Pierluigi Collina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pierluigi Collina
Pierluigi Collina.jpg
Født13. februar 1960[1][2][3]Rediger på Wikidata (60 år)
Bologna[4]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i BolognaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fotballdommer, skribent, samfunnsøkonomRediger på Wikidata
Nasjonalitet ItaliaRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandør av Republikken Italias fortjenstorden (2003)Rediger på Wikidata

Pierluigi Collina (født 13. februar 1960 i Bologna, Italia) er en tidligere fotballdommer, som er anerkjent som en av verdens beste dommere. Etter at han måtte legge opp i august 2005 arbeidet han som økonomikonsulent.

Han tok doktorgrad i økonomi ved Universitetet i Bologna i 1984. Da han var tenåring spilte han som midtstopper på et lokalt lag. I 1977 ble han overbevist om å ta et kurs som dommer. Der ble det oppdaget at han hadde teft for dette.

Innen tre år var han fotballdommer på de høyeste nivåene i regionen sin, samtidig som han fullførte sin verneplikt. I 1988 hadde han kommet seg opp til landets tredje divisjon eller Serie C1 og Serie C2. Etter tre sesonger hadde han rykket opp til å dømme kamper i Serie B og Serie A.

På denne tiden begynte han også å miste håret på grunn av sykdommen alopecia universalis og fikk kallenavnet «Kojak».

I 1995, etter å ha dømt 43 Serie A-kamper, ble han plassert på FIFAs dommerliste. Han dømte fem fotballkamper under sommerlekene i 1996 i Atlanta, inkludert finalen mellom Nigeria og Argentina og finalen i Mesterligaen i 1999 mellom FC Bayern München og Manchester United. I 2002 nådde han høydepunktet i karrieren da kan ble valgt som dommer under finalen i fotball-VM mellom Brasil og Tyskland. Han dømte også finalen i UEFA-cupen i 2004 mellom Valencia og Marseille.

EM i fotball 2004 var hans siste store internasjonale turnering siden han nådde pensjonsalderen for FIFA-dommere på 45 år tidlig i 2005. Det italienske fotballforbundet økte pensjonsalderen til 46 år for å kunne bruke Collina enda en sesong. Men dette endte i en stor konflikt mellom Collina og forbundet tidlig i august 2005, som følge av Collinas avgjørelse om å signere en sponsoravtale med Opel. Opel var en av sponsorene til Serie A-klubben AC Milan og dette ble sett på som en interessekonflikt, og Collina ble nektet til å dømme store kamper i Italia. Som svar på dette, leverte Collina inn sin oppsigelse, slik at han kunne avslutte sin karriere. Dommerforbundet i Italia prøvde å avvise hans oppsigelse, men han fastholdt sin beslutning. Han dømte imidlertid Soccer Aid-kampen for veldedighet i mai 2006.

Ifølge engelske fans var hans eneste feil i karrieren annulleringen av Evertons mål i Mesterligaoppgjøret mellom Everton og Villarreal, en av Collinas siste kamper, der Evertons mål kunne ført til ekstraomganger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 29. apr. 2014
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Pierluigi Collina, collina-pierluigi
  3. ^ Filmportal.de, 9. okt. 2017, Pierluigi Collina, 6c02d575ccc94fab8700221c9168dada
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, 15. des. 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]