Fernando de Noronha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fernando de Noronha

Flagg

Kart over Fernando de Noronha
Beliggenheten i delstaten Pernambuco

LandBrasils flagg Brasil
DelstatPernambuco
Oppkalt etterFernão de Loronha
Postnummer53990-000 a 53999-999
Retningsnummer81
Areal26 km²
Befolkning3 167[1] (2022)
Bef.tetthet121,81 innb./km²
Høyde o.h.0 meter
Kart
Fernando de Noronha
3°51′18″S 32°25′30″V

Luftfoto av øyene

Fernando de Noronha er et øyrike som ligger i Atlanterhavet, omtrent 354 km fra kysten av Brasil. Det er administrativt en kommune i delstaten Pernambuco.[2] Øygruppen står på UNESCOs liste over verdensarv.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er uklart hvem som oppdaget øyene først, men det er en kombinasjon av portugisere og spanjoler som hevder å ha gjort dette på 1500-tallet. Navnet Fernando de Noronha er portugisisk og mange mener at oppdagelsesreisende Fernão de Loronha skal ha æren for å ha oppdaget disse øyene. På 1700-tallet var det en krig mellom franskmennene, nederlenderne og portugiserne om øygruppen, da dette var sett på som en inngangsport til «Den nye verden», Sør-Amerika. Nederlenderne kapret hovedøya og bygde en borg (fort) på en klippe og en stor mur rundt øya. Idag er det bare ruiner igjen av borgen og muren er nesten helt borte.

Løvegrotten[rediger | rediger kilde]

I havet under klippen med borgen på ligger det en grotte som lager lyder når vannet går inn og ut. Lydene kommer når vannet presser luften som befinner seg inne i grotten ut av den trange åpningen, og lyden høres ut som en mørk stemme som stønner. Før man forstod hva dette var for noe, var det mange som ble redde når de nærmet seg fra havet. Mange trodde det var sjømonstre. Borgen til nederlenderne ble også brukt som fengsel, og noen fanger ble henrettet ved å bli hengt ned i grotten. Denne merkelige grotten har fått tilnavnet «Løvegrotten», etter brølet den sender ut.

Dyreliv/sjøliv[rediger | rediger kilde]

Fernando de Noronha er et av de beste stedene i verden for å se delfiner. Det er mange delfiner som holder til i området, og det er spesielt én bukt som har veldig mange delfiner som kommer inn om morgenen for å hvile. Denne har fått tilnavnet Delfinbukten. Om sommeren kommer det inntil 2000 delfiner inn i bukta, mens det i regntiden bare kommer i overkant av 100. Delfinene kommer normalt mellom klokken 5 og halv 8 om morgenen for å hvile. Det er da ikke lov til å bade i bukta, som er fredet for at delfinene ikke skal bli forstyrret. Etter at de har hvilt ut i noen timer, drar delfinene ut igjen på havet.

Øygruppen er også et godt sted for observasjon av skilpadde, spesielt suppeskilpadder. Disse spiser alger som lever på visse korallrev i havet rundt Fernando de Noronha. Skilpaddene legger egg på en av strendene år etter år.

Det er også et rikt liv av sjødyr under havoverflaten, takket være vulkanen som er på hovedøya. Bunnen av havet utenfor er dekket av stivnet lava.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Fernando de Noronha har 2 930 innbyggere (2015).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]