Liste over språk etter utbredelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Verdens språk etter utbredelse gir en oversikt over hvor mange brukere de mest utbredte språk i verden har. Data er basert på antall brukere i 1995 og viser til bruk av språket som morsmål eller førstespråk.


Ordn.nr. og språk Stater der minst 1 % har språket som morsmål Personer med språket som morsmål i millioner
 1. Kinesisk Brunei, Kambodsja, Kina, Indonesia, Malaysia, Mongolia,

Filippinene, Singapore, Sør-Afrika, Taiwan, Thailand

885
 2. Spansk Andorra, Argentina, Belize, Benin, Bolivia, Tsjad, Chile, Colombia, Costa Rica, Cuba, Den dominikanske republikk, Ecuador, El Salvador, Ekvatorial-Guinea, Guatemala, Honduras, Elfenbenskysten, Madagaskar, Mali, Mexico, Marokko, Nicaragua, Niger, Panama, Paraguay, Peru, Spania, Togo, Tunisia, USA, Uruguay, Venezuela 332
 3. Engelsk Australia, Belize, Botswana, Brunei, Canada, Eritrea, Etiopia, Fiji, Gambia, Guyana, India, Irland, Israel, Kamerun, Lesotho, Liberia, Malaysia, Mikronesia, Namibia, Nauru, New Zealand, Palau, Papua Ny-Guinea, Samoa, Seychellene, Sierra Leone, Singapore, Salomonøyene, Somalia, Sør-Afrika, Surinam, Swaziland, Tonga, Storbritannia, USA, Vanuatu, Zimbabwe, m.fl. 322
 4. Arabisk Egypt, Sudan, Algerie, Marokko, Tunisia, Libya, Saudi-Arabia, Syria, Jordan, Jemen, De forente arabiske emirater, Oman, Irak, Libanon, Israel 257,4
 5. Bengali Bangladesh, India, Singapore 189
 6. Hindi India, Nepal, Singapore, Sør-Afrika, Uganda 182
 7. Portugisisk Angola, Brasil, Kapp Verde, Frankrike, Guinea-Bissau, Mosambik, Portugal, São Tomé og Príncipe, Øst-Timor 170
 8. Russisk Armenia, Aserbajdsjan, Estland, Georgia, Israel, Kasakhstan, Kina, Kirgisistan, Latvia, Litauen, Moldova, Mongolia, Russland, Tadsjikistan, Turkmenistan, Ukraina, USA, Usbekistan, Hviterussland 170
 9. Japansk Japan, Singapore, Taiwan 130
 10. Tysk Tyskland, Østerrike, Belgia, Bolivia, Tsjekkia, Danmark, Ungarn, Italia, Kasakhstan, Liechtenstein, Luxembourg, Paraguay, Polen, Romania, Russland, Slovakia, Sveits, USA 125
 11. Fransk Algerie, Andorra, Belgia, Benin, Burkina Faso, Burundi, Canada, Kambodsja, Kamerun, Tsjad, Komorene, Kongo, Kongo-Brazzaville, Djibouti, Frankrike, Gabon, Guinea, Haiti, Elfenbenskysten, Laos, Luxembourg, Madagaskar, Mali, Mauritania, Mauritius, Monaco, Marokko, Niger, Rwanda, Senegal, Seychellene, Sveits, Togo, Tunisia, Vanuatu, Vietnam 120
12. Wu Kina 77,2
13. javanesisk Indonesia, Malaysia, Singapore 75,5
14. Koreansk Kina, Japan, Nord-Korea, Sør-Korea, Singapore, Thailand 75
15. Tyrkisk Bulgaria, Kypros, Hellas, Makedonia, Romania, Tyrkia, Usbekistan 67,7
16. Vietnamesisk Kina, Vietnam 67,7
17. Telugu India, Singapore 66,4
18. Kantonesisk (Yue) Brunei, Kina, Costa Rica, Indonesia, Malaysia, Panama, Filippinene, Singapore, Thailand, Vietnam 66
19. Marathi India 64,8
20. Tamil India, Malaysia, Mauritius, Singapore, Sør-Afrika, Sri Lanka 63,1
21. Italiensk Kroatia, Eritrea, Frankrike, Italia, San Marino, Slovenia, Sveits 59
22. Urdu Afghanistan, India, Mauritius, Pakistan, Sør-Afrika, Thailand 58
23. Polsk Tsjekkia, Tyskland, Israel, Polen, Romania, Slovakia 50
24. Panjabi India, Pakistan, Kenya, Singapore 30
25. Min Nan Brunei, Kina, Indonesia, Malaysia, Filippinene, Singapore, Taiwan, Thailand 49
26. Jinyu Kina 45
27. Gujarati India, Kenya, Pakistan, Singapore, Sør-Afrika, Tanzania, Uganda, Zambia, Zimbabwe 44
28. Ukrainsk Polen, Slovakia, Ukraina, Russland 41
29. Farsi Iran, Irak, Afghanistan, Oman, Qatar, Tadsjikistan, De forente arabiske emirater 61,7
30. Xiang Kina 36
31. Malayalam India, Singapore 34
32. Hakka Brunei, Kina, Indonesia, Malaysia, Panama, Singapore, Surinam, Taiwan, Thailand 34
33. Kannada India 33,7
34. Oriya India 31
35. Sundanesisk Indonesia 27
36. Rumensk Ungarn, Israel, Moldova, Romania, Serbia og Montenegro, Ukraina 26
37. Nederlandsk Nederland, Belgia, Surinam 25
37. Bihari India, Mauritius, Nepal 25
38. Sørazerisk Afghanistan, Iran, Irak, Syria, Tyrkia 24,4
39. Maithili India, Nepal - Østhindi 24,3
40. Hausa Benin, Burkina Faso, Kamerun, Ghana, Niger, Nigeria, Sudan, Togo 24,2
41. Burmesisk Bangladesh, Myanmar 22
42. Gan Kina 20,6
43. Awadhi India, Nepal - Regnes ofte som en hindidialekt 20,5
44. Thai Singapore, Thailand 20
45. Joruba Benin, Nigeria 20
46. Sindhi Afghanistan, India, Pakistan, Singapore 19,7