Saint-Denis (Seine-Saint-Denis)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saint-Denis
Saint Denis Basilica

Våpen

Kart over Saint-Denis

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionÎle-de-France
DepartementSeine-Saint-Denis
ArrondissementSaint-Denis
StatusKommune
Oppkalt etterKlosterkirken Saint-Denis
Postnummer93200
Areal12,36 km²[1]
Befolkning113 942[2] (2021)
Bef.tetthet9 218,61 innb./km²
Høyde o.h.33 meter
Nettsideville-saint-denis.fr
Politikk
MaireDidier Paillard
Kart
Saint-Denis
48°56′08″N 2°21′14″Ø

Saint-Denis er en kommune i departementet Seine-Saint-Denis i regionen Île-de-France, og er en av de nordlige forstedene til Paris. Kommunen ligger 9,4 km fra sentrum av Paris, men har egen bystatus. Saint-Denis er et sous-préfecture («underadministrasjon») i departementet Seine-Saint-Denis og setet for Arrondissementet Saint-Denis i regionen Île-de-France.

I Saint-Denis ligger den kongelige gravplassen ved Basilique de Saint-Denis, som tidligere hadde et tilhørende kloster. Der ligger også nasjonalstadionet til Frankrike, Stade de France, som ble bygget til Fotball-VM i 1998. Pleyelkrysset er et kjent landemerke i Saint-Denis.

Saint-Denis var tidligere en industriell forstad, men næringsvirksomheten har de senere årene endret karater og i dag har audiovisuell og tjenesteytende industri i stort mon tatt over. Mange av innbyggerne er muslimske immigranter fra tidligere franske kolonier.

Innbyggerne fra Saint-Denis blir kalt dionysiens, som stammer fra latin Dionysius.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den hellige biskop Dionysius av Paris viet her den tidligere abbedikirke Saint-Denis, som fra 564 e.Kr.ble gravkirke for nesten samtlige av de frankiske og senere de franske konger. Også den frankiske hersker Karl Martell (686–741) valgte seg ut dette som gravsted. Denne tradiasjon holdt steg til Karl X (1824–1830), den siste bourbonnerkonge på den franske trone.

I 1147 begynte man å om- og utbygge klosterkirken etter abbed Sugers planer. Dette regnes som begynnelsen av gotikken.

Den 10. november 1567 ble slaget ved Saint-Denis utkjempet her, under hugenottkrigene.

Mot slutten av 1800-tallet gjorde industrialiseringen sitt inntog i byen. Saint-Denis ble deretter etterhvert av den franske arbeiderbevegelses høyborger, og det franske kommunistiske parti (PCF) har dominert lokalpolitikken. Siden 1950-årene ble det reist mange sosialboliger i platebyggestil (habitation à loyer modéré – HLM) og en høy andel av beboerne kom etterhvert fra Maghreb og de sorte deler av Afrika.

I 1997 ble fotballarenaen Stade de France ferdigbygd. Den rommer 75.000 tilskuere.

Religioner[rediger | rediger kilde]

Saint-Denis ist er sete for det katolske bispedømme Saint-Denis og er et senter for islam i Frankrike.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Fra 1975 til 1995 var Saint-Denis inne i en økonomisk krise, som påvirket hele det området som blir kalt la Plaine de France (den franske sletten), som foruten Saint-Denis omfatter kommunene Aubervilliers og Saint-Ouen. I de senere årene er det bygget mange audiovisuelle studioer i området og la Plaine de France har utviklet seg til et nasjonalt audiovisuelt senter. En ny filmby er under bygging på et område som tidligere tilhørte Électricité de France (EDF). Området dekker et areal på 6,5 hektar (65 mål) og flere studioer, med et samlet areal på 25 000 m², er under oppføring. Sentret blir kalt la Cité du cinéma (filmbyen) og skal stå ferdig i 2009. Den audiovisuelle industrien kan likevel ikke kompensere for tapet av den gamle industrien.

Fra 2004 har både offentlige institusjoner og flere private foretak etablerte seg i området og det er skapt rundt 6000 nye arbeidsplasser. Dette var cirka like mange som de industriarbeidsplassene som gikk tapt fra midten av 1970-tallet og utover. I en periode på ti år har det kommet til 462 nye foretak. Blant disse er SNCF (den franske jernbanen), Afnor, Generali, Arcelor, samt flere helseforetak. Men mange av de nye arbeidstakerne er innflyttere fra andre kommuner og det er fortsatt stor arbeidsløshet (17 % i begynnelsen av 2005). Mange (4200 i 2006) lever også på minstelønn.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Saint-Denis

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[3]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]