Fernando de Noronha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fernando de Noronha
Fernando de Noronha - dois Irmãos - praia do sancho.jpg

Flagg

Kart over Fernando de Noronha
Beliggenheten i delstaten Pernambuco

LandBrasil Brasil
DelstatPernambuco
Oppkalt etterFernão de Loronha
Postnummer53990-000 a 53999-999
Retningsnummer81
Areal26 km²
Befolkning2 930[1] (2015)
Bef.tetthet112,69 innb./km²
Høyde o.h.0 meter

Fernando de Noronha
3°51′18″S 32°25′30″V

Luftfoto

Fernando de Noronha ligger i Atlanterhavet, og er et øyrike som tilhører Brasil. Det ligger om lag 354 km fra kysten av Brasil. Administrativt er det en kommune i delstaten Pernambuco.[2] Øygruppen står på UNESCOs liste over verdensarv.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det strides om hvem som fant øyene først. Portugiserne og spanjolene hevder begge å ha oppdaget øygruppen på 1500-tallet. Navnet Fernando de Noronha er portugisisk og derfor mener mange at det er portugisere under den oppdagelsesreisende Fernão de Loronha som skal ha æren for funnet av disse øyene. På 1700-tallet kriget franskmennene, nederlenderne og portugiserne om øygruppen. De så på det som en inngangsport til «Den nye verden», Sør-Amerika. Nederlenderne kapret hovedøya og bygde en borg (fort) på en klippe, og en stor mur rundt øya. Idag er det bare ruiner igjen av borgen, og muren er nesten helt borte.

Løvegrotten[rediger | rediger kilde]

I havet under klippen med borgen på ligger det en grotte som lager lyder når vannet går inn og ut. Lydene kommer når vannet presser luften som befinner seg inne i grotten ut av den trange åpningen. Lyden høres ut som en mørk stemme som stønner. Før man visste hva dette var for noe, var det mange som ble redde når de nærmet seg fra havet. Mange trodde det var sjømonstre. Borgen til nederlenderne ble også brukt som fengsel. Noen fanger ble henrettet ved å bli hengt ned i grotten. Denne merkelige grotten har fått navnet «Løvegrotten», etter brølet den sender ut.

Dyreliv/sjøliv[rediger | rediger kilde]

Fernando de Noronha er et av verdens beste steder for å se delfiner. Det er mange delfiner som holder til i området og det er spesielt én bukt som har veldig mange delfiner som kommer inn om morgenen for å hvile. Denne har fått tilnavnet Delfinbukten. Om sommeren kommer det inntil 2000 delfiner inn i bukta, mens det i regntiden bare kommer i overkant av 100. Delfinene kommer normalt mellom klokken 5 og halv 8 om morgenen for å hvile. Det er da ikke lov til å bade i bukta, som er fredet for at delfinene ikke skal forsvinne. Etter at de har hvilt ut i noen timer drar delfinene ut igjen på havet.

Øygruppen er også et fint sted for skilpaddeobservasjoner, og da spesielt suppeskilpadder. Disse spiser alger som lever på visse korallrev i havet rundt Fernando de Noronha. Skilpaddene legger egg på en av strendene år etter år.

Det er også et rikt liv av sjødyr under havoverflaten. Det er mye på grunn av vulkanen som er på hovedøya. Bunnen av vannet utenfor er dekket av stivnet lava.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Fernando de Noronha har 2 930 innbyggere (est. 2015) fordelt på 16,99 km². Det gir en befolkningstetthet på 172,48 innb./km².

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]