Bobby Charlton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sir Bobby Charlton
Bobby charlton elgrafico.JPG
Sir Bobby Charlton
Født11. oktober 1937 (80 år)
Ashington, England
Søsken Jack Charlton
Barn Suzanne Charlton
Utdannet ved Bedlingtonshire Community High School
Beskjeftigelse Fotballspiller, selvbiograf, fotballtrener
Nasjonalitet Storbritannia, England
Utmerkelser Kommandør i den britiske imperieorden, Gullballen
KallenavnBobby
Høyde173 cm
PosisjonMidtbane
Ungdomsklubb
År
1953-1954
Klubber
Manchester United
Klubber
År Klubber Kamper (mål)
1954–1973​ Manchester United 606 (249)
1973–1974​ Preston North End 38 (8)
1974–1975​ Waterford United 31 (18)
1954–1975​ Totalt: 675
Landslag
År
1958-1970
Lag
England
Kamper (mål)
106 (49)

Bobby (Robert) Charlton (født 11. oktober 1937) er en tidligere engelsk fotballspiller og yngre bror til Jack Charlton. Hans posisjon på banen var tilbaketrukket spiss, og han regnes for å være en av tidenes beste spillere. Charlton er Knight Bachelor og kommandør av Order of the British Empire.

Busby-babe[rediger | rediger kilde]

Charlton var allerede som tenåring sett på som et kjempetalent, og var ønsket av flere storklubber. Han valgte til slutt å signere for Manchester United, hvor han ble en av de såkalte «Busby Babes». Charlton debuterte for United i 1956 mot Charlton Athletic, og ble raskt fast på laget.

Charlton overlevde den fatale flyulykken i 1958 som tok livet av åtte av hans lagkamerater, deriblant Tommy Taylor og Duncan Edwards. Charlton pådro seg bare mindre skader i ulykken, og var tilbake på fotballbanen noen uker senere.

Suksess-år[rediger | rediger kilde]

Etter hvert ble han den drivende kraften på Manchester Uniteds midtbane med sine presise langpasninger, og også en meget målfarlig spiller med varemerket harde skudd fra langt hold. Fem år etter tragedien i München var han en ledende skikkelse på laget som vant FA-cupen i 1963. Bobby Charlton ble etterhvert nesten som et symbol på laget som reiste seg fra tragedie til triumf. I sesongen 1964-65 ble han ligamester med Manchester United, og de kunne igjen gå ut i Europa for å spille om det som ble kalt klubbens hellige gral, Europacupen. Det lyktes ikke i 1966 selv om man gjorde et godt forsøk, blant annet ved å knuse Benfica med Eusebio i spissen med en 5-1 seier på Benficas hjemmebane, ble det tap i semifinalen mot Partizan Beograd.

Charlton ble også etter hvert en nøkkelspiller for det engelske landslaget. Han spilte totalt 106 A-landskamper, og scoret 49 landslagsmål, noe som har vært rekord helt til Wayne Rooney overtok rekorden i 2015 . I 1966 var han med på å vinne verdensmesterskapet i fotball, og ble samme år kåret til årets spiller i Europa. Hans eldre bror Jack Charlton, som spilte for Leeds, var også med på VM-laget. I sesongen 1966-67 ble Manchester United igjen ligamestere, og man kunne ta fatt på kampen om europa-pokalen på nytt.

Europa-cupen 1968[rediger | rediger kilde]

I 1968 slo Manchester United ut Real Madrid i semifinalen i Serievinnercupen, og var klar for finalen mot Benfica 29. mai 1968Wembley i London. Med Bobby Charlton som kaptein gikk Manchester United ut på Wembleys gressmatte for å spille om Europas gjeveste trofe for fotballklubber. Bobby og Bill Foulkes var de eneste som var igjen fra laget fra 1958. Men det virket som om Bobby hadde tenkt å ordne opp i dette selv. Med to mål, ett av dem var en heading, noe som var sjelden vare fra Charlton og ett fra George Best og det siste fra Brian Kidd, vant han endelig Europacupen med Manchester United. Bobby Charlton mente etter kampen at han var mer utmattet enn lykkelig.

Som United-spiller vant Charlton tre ligamesterskap, og i 1968 var han med på å vinne Serievinnercupen. United var det første engelske laget som gikk til topps i denne turneringen. Totalt spilte Charlton 758 kamper hvorav 606 ligakamper for United. Ryan Giggs tok over hans rekord med å spille sin kamp nr 759 for klubben i Champions League finalen på Luzhniki Stadion Moskva i mai 2008. Bobby scoret også 199 ligamål, som fortsatt er klubbrekord.

Senere år[rediger | rediger kilde]

Charlton forlot United i 1974, og avsluttet ligakarrieren i England hos Preston North End som spillende manager, hvor han bare ble én sesong. Så fulgte et år i Irland hos Waterford United og etter en periode som direktør i Wigan Athletic kom han tilbake til Manchester United i 1984 som styremedlem. I 1994 ble han adlet ved utnevnelse til Knight Bachelor og kunne ta tiltaleformen Sir Bobby Charlton. Han ble innvalgt i engelsk fotballs Hall of Fame i 2002. Charlton er i dag klubbdirektør i Manchester United (per 2008).

Meritter[rediger | rediger kilde]

England

Manchester United

Kilder[rediger | rediger kilde]

Fotnote: Bobby Charlton,Nobby Stiles]] og Ian Callaghan er de eneste engelskmennene som har klart å vinne både VM og Serievinnercupen.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]