Cup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cupen omdirigerer hit, se også NM i fotball for herrer
En cup er et turneringssystem etter utslagsmetoden. Bare vinneren av en kamp går videre, og konkurransen ender i en cupfinale mellom to. I seriesystemet spiller derimot alle mot alle, og deltakeren med flest poeng vinner serien. Bildet viser fotballklubben Lyn som vant Norgesmesterskapet i fotball for menn i 1908, en årlig konkurranse som ofte bare omtales som «cupen».

En cup eller utslagsturnering[1] er en konkurranse eller turnering, oftest innen sport.

Grensen mellom en cup og et mesterskap er uklar.[trenger referanse] Et mesterskap har ofte mer offisiell status, og en cup er ofte utstrakt over lang tid. Opprinnelig ble betegnelsen cup brukt om en konkurranse som avgjøres gjennom direkte utslagning (kvartfinaler, semifinaler, finale, og så videre), men nå finnes det mange konkurranser som kalles cup til tross for at de blir avgjort gjennom seriespill eller annen poengberegning. World Cup er for eksempel et begrep innenfor mange idretter.

Betegnelsen[rediger | rediger kilde]

Selve ordet cup henviser til førstepremien, det vil si en pokal.[2] I Norge bruker vi den engelske termen, mens man for eksempel på tysk sier Der UEFA-Pokal om UEFA-cupen (Europaligaen i fotball for menn).

Cupsystem kontra seriesystem[rediger | rediger kilde]

I et mesterskap etter det opprinnelige cupsystemet konkurrerer lag eller enkeltutøvere mot hverandre etter utslagsmetoden. Det betyr at vinneren går videre til neste runde, mens taperen blir slått ut av turneringen.

Cupmetoden er mest brukt i fotballturneringer og andre lagspill, men brukes også i individuelle idretter som tennis.[3] Norgesmesterskapet i fotball for menn er en fotballturnering som spilles etter cupsystemet hvor vinneren kåres til «norgesmester i fotball». Kong Oscar II satte opp kongepokal for fotball fra den første turneringssesongen 1902.

I seriesystemet spiller derimot alle mot alle. Det er en fastlagt rekke av kamper der alle lagene i en avdeling spiller mot hverandre og får poeng. Det laget som har flest poeng, og størst målforskjell hvis antall poeng er likt, vinner serien.

Deltakerne i en serimesterskap er inndelt i avdelinger eller divisjoner etter dyktighet. I hver avdeling spiller alle mot alle minst én gang og får poeng. Vinneren av den øverste divisjonen blir seriemester. Seriesystemet benyttes særlig i lagidretter som fotball, håndball og ishockey.[4] Det norske seriesystemet i fotball består av en nasjonal del, administrert av Norges Fotballforbund og en lokal del administrert av de forskjellige fotballkretsene.

Cupfinale[rediger | rediger kilde]

Cupfinale er den siste og avgjørende kampen i en turnering som består av en rekke innledende runder. I Norge omtales finalen i NM i fotball for herrer som selve cupfinalen. Fra 1948 har Ullevaal Stadion vært fast cupfinalearena. Cupfinaler finnes derimot i en rekke idretter både for kvinner og menn, både nasjonalt og internasjonalt.

Cupvinnercup[rediger | rediger kilde]

Cupvinnercupen brukes om internasjonale turneringer for vinnerne av nasjonale cupturneringer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

sportsstubbDenne sportsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.