originalen 22. februar 2011. Besøkt 1. februar 2011. 
 11. ^ Blogg for Amnesty International Norge Arkivert 8. februar 2011 hos Wayback Machine.
 12. ^ Amnesty International Norge på Twitter
 13. ^ Amnesty International Norge på Facebook
 14. ^ Amnesty International i Norge
 15. ^ UN Global Compact
 16. ^ «Kampanjehøydepunkt vår 2011». Arkivert fra originalen 22. februar 2011. Besøkt 31. januar 2011. 
 17. ^ «Om tortur fra www.amnesty.no». Arkivert fra originalen 22. februar 2011. Besøkt 28. januar 2011. 
 18. ^ «Amnesty.no – Flyktninger». Arkivert fra originalen 3. juni 2011. Besøkt 1. mai 2011. 
 19. ^ «AI-rapport om Kinas brudd på menneskerettigheter i forkant av Sommer-OL 2008». Arkivert fra originalen 26. oktober 2010. Besøkt 22. mars 2010. 
 20. ^ China - Amnesty International Report 2008 Besøkt 4.oktober 2014
 21. ^ Dui Hua Foundation: Criminal Justice Arkivert 15. september 2014 hos Wayback Machine. Besøkt 4.oktober 2014
 22. ^ a b «Ny Amnesty-gransking: Russland utfører krigsforbrytelser i Ukraina», VG, 1. april 2022
 23. ^ «Amnesty: Russland begår krigsforbrytelser i Ukraina», Nettavisen, 29. mars 2022
 24. ^ «Krigen i Ukraina», Amnesty International, 24. februar 2022

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]