Johannesburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Johannesburg
Johannesburg
Forretningskvartalet i Johannesburg

Flagg

Våpen

Land Sør-Afrika Sør-Afrika
Provins Gauteng
Status By (city)
Tidssone SAST
Areal 1 644 km²
Befolkning 4 434 827 (2011)
Bef.tetthet 2 697,58 innb./km²
Nettside Nettside

Johannesburg er Sør-Afrikas største by med 4,4 millioner innbyggere.[1] Byen ble grunnlagt i 1886 og er hovedstad i provinsen Gauteng, som er den rikeste provinsen i Sør-Afrika og i hele Afrika sør for Sahara. Johannesburg har mange kallenavn, det vanligste er «Jo'burg», ellers er «Jozi», «JHB», «eGoli» eller «Gautheng» vanlige navn. De siste navnene er «ishiZulu» og «seSotho», og henviser til gullgruvene som byen bygger på (bokstavelig «Sted med gull»).

Johannesburg er også Sør-Afrikas økonomiske sentrum. Byen er en av de 40 største storbyområdene i verden, og den eneste byen i Afrika som offisielt blir kalt en verdensby. Mange regner ofte feilaktig med Johannesburg som hovedstad i Sør-Afrika, men de tre hovedstedene i landet er Bloemfontein, Cape Town og Pretoria. Sistnevnte ligger kun ca. 100 km fra Johannesburg. Den sørafrikanske forfatningsdomstolen, høyesteretten i Sør-Afrika, ligger derimot i byen.

Johannesburg er et handelssentrum for gull og diamanter på grunn av byens plassering i de mineralrike fjellene Witwatersrand. I Johannesburg ligger også OR Tambo International Airport, den største og travleste flyplassen i Afrika, og innfallsport for videre reiser i det sørlige Afrika.

Afrikas høyeste bygning, Carlton Centre, ligger i Johannesburg.

Demografi[rediger | rediger kilde]

I følge en folketelling i 2001 bor det mer enn 3 millioner mennesker i byen. Johannesburg dekker et område på 1 644 km², som er svært stort sammenliknet med andre byer, og derfor blir folketettheten bare 1 962/km². Folketallet i Stor-Johannesburg er nesten 8 millioner. Johannesburg omslutter også Soweto i sørvest, et township som apartheid-regjeringen etablerte for å huse de mange svarte i byen.

Klima[rediger | rediger kilde]

Johannesburg ligger på det høye platået i østlige deler av Sør-Afrika, hele 1 753 meter over havet. Klimaet er tørt, selv om det oppstår regnbyger om ettermiddagen mellom oktober og april.

Gjennomsnittstemperaturen ligger på rundt 27 °C om sommeren og 20 °C om vinteren. Minusgrader og frost forekommer innimellom, men dette skjer relativt sjelden. Årsnedbøren ligger mellom 600 og 800 millimeter, og de største mengdene kommer om sommeren.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Flyplasser[rediger | rediger kilde]

Johannesburg betjenes av OR Tambo internasjonale lufthavn (tidligere Johannesburg internasjonale lufthavn) for både innenriks og internasjonale flyvninger. Andre flyplasser rundt byen er Rand lufthavn, Grand Central lufthavn, og Lanseria. Rand lufthavn ligger i Germiston, og er en liten flystripe som mest brukes av private. Flyplassen var også hjem til South African Airwayss første Boeing 747 Classic, the Lebombo, som nå er luftfartsmuseum. Grand Central ligger i Midrand og betjener for det meste private fly. Lanseria lufthavn brukes til kommersiell trafikk til Cape Town, Botswana, og Sun City.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Johannesburg har en rekke severdigheter, ikke minst representert ved minnesmerker etter apartheid-perioden. Blant de mest kjente er Apartheidmuseet, Old Fort fengselet på Constitution Hill som nå også inneholder Konstitusjonsdomstolen, Hector Pieterson museet i Soweto, Vilakazi street med Mandelafamiliens tidligere hus i Orlando West, og MuseumAfrica i Newtown.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «City of Johannesburg», Statistics South Africa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]