John Langenus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Langenus
John Langenus The football arbitrator a judging first final of the World championships 1930 year.jpg
Født8. desember 1891
Antwerpen
Død1. oktober 1952 (60 år)
Antwerpen
Beskjeftigelse Fotballdommer, fotballspiller, journalist
NasjonalitetBelgia

John Langenus (født 8. desember 1891 i Antwerpen i Belgia, død 1. oktober 1952 i Antwerpen i Belgia) var en belgisk fotballdommer som dømte historiens aller første VM-finale mellom Uruguay og Argentina. Kampen endte 4–2 til Uruguay som spilte på hjemmebane.

Langenus var en av tre europeiske dommere som dømte i fotball-VM 1930. De øvrige to dommerne var landsmannen Henri Christophe og Thomas Balway fra Frankrike. De tre dommerne reiste med skipet Conte Verde fra Villefranche-sur-Mer som ligger litt øst for Nice 21. juni 1930. På samme skipet var Jules Rimet, troféet og fotballrepresentanter fra Frankrike, Romania og Belgia. Også ombord i skipet var Costel Radulescu, Romanias trener. Han var også linjemann i to kamper Romania ikke spilte i.

Langenus dømte i sommer-OL 1928 hvor han var dommer i blant annet bronsefinalen i Amsterdam. To år senere skulle han dømme i fotball-VM. Han dømte fire kamper i mesterskapet; to kamper i gruppespillet, en semifinale og finalen. Før avspark i finalen ble det full krangel. Begge lagene krevde å spille med sin egen ball. Da kom dommer Langenus med forslaget at de bytter ball i pausen.

Langenus dømte også i fotball-VM 1934 og fotball-VM 1938. Han la opp i 1945.

Se også[rediger | rediger kilde]