John Langenus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Langenus
John Langenus The football arbitrator a judging first final of the World championships 1930 year.jpg
Født8. des. 1891Rediger på Wikidata
BerchemRediger på Wikidata
Død1. okt. 1952Rediger på Wikidata (60 år)
AntwerpenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fotballdommer, fotballspiller, journalistRediger på Wikidata
Nasjonalitet BelgiaRediger på Wikidata

John Langenus (født 8. desember 1891 i Antwerpen i Belgia, død 1. oktober 1952 i Antwerpen i Belgia) var en belgisk fotballdommer som dømte historiens aller første VM-finale mellom Uruguay og Argentina. Kampen endte 4–2 til Uruguay som spilte på hjemmebane.

Langenus var en av tre europeiske dommere som dømte i fotball-VM 1930. De øvrige to dommerne var landsmannen Henri Christophe og Thomas Balway fra Frankrike. De tre dommerne reiste med skipet Conte Verde fra Villefranche-sur-Mer som ligger litt øst for Nice 21. juni 1930. På samme skipet var Jules Rimet, troféet og fotballrepresentanter fra Frankrike, Romania og Belgia. Også ombord i skipet var Costel Radulescu, Romanias trener. Han var også linjemann i to kamper Romania ikke spilte i.

Langenus dømte i sommer-OL 1928 hvor han blant annet dømte bronsefinalen i Amsterdam. To år senere dømte han fire kamper under VM i fotball; to kamper i gruppespillet, en semifinale og finalen. Før avspark i finalen ble det full krangel, da begge lagene krevde å spille med sin egen ball. Langenus foreslo at de skulle bytte ball i pausen, og etter myntkast ble Argentinas ball brukt i 1. omgang og Uruguays ball i 2. omgang.

Langenus dømte også i fotball-VM 1934 og fotball-VM 1938. Han la opp i 1945.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]