Hopp til innhold

Johannesburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johannesburg

Flagg

Våpen

LandSør-Afrikas flagg Sør-Afrika
ProvinsGauteng
StatusBy (city)
Grunnlagt1886
TidssoneSAST
Postnummer2001
Retningsnummer2711
Areal1 644 km²
Befolkning4 434 827 (2011)
Bef.tetthet2 697,58 innb./km²
SpråkEngelsk Rediger på Wikidata
Høyde o.h.1 753 meter
Nettsidewww.joburg.org.za
Posisjonskart
Johannesburg ligger i Sør-Afrika
Johannesburg
Johannesburg
Johannesburg (Sør-Afrika)
Kart
Johannesburg
26°12′16″S 28°02′30″Ø

Johannesburg er Sør-Afrikas største by. Selve Johannesburg bykommune har en befolkning på 4,4 millioner innbyggere (2011).[1] Regner man med omkringliggende forsteder og såkalte townships, har Stor-Johannesburg en befolkning på 7, 8 millioner.[2] Byen ble grunnlagt i 1886 og er hovedstad i provinsen Gauteng. Johannesburg har mange kallenavn, det vanligste er «Jo'burg», ellers er «Jozi», «JHB», «eGoli» eller «Gautheng» vanlige navn. De siste navnene er zulu og sotho, og henviser til gullgruvene som byen bygger på (bokstavelig «Sted med gull»).

Johannesburg er også Sør-Afrikas økonomiske sentrum og et av de viktigste økonomiske sentrene i Afrika. Byen er én av de 40 største storbyområdene i verden, og den eneste byen i Afrika som offisielt blir kalt en verdensby. På tross av Johannesburgs sentrale posisjon, både i politikk og næringsliv, er ikke byen landets hovedstad. Denne statusen deles mellom Cape Town, Pretoria og Bloemfontein. Den sørafrikanske forfatningsdomstolen, Sør-Afrikas høyesterett, ligger derimot i byen.

Johannesburg er et handelssentrum for gull og diamanter og er bygget over verdens største gullgruver i fjellkjeden Witwatersrand. I Johannesburg ligger også OR Tambo internasjonale lufthavn, den største og travleste flyplassen i Afrika, og innfallsport for videre reiser i det sørlige Afrika.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ifølge en folketelling i 2011 bor det over 4 millioner mennesker i byen. Folketallet i Stor-Johannesburg er på over 8 millioner. Byen er i sterk vekst, med stadig immigrasjon både fra andre områder i Sør-Afrika og fra andre afrikanske land. Johannesburg omslutter også Soweto i sørvest, det største av townshipene som apartheid-regjeringen etablerte for å huse de mange svarte i byen.

Klima[rediger | rediger kilde]

Johannesburg ligger på det høye platået i østlige deler av Sør-Afrika, hele 1 753 meter over havet.

Gjennomsnittstemperaturen ligger på rundt 27 °C om sommeren og 20 °C om vinteren. Minusgrader og frost forekommer om natten vinterstid. Årsnedbøren ligger mellom 600 og 800 millimeter, og de største mengdene kommer om sommeren. Vinterne er tørre.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Flyplasser[rediger | rediger kilde]

Johannesburg betjenes av OR Tambo internasjonale lufthavn (tidligere Johannesburg internasjonale lufthavn) for både innenriks og internasjonale flyvninger. Andre flyplasser rundt byen er Rand lufthavn, Grand Central lufthavn, og Lanseria. Rand lufthavn ligger i Germiston, og er en liten flystripe som mest brukes av private. Flyplassen var også hjem til South African Airways' første Boeing 747 Classic, the Lebombo, som nå er luftfartsmuseum. Grand Central ligger i Midrand og betjener for det meste private fly. Lanseria lufthavn brukes til kommersiell trafikk til Cape Town, Botswana, og Sun City.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Johannesburg har en rekke severdigheter, ikke minst representert ved minnesmerker etter apartheid-perioden. Blant de mest kjente er Apartheidmuseet, Old Fort fengselet på Constitution Hill som nå også inneholder Konstitusjonsdomstolen, Hector Pieterson museet i Soweto, Vilakazi street med Mandelafamiliens tidligere hus i Orlando West, og MuseumAfrica i Newtown. Afrikas høyeste bygning, Carlton Centre, ligger i Johannesburg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «City of Johannesburg», Statistics South Africa.
  2. ^ «South Africa: Provinces and Major Urban Areas - Population Statistics in Maps and Charts». www.citypopulation.de. Besøkt 2. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]