Diego Ramírez-øyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Diego Ramírez-øyene
Islas Diego Ramírez
Dramirez map.png
Kart over Diego Ramírez-øyene
Geografi
PlasseringCabo de Hornos,
Antártica Chilena
Areal 1 km²
Administrasjon
LandChile Chile
Posisjon
Map
Diego Ramírez-øyene
56°29′00″S 68°44′00″V

Diego Ramírez-øyene (spansk: Islas Diego Ramírez) er en liten gruppe mindre øyer som ligger sør for sørspissen av Chile, om lag 100 kilometer sørvest for Kapp Horn. De strekker seg over et område på åtte kilometer i nord-sør-retning, og øyenes samelde areal er bare litt over én kvadratkilometer. Øyene tilhører den chilenske kommunen Cabo de Hornos i provinsen Antártica Chilena i regionen Magallanes y de la Antártica Chilena. De er inndelt i en mindre, nordlig gruppe med seks små holmer og en større sørlig gruppe, adskilt av en tre kilometer bred passasje. De to største øyene, Isla Bartolomé og Isla Gonzalo, ligger begge i den sørlige gruppa. Islote Águila, den sørligste av øyene, utgjør det sørligste punktet på det søramerikanske kontinentet.

Øyene ble oppdaget 12. februar 1619 av García de Nodal-ekspedisjonen og ble navngitt etter ekspedisjonens kosmograf, Diego Ramírez de Arellano.[1] På det tidspunktet var Diego Ramírez-øyene det sørligste landområde som var oppdaget, noe de forble helt fram til 1775 da James Cook oppdaget Sør-Sandwichøyene.

Den chilenske marinen etablerte en meteorologisk stasjon på Isla Gonzalo i 1957 og etterforsyner den flere ganger årlig.[2]

Øyene er en viktig hekkeplass for en rekke sjøfugler, blant annet svartbrynalbatross, svartflekkalbatross, gråhodealbatross, klippehopperpingvin og sørkjempepetrell.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dingwall, P.R., ed. (1995). Progress in Conservation of the Subantarctic Islands, s. 107. The World Conservation Union. ISBN 2831702577.
  2. ^ Dingwall (1995), s. 109.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]