Saint-Denis (Seine-Saint-Denis)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Saint-Denis
Saint-Denis

Våpen

Kart over Saint-Denis

Land Frankrike Frankrike
Region Île-de-France
Departement Seine-Saint-Denis
Status Kommune
Areal 12,36 km²
Befolkning 101 880 (2006)
Bef.tetthet 8 242,7 innb./km²
Ordfører
(Maire)
Didier Paillard

Saint-Denis er en kommune i departementet Seine-Saint-Denis i regionen Île-de-France, og er en av de nordlige forstedene til Paris. Kommunen ligger 9,4 km fra sentrum av Paris, men har egen bystatus. Saint-Denis er et sous-préfecture («underadministrasjon») i departementet Seine-Saint-Denis og setet for Arrondissementet Saint-Denis i regionen Île-de-France.

I Saint-Denis ligger den kongelige gravplassen ved Basilique de Saint-Denis, som tidligere hadde et tilhørende kloster. Der ligger også nasjonalstadionet til Frankrike, Stade de France, som ble bygget til Fotball-VM i 1998. Pleyelkrysset er et kjent landemerke i Saint-Denis.

Saint-Denis var tidligere en industriell forstad, men næringsvirksomheten har de senere årene endret karater og i dag har audiovisuell og tjenesteytende industri i stort mon tatt over. Mange av innbyggerne er muslimske immigranter fra tidligere franske kolonier.

Innbyggerne fra Saint-Denis blir kalt dionysiens, som stammer fra latin Dionysius, som i gjen kommer fra gresk Dionysos..

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Fra 1975 til 1995 var Saint-Denis inne i en økonomisk krise, som påvirket hele det området som blir kalt la Plaine de France (den franske sletten), som foruten Saint-Denis omfatter kommunene Aubervilliers og Saint-Ouen. I de senere årene er det bygget mange audiovisuelle studioer i området og la Plaine de France har utviklet seg til et nasjonalt audiovisuelt senter. En ny filmby er under bygging på et område som tidligere tilhørte Électricité de France (EDF). Området dekker et areal på 6,5 hektar (65 mål) og flere studioer, med et samlet areal på 25 000 m², er under oppføring. Sentret blir kalt la Cité du cinéma (filmbyen) og skal stå ferdig i 2009. Den audiovisuelle industrien kan likevel ikke kompensere for tapet av den gamle industrien.

Fra 2004 har både offentlige institusjoner og flere private foretak etablerte seg i området og det er skapt rundt 6000 nye arbeidsplasser. Dette var cirka like mange som de industriarbeidsplassene som gikk tapt fra midten av 1970-tallet og utover. I en periode på ti år har det kommet til 462 nye foretak. Blant disse er SNCF (den franske jernbanen), Afnor, Generali, Arcelor, samt flere helseforetak. Men mange av de nye arbeidstakerne er innflyttere fra andre kommuner og det er fortsatt stor arbeidsløshet (17 % i begynnelsen av 2005). Mange (4200 i 2006) lever også på minstelønn.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Saint-Denis

Referanse:INSEE

Referanse: INSEE[1]Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Chiffres clés - Évolution et structure de la population

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Saint-Denis – bilder, video eller lyd